AI NOȘTRI CA BRAZII: Irina Petrescu – de la Rădești, la Hollywood

Irina Petrescu s-a născut la București, la 19 iunie 1941, dar deținea proprietăți însemnate în Argeș, de unde erau bunicii săi, care aveau în satul Rădești o casă musceleană cu etaj și cu cerdac. „Aceea este casa copilăriei mele fericite”, spunea Irina Petrescu într-un interviu.

A fost tare mândră de neamul său. Bunicul său a fost învățător și director de școală. Dar, mai presus de toate, și-a iubit părinții pe care, însă, i-a pierdut prea devreme. Ambii au murit în urma unui accident de circulație, petrecut atunci când se întorceau de la Rădești spre București. Nenorocirea s-a petrecut în anul 1967, când Irina Petrescu se afla în turneu, în străinătate.

Talentată, elegantă și misterioasă, Irina Petrescu a marcat cinematografia românească și a atras atenția regizorilor din străinătate.

Nu este o legendă. Irina Petrescu a fost la Hollywood și i s-a propus să rămână acolo. Din motive personale a preferat însă să se întoarcă în țară. Era născută să facă film și a fost ‘modelată’ de cei mai importanți regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo sau Gheorghe Vitanidis”, arăta criticul de film Irina Margareta Nistor într-un interviu, la o zi după decesul actriței la 19 martie 2013.

Irina Petrecu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (1963). A debutat la Bulandra cu piesa „Noaptea e un sfetnic bun” (1964) de Alexandru Mirodan, în regia lui Radu Penciulescu, unde a jucat alături Octavian Cotescu, Ștefan Ciubotărașu, Victor Rebengiuc. A desfășurat o prestigioasă activitate artistică în cadrul Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.

Irina Petrescu în filmul Valurile Dunării

Activitatea teatrală a fost dublată de o bogată filmografie: „Valurile Dunării” (1959), „Nu vreau să mă însor” (1960), „Poveste sentimentală” (1961), „Pași spre lună” (1963), „Străinul” (1964), „De-aș fi … Harap-Alb”, „Duminică la ora șase” (1965), „Diminețile unui băiat cuminte” (1966), „Șeful sectorului suflete” (1967), „Răutăciosul adolescent” (1969), „Facerea lumii” (1971), „Șapte zile” (1973), „Stejar-extremă urgență” (1974), „Dincolo de pod”, „Prin cenușa imperiului”, „Concert din muzică de Bach” (1975), „Trei zile și trei nopți” (1976), „Acțiunea autobuzul” (1977), „Castelul din Carpați” (1981), „Imposibila iubire”, „Singur de cart” (1983), ” Încrederea”, „Al patrulea gard de lângă debarcader”, „O lumină la etajul zece” (1984), „Cântec în zori” (1988), „Cei care plătesc cu viața” (1991), „Hotel de lux” (1992), „Domnișoara Cristina” (1996). A făcut parte din distribuția filmului documentar „Despre Iulian Mihu așa cum a fost; Despre Noi, așa cum suntem”, în regia lui Laurențiu Damian (2009).

În februarie 2011, a avut loc premiera în România a coproducției româno-israeliene „Misiunea Directorului de Resurse Umane”, regia Eran Riklis, film în care Irina Petrescu face un rol memorabil.

S-a remarcat în numeroase roluri în piese, precum: „Leonce și Lena” de Georg Buchner (1970), „Anunțul la mica publicitate” de N. Gingsburg, „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare (1973), „Elisabeta l” de Paul Foster (1974), „Ferma” de David Storey (1975), „Casa cea nouă” de Carlo Goldoni (1978), „Judecată în noapte” de Buero Vallejo (1981), „Cu ușile închise” de Jean Paul Sartre (1982), „O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett (1985), „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu (1986), „Uriașii munților” de Luigi Pirandello (1987), „Mizantropul” de Moliere (1989), „Teatrul comic” de Carlo Goldoni (1992), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Thomas a Becket” de Jean Anouilh (1999), „Hamlet” de William Shakespeare (2000), „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (2001), „Oblomov” după I.A. Goncearov (2003), „Căsătoria” de Gogol (2003), „Elizaveta Bam” de Daniil Harms (2006), „Sfârșit de partidă” de Samuel Beckett (2009).

I-au fost acordate o serie de premii printre care: Mamaia 1964 („Străinul”); Mamaia 1966 („Duminică la ora șase”); Moscova 1969 („Răutăciosul adolescent”). Deși rolul din „Răutăciosul adolescent”, al lui Gheorghe Vitanidis, i-a adus premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova, Irina Petrescu spunea că rolul din filmul de debut al lui Lucian Pintilie, „Duminica la ora 6”, a fost cel mai potrivit. În „Duminica la ora 6”, Irina Petrescu face o frumoasă pereche cu Dan Nuțu, supranumit „James Dean autohton”.

Au urmat Premiul Asociației Cineaștilor din România 1971 („Facerea lumii”); ACIN 1984 („O lumină la etajul zece”); Premiul Uniunii Cineaștilor din România 1992 („Hotel de lux”). La 7 aprilie 2003 a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2007, a primit, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) desfășurat la Cluj-Napoca, premiul pentru întreaga carieră cinematografică. În noiembrie 2008, Irina Petrescu s-a numărat printre personalitățile premiate la cea de-a XIV-a ediție a premiilor Flacăra, la secțiunea teatru și film, pentru o „actriță fină, fragilă, energică și sensibilă”. Actrița a fost declarată în iunie 2009, „prietena UNATC” (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București).

În anul 2000, actrița Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer, de către Președinția României.

A primit Premiul pentru Eleganță (august 2008) la Gala Premiilor VIP, premiul „Aristizza Romanescu” (decembrie 2011) în domeniu artelor spectacolului, acordat de Academia Română, pentru „creația teatrală și cinematografică”. În martie 2012 a primit premiul de excelență al Festivalului Internațional de Film București (B-EST IFF).

Deși avea un mare succes în carieră, viața Irinei Petrescu a fost marcată de suferință. Probabil, pierderea ambilor părinți a fost cel mai dureros episod din destinul actriței, mai ales că necazul s-a petrecut pe vremea când era în plină glorie. După o căsnicie eșuată în tinerețe, a fost căsătorită pentru puțin timp cu actorul Virgil Ogășanu, actrița nu s-a mai căsătorit. Irina Petrescu s-a bucurat de câteva iubiri celebre.

Una dintre ele, o frumoasă poveste de dragoste cu un alt mare actor dispărut, Adrian Pintea. Cei doi au avut o relaţie specială, care a durat mai mult de un deceniu.

„Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea  actorul. La scurt timp după moartea lui Adrian Pintea, în 2007, Irina Petrescu a rupt tăcerea. „El a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala. A plecat, lăsându-ne pe noi toţi, care l-am iubit, învăluiţi de zâmbetul lui îngăduitor şi tandru“, a mărturisit actriţa în cadrul ediţiei din 2007 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la care participa pentru a fi distinsă cu Premiul de Excelenţă.

O altă mare iubire a Irinei Petrescu a fost și Ștefan Iordache, cu care jucase în “Străinul”. Actorul, îndrăgostit până peste cap, chiar a cerut-o  în căsătorie, dar a fost refuzat de tatăl Irinei Petrescu pe motiv că era “un golan de Rahova”.

În 1980 a fost diagnosticată cu cancer mamar și s-a operat.

Irina Petrescu a decedat la data de 19 martie 2013, după mai mulţi ani de luptă împotriva cancerului.

„Irina Petrescu nu era doar o strălucită actriță de film, ci printre primii noștri actori importanți. Extrem de cultivată, era întotdeauna la curent cu tot ce apărea nou în cinematografe. Mergea la filmele tinerilor actori și regizori și se bucura de succesele lor. Regret că în ultimul timp a renunțat la film în favoarea teatrului”, a adăugat Irina Margareta Nistor, în interviul menționat.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.