Ai noștri ca brazii: CARGO, 33 de ani de scenă
Cargo este o trupă românească de rock, fondată de chitaristul Adrian Bărar în 1985, la Timișoara, în formula: Carol Bleich (baterie), Octavian Iepan (chitară), Tibi Gajdo (chitară bass), Dinel Tollea (clape), Nae Ionel Tarnotzi – ex Progresiv TM/Pro Musica – (voce) și Adrian Bărar (chitară).
În acea perioadă au fost scoase piesele „Porțile de Fier”, „Fotografia”, „Dincolo de oglindă”, „Ninge” și „Închis — Caz de boală”.
După mai multe schimbări de componență și înregistrări care nu vor fi lansate niciodată, Leo Iorga este cooptat ca solist vocal, în timp ce trupa începe să cânte prin țară. Din acea perioadă, o scenă memorabilă este cea din 1988, de la Costinești, la Teatrul de Vară, cu steagul. Leo Iorga a fluturat tricolorul pe scenă, în timpul unui concert. Urmarea? N-au mai cântat tot sezonul.
„Ne-am gândit noi că ar fi bine să subliniem printr-un moment coregrafic cântecul ‘Brigadierii’, așa că am construit din scânduri un soclu ca de statuie. Leo s-a urcat pe soclu cu tricolorul în mână și, tot timpul cât a cântat, a fluturat steagul. Autoritățile ne-au interzis spectacolele în public până la sfârșitul sezonului”, povestea Adi Bărar într-un interviu.
În anul 1989, Compact îl cooptează pe solistul Leo Iorga. Cargo, care îl folosea pe Mircea Nedelcu drept înlocuitor temporar, organizează un concurs pentru postul de vocalist, fiind descoperit astfel Ovidiu Ioncu, poreclit „Kempes”, care venea de la o trupă din Arad. De unde porecla ”Kempes”? Explică însuși Ovidiu Ioncu, într-un interviu.
”Mi se spune Kempes pentru că în copilărie am jucat fotbal la UTA, la echipa de pitici, și toată lumea era atunci cu gândul la Campionatul Mondial din ’78, în care a strălucit marele jucător argentinian Kempes. Nu mă gândeam eu că voi deveni un fotbalist celebru, jucam pur și simplu de plăcere și asta avea efect. Dar, am renunțat la fotbal, pentru că eram elev la liceul de muzică și mi-am zis că nu pot să le fac pe amândouă”.
Cargo susține un turneu pe litoral în anul 1989, unde compun câteva piese, apoi în 1990 în Iugoslavia și Franța, unde înregistrează, alături de Raul Dudnic la bass și Adrian Popescu la chitară-armonie, o mare parte din materialul muzical ce urma să devină primul lor disc. Gazdele au editat un disc single conținând piesele „Ana” și „Doi prieteni”. În locul lui Kocsef la baterie a fost adus arădeanul Octavian Pilan de la trupa Pacific.
Primul album semnat Cargo este lansat în anul 1992. „Povestiri din gară” conține 9 piese, dintre care una instrumentală. Cargo îl cooptează pe Ramon Radosav la vioară și îl pierde pe Dinel Tollea (care se stabilește în Elveția), în locul căruia vine Cristian Pup.
În luna mai a anului 1995 a apărut al doilea album Cargo, editat și pe CD, numit „Destin”. La puțin timp după lansarea albumului, Kempes are un accident de motocicletă, în care este rănit grav. Acesta a fost probabil cel mai dificil moment din istoria trupei, atașamentul colegilor față de el fiind impresionant. ”Merg împreună cu el orice ar fi”, spunea liderul trupei — Adi Bărar, care și-a vândut mașina pentru a susține spitalizarea lui Kempes — gest devenit și el de poveste.
„Ceasul s-a oprit în loc pentru noi. Mi-a rămas întipărită în minte fiecare figură plânsă, cunoscută sau necunoscută, fiecare halat alb, fiecare rocker din câți am întâlnit atunci, întrebând ce poate să facă pentru Kempes”, spune Adi Bărar în ”Jurnal de bord”.
A urmat un extraordinar concert în semn de solidaritate, la Sala Polivalentă din București, la care alături de Cargo au cântat Mircea Nedelcu, Berti Barbera, Vali Sterian, Iris, A.G. Weinberger și alții. Recuperarea lui Kempes a fost lungă și anevoioasă. Doctorii nu i-au dat inițial nicio șansă de a mai continua, însă împreună cu familia, prietenii și colegii lui, a trecut peste perioada grea și mai apoi a început să cânte din nou.
Adrian Igrișan (poreclit ”Baciul”) este cooptat la Cargo datorită vocii lui extraordinare, ca să susțină vocea lui Kempes. S-a dovedit a fi o alegere foarte bună, din acel moment el devenind o parte importantă a partiturii vocale din Cargo. Fiind și un instrumentist foarte talentat, el a dezvoltat împreună cu Adi Bărar dificilele riff-uri de chitară marca Cargo.
La sfârșitul lui 1997, Ramon Radosav pleacă în SUA, locul lui fiind ocupat de Alin Achim (ex-Amala).
În anul 1998, de Sânziene, lansează albumul „Ziua vrăjitoarelor” și o broșură intitulată „Jurnal de bord” cu textele tuturor cântecelor și biografia oficială a trupei.
La 10 decembrie 2000, cu prilejul DeFest — 33 de zile de serbări timișorene, Cargo lansează noul maxi-single intitulat „Bagă-ți mințile-n cap” și „Colinde 2000”. În 15 decembrie 2000 are loc lansarea oficială și la București.
Pe 30 iulie 2001, după concertul de la Festivalul Motocicliștilor de la Sibiu, chitaristul Adrian Igrișan cade de pe motocicletă, fracturându-și piciorul și fiind indisponibil câteva luni. După recuperarea parțială, el concertează în continuare cu piciorul incomplet refăcut, stând pe scaun. Abia după mai mult de zece ani de chinuri, și operații în România și Ungaria, el va fi refăcut. Deși doctorii i-au spus că nu va mai merge niciodată, în prezent el aleargă pe scenă și face sport de performanță!
În 2002 Kempes pleacă în Australia, vocea principală fiind preluată de Adrian Igrișan. La sfârșitul anului 2003, în decembrie, se lansează albumul cu numărul 4, „Spiritus Sanctus”, sărbătorit cu un concert cu sala plină la Palatul Copiilor. Videoclipul piesei „Dacă ploaia s-ar opri” este difuzat frecvent pe posturile radio/tv.
”Versurile formației noastre au avut întotdeauna o latură spirituală. E și cazul acestui album, intitulat ‘Spiritus Sanctus’. Piesa care-i dă numele este destul de lungă, are cinci părți și durează aproape nouă minute. Are multe elemente inedite, de altfel, cântă cu noi și un bun prieten, un preot de la Catedrala din Timișoara. Iar celelalte piese sunt așa cum sunt de obicei compozițiile Cargo: foarte bune și în același stil”, spunea Adi Bărar despre acest album.
Piesa ”Nu pot trăi fără tine”, pentru care a fost înregistrat și un videoclip, este lansată în 2004.
În anul 2005 obțin încă o dată premiul pentru cea mai bună trupă rock la MTV Romanian Music Awards. În același an primesc Discul de Aur pentru vânzările albumului „Spiritus Sanctus”, vândut în peste un milion de exemplare.
În 2007, Cargo lansează albumul „best of”, intitulat ”XXII”, ce cuprinde 22 dintre piesele formației, unele reînregistrate cu Adrian Igrișan la voce. La finalul lui 2010, Alin Achim părăsește Cargo după 13 ani, pentru a forma Desant, o trupă cu muzicieni tineri și cu un sunet foarte heavy. În locul lui vine Mirel Cumpănaș.
În 2013, a fost cooptat bass-istul Florin ”Xbass” Barbu, iar claviaturistul Ionuț Cârjă l-a înlocuit pe Cristi Pup, venind cu un sound nou și puternic. În același an este lansată piesa ”Nu mă lăsa să-mi fie dor”, pentru care este filmat un videoclip.
În anul 2017 apare albumul „Cargo vinyl” ce readuce vechi piese precum „Ziua vrăjitoarelor”, „Călare pe motoare”, „Clasa muncitoare”, „Doi pași” sau „Destin”.Albumul fiind dedicat mai mult colecționarilor.
Tot în 2017, Alin Achim se reîntoarce în echipă, astfel că la ora actuală formula trupei este următoarea:
Adi Barar (chitară), Adrian „Baciu” Igrișan (voce/chitară), Tavi Pilan (tobe), Ionut Cârjă (clape) și Alin Achim (bass).
În 2018 pe data de 24 ianuarie piesa ” Românie, te strig!” Ce a apărut cu ocazia ‘Micii Uniri’, în același an trupa va ține un mic recital la preselecția pentru concursul EUROVISION unde va cânta trei piese mai vechi și noua piesă .
Ce crede Adi Bărar despre muzica rock și fanii ei?
”Noi avem foarte mult public. Poate nu mai există atâția pletoși ca înainte. Dar nu contează cât de lung ai părul. Nu e suficient să pui mâna pe un album rock sau să îți cumperi o geacă imprimată cu Harley. Să trăiești în spiritul rock e ceva mult mai special, care nu se poate explica în cuvinte. Cert e că România are încă foarte mulți iubitori de rock”, spune el într-un interviu.
Cât despre spiritul rock despre care amintește, spune că e modul său de viață.
”Nici nu-mi aduc aminte de când sunt așa, dar mi-am dat seama că nu aș fi fericit altfel. Iar oamenii care țin la mine și îmi sunt apropiați, ori mă înțeleg, ori au aceeași afinitate pentru rock ori, pur și simplu, din respect, mă lasă în nebunia mea”, spune liderul trupei Cargo.
Sursa: AGERPRES