LUMEA NOASTRĂ: Bulgaria

Bulgaria este o țară din Europa de Sud-Est. Se învecinează cu România la nord, Serbia și Macedonia la vest, Grecia și Turcia la sud, iar la est are ieșire la Marea Neagră. Bulgaria sărbătorește Ziua națională la 3 martie (1878 – independența față de Imperiul Otoman).

Numele țării, Bulgaria, este preluat din cuvântul Bulgars, un trib dispărut de origine turcă, care a creat țara. În Bulgaria, unii istorici pun la îndoială identificarea Bulgarilor ca trib turc, în favoarea unei origini iraniene. Numele lor nu este complet înțeles și este dificil de urmărit mai devreme de secolul al IV-lea d.Hr., dar poate fi derivat din cuvântul proto-turc bulüha („amestec”, „se agită”, „se amestecă”) și derivatul său bulgak („revoltă”, „tulburare”).Etimologiile alternative includ derivarea dintr-un compus de proto-turc bel (cinci) și gur („săgeată” în sensul de „trib”). Utigurs sau Onogurs („zece triburi”).

Cu un teritoriu de 110.994 kmp, Bulgaria este a 14-a țară ca mărime din Europa.

Sofia
Plovdiv
Varna
Burgas

Capitala este la Sofia, iar principalele orașe sunt Plovdiv, Varna, Burgas. Limba oficială este bulgara, o limbă aparținând grupului de limbi slave, iar moneda națională este Leva. Populația de 7, 128 de milioane de locuitori este predominant urbană. Bulgaria este împărțită în 28 de regiuni/provincii și 264 de comune. Religia este predominant ortodoxă (76%). Există, totodată, musulmani (10%), protestanți (1%), catolici, evrei, armeni. Bulgarii reprezintă principalul grup etnic și compun 84,8% din populație. Minoritățile turcilor și romilor formează 8,8% și respectiv 4,9%.

 

Cele mai notabile unități de relief sunt Câmpia Dunării, Munții Balcani, Câmpia Traciei și Munții Rodopi. Extremitatea sudică a Câmpiei Dunării este ușor înclinată până la poalele dealurilor sub-balcanice, în vreme ce Dunărea formează mare parte din frontiera cu România. Câmpia Traciei este aproximativ triunghiulară, începând la sud-est de Sofia și lărgindu-se până la coasta Mării Negre.

Rila și unul din lacurile sale
Pirin

Munții Balcani sunt dispuși într-un lanț de la est la vest prin centrul țării. Sud-vestul muntos are două masive muntoase — Rila și Pirin, care mărginesc Munții Rodopi către est, munți mai mici dar mai întinși.

Vârful Musala

În Bulgaria se află cel mai înalt punct din peninsula Balcanică, Musala, la 2.925 m. Câmpiile ocupă circa o treime din suprafață, în vreme ce dealurile și podișurile ocupă 41%. Țara are o rețea densă de circa 540 de râuri, dintre care multe sunt relativ scurte și cu debite reduse.

Râul Iskar

Cel mai lung râu aflat în întregime pe teritoriul bulgar, Iskărul, are o lungime de 368 km. Bulgaria are o climă dinamică, rezultată din poziționarea sa la întâlnirea maselor de aer mediteranean și continental, cu concursul efectului de barieră al munților.

Structura politică actuală datează de la adoptarea unei constituții democratice în 1991. Bulgaria este o republică parlamentară, cu un grad înalt de centralizare politică, administrativă și economică.

 

Bulgaria este membră a Uniunii Europene, a NATO și a Consiliului Europei, membru fondator al OSCE, și a făcut parte de trei ori din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. Prioritățile sale ca stat membru al UE vizează îndeplinirea angajamentelor privind condiționalitățile MCV, administrarea fondurilor UE, aderarea la spațiul Schengen și aderarea la zona EURO. România și Bulgaria au o cooperare strânsă în domenii de interes comun aflate pe agenda europeană, între care și Stategia UE pentru Regiunea Dunării, în cadrul căreia coordonează împreună axa prioritară Cultură și turism.

 

Majoritatea activităților economice se concentrează în capitala Sofia. Cele mai bine dezvoltate sectoare ale economiei sunt industria grea, ingineria energetică, agricultura și turismul, toate bazându-se pe resurse disponibile local.

Deși are relativ puține rezerve de combustibili fosili, sectorul energetic bine dezvoltat din Bulgaria, împreună cu așezarea geografică strategică, fac din ea un important nod energetic european. Aproape 34% din energia electrică se produce în centrala nucleară de la Kozlodui și opinia publică susține ferm dezvoltarea energiei nucleare. Expansiunea rapidă a surselor de energiei alternative, cum ar fi centralele solare și eoliene fac din Bulgaria un producător de energie cu una dintre cele mai mari rate de creștere din lume. Sofia și Plovdiv sunt principalele centre de transport aerian, în vreme ce Varna și Burgas sunt principalele porturi maritime. Varna urmează să fie primul punct de pe teritoriul UE din cadrul conductei de gaze naturale South Stream.

 

Bulgaria cuprinde un mare număr de situri arheologice. Numărul lor total este al treilea din Europa după Italia și Grecia. În 1972 a fost descoperită într-o necropolă lângă Varna cea mai veche comoară de aur din lume, formată din monede, arme și bijuterii datând din 4.600 î.e.n. Situl a relevat dovezi ale primelor civilizații europene. Alte dovezi de demonstrează apariția culturilor preistorice în Bulgaria sunt Plovdiv, unul dintre cele mai vechi orașe din lume și prima mănăstire creștină din Europa, înființată în 344 e.n.

Călărețul din Madara
Bisericile rupestre de la Ivanovo
Nessebar

Nouă obiective istorice și naturale au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Călărețul din Madara, mormintele tracice de la Sveștari și Kazanlăk, biserica Boiana, Mănăstirea Rila, Bisericile rupestre de la Ivanovo, Parcul Național Pirin, Rezervația Naturală Srebărna și orașul antic Nesebar.

 

Nestinarstvo, un dans ritual în jurul focului, de sorginte tracică, este inclus în lista patrimoniului cultural intangibil. Focul este un element esențial în folclorul bulgăresc, fiind folosit pentru a îndepărta spiritele rele și bolile. La 1 martie, primăvara este salutată sărbătorind Martenița. Primul și al Doilea Imperiu Bulgar au funcționat ambele ca centre ale culturii slave în mare parte din Evul mediu, exercitând o considerabilă influență culturală asupra Bisericii Ortodoxe prin școlile de litere de la Preslav, Ohrid și Tărnovo. Alfabetul chirilic, utilizat ca sistem de scriere în multe limbi din Europa de Est și Asia, își are originea la școala literară de la Preslav prin secolul al IX-lea. De la începutul secolului al XX-lea, au ieșit în evidență mai mulți scriitori bulgari, cum ar fi Ivan Vazov, Pencio Slaveikov, Peio Iavorov, Iordan Radicikov și Țvetan Todorov. În 1981, scriitorul de limbă germană născut în Bulgaria Elias Canetti a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

Muzica populară bulgărească este de departe cea mai complexă formă de artă tradițională și s-a dezvoltat treptat de-a lungul secolelor ca o combinație de influențe occidentale și orientale. Muzica are un sunet deosebit și folosește o gamă largă de instrumente tradiționale, cum ar fi gadulka (cobză), gaida (cimpoi), cavalul și toba. Corul vocal de femei al Televiziunii Bulgare este cel mai cunoscut ansamblu de muzică populară din țară și a primit un premiu Grammy în 1990. Muzica clasică, de operă și balet sunt reprezentate de compozitorii Emanuil Manolov, Pancio Vladigherov și Gheorghi Atanasov și de cântăreții Ghena Dimitrova și Boris Hristov. Interpreții bulgari au devenit cunoscuți și în alte genuri muzicale, cum ar fi rock progresiv (FSB), electropop (Mira Aroyo) și jazz (Milcio Leviev). Artele vizuale religioase cuprind fresce, picturi murale și icoane, multe produse de școala artistică de la Tărnovo.

Bucătăria bulgărească este similară celor din alte țări balcanice și prezintă o puternică influență turcească și grecească. Printre cele mai importante produse culinare locale se numără iaurtul, lukanka, banița, salata șopska, liutenița și cozonacul. Sunt prezente și alte feluri de mâncare orientale, cum ar fi musaca, ghiveci și baclava. Consumul de carne se află sub media europeană, fiind preferate diverse salate. Rachiul este băutura alcoolică tradițională din fructe, consumată în Bulgaria încă din secolul al XIV-lea. Vinurile bulgărești sunt cunoscute pentru soiurile traminer, muscat și mavrud, din care se produc până la 200.000 de tone anual. Înainte de 1989, Bulgaria era al doilea exportator mondial de vin.

Culturile preistorice au început să se dezvolte în Bulgaria de astăzi în neolitic. Istoria sa antică a fost marcată de prezența tracilor, și ulterior de a grecilor și romanilor. Apariția unei identități naționale și a unui prim stat bulgar datează din secolul VII. În urma prăbușirii Primului (681-1018) și celui de-al doilea Imperiu Bulgar (1185 — 1396/1422), teritoriile bulgare au ajuns sub stăpânire otomană pentru 5 secole. În urma războiului din 1877-1878, s-a format al treilea Stat bulgar, ca Principat în 1878, căpătându-și suveranitatea în 1908. După cel de-al doilea Război Mondial, Bulgaria a ajuns în sfera de influență a blocului estic, iar după 1990 a devenit o democrație parlamentară, cu economie de piață.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria.

Intrarea în Bulgaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor privind intrarea şi stabilirea pe teritoriul Bulgariei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile bulgare:

Cetăţenii români care doresc să lucreze în Bulgaria nu au nevoie de autorizaţie de muncă. Aceştia au obligaţia de a-şi înregistra reşedinţa la autorităţile locale în termen de 48 de ore. Dovada înregistrării reşedinţei este solicitată de angajator.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Bulgaria?

Accesul pe piaţa muncii

 • Nu există restricții pentru cetățenii români care doresc să muncească în Bulgaria. Cetățenii români se bucură de toate drepturile conferite și cetățenilor bulgari pe piața forței de muncă locală, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene.
 • Cadrul instituțional:

Aspecte generale privind dreptul la muncă în Bulgaria: Cetățenii români care doresc să lucreze în Bulgaria trebuie să cunoască principalele prevederi ale legislației privind dreptul la muncă din această țară. De aceea este recomandabil să se informeze în prealabil la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din București sau la agențiile județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din orașele reședință de județ unde își au domiciliul.

 • Pentru a lucra în Bulgaria cetățenii români nu au nevoie de permis de muncă. Cu toate acestea, este obligatorie obținerea dreptului de rezidență.
 • Permisul de rezidență este eliberat de Poliția Națională (cu atribuții în acest domeniu), în termen de 3 luni de la intrarea pe teritoriul acestei țări. După primele 3 luni de ședere, puteți obține permisul de lungă ședere (valabil pe o perioadă de 5 ani) în cazul în care sunteți angajat sau lucrător independent, aveți asigurare medicală și faceți dovada că vă puteți intreține sau urmați cursuri de formare profesională. Mai multe informații se găsesc pe site-ul Ministerului bulgar al Muncii și Politicii Sociale, http://www.mlsp.government.bg/bg/index.asp.

Viza de angajare – nu este cazul

Recunoașterea calificărilor profesionale: UE a creat un sistem de recunoaștere a calificărilor profesionale. În cadrul acestui sistem, se face o distincție între profesiile reglementate (profesii pentru care prin lege necesită anumite calificări) și profesiile care nu sunt reglementate în mod legal în statul membru gazdă.

Comisia Europeană a creat un set de instrumente pentru a asigura o mai mare transparență și recunoaștere a calificărilor pentru scopuri academice și profesionale:

Cadrul European al Calificărilor (EQF, CEC). Scopul principal al cadrului este de a crea o legătură între diferitele sisteme naționale de calificare pentru a facilita recunoașterea diplomelor. Și angajatorii vor putea folosi CEC pentru a înțelege mai bine și să compare calificările dobândite în alte țări.

Centrele naționale de informare privind recunoașterea academică (NARIC). La inițiativa Comisiei Europene în 1984, o rețea de centre naționale de informare privind recunoașterea academică NARIC oferă consiliere cu privire la recunoașterea academică a perioadelor de studiu în străinătate. Situat în toate statele membre ale UE și țările din Spațiul Economic European, NARIC joacă un rol important în procesul de recunoaștere a calificărilor.

Sistemul european de credite transferabile (ECTS). Acest sistem are scopul de a facilita recunoașterea perioadelor de studiu în străinătate. Aceasta oferă posibilitatea de transfer a rezultatelor între diferite instituții educaționale și oferă modalități flexibile de a obține o diplomă.

Baza de date a Comisiei Europene privind profesiile reglementate include lista de căutare a profesiilor reglementate din statele membre, țările SEE și Elveția, care pot fi consultate, precum și contacte și informații referitoare la autoritățile competente

Mai multe informatii se găsesc pe site-ul: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualifications/recognition-of-professional-qualifications/index_ro.htm . 

Soluționarea litigiilor de muncă:

 • Desfacerea contractului de muncă: Contractele de muncă pot fi reziliate de către angajator sau angajat, cu sau fără notificare.
 • Cine suportă cheltuielile de repatriere ale angajaților: Cheltuielile sunt suportate de angajator sau angajat.

Sistemul național de sănătate:

Asistența medicală în Bulgaria este organizată și administrată de Ministerul Sănătății. Casa Natională de Asigurări de Sănătate / CNAS / reglementează contribuțiile pentru seviciile de sănătate. Contribuțiile de asigurări de sănătate sunt obligatorii.

Mai multe informații despre asigurările de sănătate și condițiile de utilizare a serviciilor de sănătate din Bulgaria pot fi obținute de pe site-ul Ministerului Sănătății www.mh.government.bg/ și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate www.nhif.bg.

Alte informații utile:

 • Responsabilul pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei României la Sofia: Ambasada României la Sofia nu are atașat pe probleme de muncă.
 • Autoritățile locale cu competențe în domeniul muncii și securității sociale: Informații detaliate privind munca în Republica Bulgaria se pot obține la Agenția pentru ocuparea forței de muncă: http://www.az.government.bg/. De asemenea, cetățenii români se pot adresa și Direcţia Protecţie Drepturi Cetăţeni Români care Lucrează în Străinătate din cadrul ANOFM, e-mail:dprs@ajofm.anofm.ro.

Alte link-uri utile:

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Bulgaria nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile bulgare şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate

Bulgaria este o ţară cu un nivel mediu al criminalităţii.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

S-au semnalat cazuri de agresiune şi furt de autovehicule pe şoselele naţionale și în parcările unor hoteluri.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Deplasările cu autoturismul să se efectueze numai pe timpul zilei şi pe artere rutiere principale (drumuri europene şi autostrăzi).

În cazul în care vi se solicită să opriţi autoturismul şi aveţi suspiciuni în legătură cu adevărata calitate a persoanelor respective, vă recomandăm evitarea opririi şi deplasarea până la cel mai apropiat post fix sau mobil de poliţie, pentru relatarea situaţiei şi solicitarea de sprijin.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor bulgare, pot fi apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – Servicii de urgenţă
 • 166 – Poliţie
 • 160 – Pompieri
 • 150 – Salvarea

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Bulgaria.

Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Bulgaria.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau& Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi& www.ceass.ro/.

Este recomandabil să încheiaţi şi o asigurare medicală suplimentară, valabilă în ţara de destinaţie şi cele de tranzit. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Asigurarea de viaţă& s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Interzicerea fumatului în locuri publice în Bulgaria

În Bulgaria este interzis fumatul în locuri publice închise, precum şi în următoarele locuri publice deschise: zonele învecinate creşelor, grădiniţelor, şcolilor, căminelor şcolare, obiectivelor sportive, locurile în care se efectuează servicii sociale pentru copii, locurile de joacă, spaţiile în care se organizează evenimente pentru copii şi elevi, teatrele şi cinematografele de vară – în timpul manifestărilor sportive si culturale.

Potrivit reglementărilor bulgare în materie, încălcarea dispoziţiilor legale se sancţionează cu amendă de la 300 la 500 de leva (154 – 257 euro), iar în caz de recipă, cu amendă de la 500 la 1.000 leva (257 – 513 euro).

Condiţii privind traficul auto 

 • Circulaţia auto

Toate reglementările privind circulaţia pe drumurile publice sunt similare cu cele româneşti în domeniu.

Plata utilizării drumurilor publice se efectuează la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existând un sistem similar vignetei româneşti. Vigneta se poate procura de la benzinării sau de la oficiile poștale. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talon de înmatriculare şi permisul de conducere.

 

 • Vigneta BG

Accesul şi circulaţia pe drumurile publice din Republica Bulgaria se face în baza vignetei BG. Taxa de drum se plătește de către proprietarul sau utilizatorul autoturismului după declararea numărului de înmatriculare și menționarea acestuia în documentul de plată (art.10a alin.4 din Legea privind drumurile publice).

Conducătorul auto este obligat să lipească sticker-ul valabil al vignetei BG pe parbrizul autoturismului, în partea din dreapta jos, iar chitanţa şi folia cu codul de bare să le păstreze asupra sa pe toată perioada de valabilitate a vingnetei BG (art.100 alin.2, Capitolul XX – Obligațiile conducătorilor auto din Legea privind circulația pe drumurile publice).

Conducătorul auto este obligat să prezinte autorităților de control bulgare, la solicitarea acestora, un document valabil care să probeze efectuarea plății taxei de drum corespondente tipului de mijloc de transport, duratei de valabilitate a vignetei BG și tarifului de plată în conformitate cu legislația bulgară în vigoare (art.100 alin.2, Capitolul XX – Obligațiile conducătorilor auto din Legea privind circulația pe drumurile publice).

În prezent, obligația ca taxa de drum să fie plătită la intrarea în Bulgaria la ghișeul Agenției Vămilor bulgare este în vigoare DOAR pentru mijloace de transport tip automarfar. În cazul autoturismelor, autoritățile bulgare au decis să amâne aplicarea cu strictețe a modificărilor legislative survenite în ianuarie 2017 (până la apariția normelor metodologice de aplicare a legii), astfel încât conducătorii autoturismelor își pot procura vigneta BG fie în punctul de trecere a frontierei, fie la benzinării sau la oficiile poștale bulgare.

În schimb, în conformitate cu aceleași noi reglementări intrate în vigoare la 31 ianuarie 2017, un vehicul care sosește la punctul de trecere a frontierei cu scopul de a părăsi teritoriul bulgar și care nu deține un document valabil privind plata taxei de drum pentru perioada relevantă și categoria vehiculului, va putea ieși din Bulgaria numai după plata unei taxe compensatorii. Taxa se achită la ghișeele Agenției Vămilor deschise în punctul de trecere a frontierei respectiv.

Sancțiunea pentru lipsei vignetei BG constă în aplicarea unei amenzi de către organele competente bulgare într-un cuantum cuprins între 300 de leva (aproximativ 150 de euro) și 3000 de leva (aproximativ 1500 de euro), în funcție de categoria mijlocului de transport. Pentru un autoturism, amenda este de 300 de leva.

Pe parcursul anului 2018, prețurile tuturor tipurilor de vignete destinate autoturismelor rămân neschimbate, respectiv cea anuală – 97 leva, cea lunară – 30 leva și cea săptămânală – 15 leva. De asemenea, a fost introdus un nou tip de vignetă cu o valabilitate de 3 luni. Contravaloarea acesteia este de 54 leva și este destinată autoturismelor.

Începând cu anul 2019, odată cu implementarea sistemului de taxare electronic (TOL), eliberarea vignetelor și colectarea taxelor aferente se vor realiza în sistem electronic.

Prețul vignetelor BG cu valabilitate de 1 zi destinate autocamioanelor cu masa totală de peste 3,5 a crescut la 23 leva.

Ca element de noutate, valabilitatea stickerului de vignetă BG, achiziționat după data de 01 ianuarie 2018, se va calcula de la data cumpărării acestuia. De exemplu, dacă un șofer își achiziționează stickerul la data de 02 martie 2018, vigneta va fi valabilă până la data de 01 martie 2019.

Vignetele anuale pentru 2017, pentru toate tipurile de mijloace de transport, sunt valabile doar până la data de 31 ianuarie 2018!

Prețul vignetei BG, valabil pentru anul 2018, pe categorii de mijloace de transport:

Contravaloarea în leva:

Categoria  1 Categoria 2 Categoria 3
Norma de poluare: Еuro

0, І, ІІ

Norma de poluare Еuro

ІІІ, ІV, V, ЕЕV şi peste

Norma de poluare Еurо

0, І, ІІ

Norma de poluare Еuro

ІІІ, ІV, V, ЕЕV şi peste

Preţurile vignietelor în LEVA
1 zi 23 23 23 23
7 zile 87 67 53 40 15
1 lună 174 134 105 80 30
3 luni 0 0 0 0 54
1 an 1743 1340 1050 808 97

 

Contravaloarea în euro:

Categoria  1 Categoria 2 Categoria 3
Norma de poluare Euro

0, І, ІІ

Norma de poluare Euro

ІІІ, ІV, V, ЕЕV și peste

Norma de poluare Euro

0, І, ІІ

Norma de poluare Euro

ІІІ, ІV, V, ЕЕV și peste

Prețurile vignetelor în EURO
1 zi 12 12 12 12
7 zile 45 34 27 21 8
1 luna 89 69 54 41 15
3 luni 0 0 0 0 28
1 an 891 685 537 413 50

(în categoria 3 sunt incluse autoturismele și mijloacele de transport cu o masă totală de până la 3,5 tone, iar în categoriile 1 și 2 sunt incluse automarfarele și autocarele)

 • Aparate anti-radar: în Bulgaria, nu este permisă folosirea aparatelor anti-radar, utilizarea acestora constituind contravenţie, fiind sancţionată cu amendă.
 • Limitele de viteză sunt următoarele:
 • 50 km/h în localităţi;
 • 90 km/h în afara localităţilor;
 • 140 km/h pe autostrăzi.
 • Parcarea este permisă în locurile special amenajate. Plata parcării se face în baza tichetelor de parcare, care se achiziționează de la agenții de parcare prezenți în zonă. Există locatități – stațiuni turistice (de ex : Nisipurile de Aur) în care parcarea este permisă NUMAI în anumite locuri special amenajate, acest fapt fiind evidențiat prin afișarea la intrarea în stațiune a unor panouri informative cu recomandări în acest sens, în limba bulgară și o altă limbă de circulație internațională.

În cazul parcării neregulamentare a autoturismului, autoritățile locale bulgare dispun ridicarea sau tractarea imediată a acestuia. Recuperarea autoturismului va fi posibilă NUMAI după achitarea contravalorii amenzii aplicate și a tarifului de garare sau depozitare a autoturismului.

 • Permisul de conducere românesc este valabil în Bulgaria.

Subliniem faptul că autoritățile de poliție bulgare recomandă conducerea prudentă având în vedere că rata de producere a accidentelor rutiere soldate cu decese este foarte ridicată. De aceea, atenționăm conducătorii auto români că autoritățile de poliție rutieră bulgare aplică cu strictețe dispozițiile legii.

În cazul în care vă este reţinut permisul de conducere, la solicitarea agentului constatator, aveţi obligaţia de a îl însoți la secţia de poliție, unde veţi lua act de condiţiile în care veţi putea reintra în posesia permisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii. Amenda se achită fie la sediul secției de poliție (dacă este dotată cu terminal POS), fie la cea mai apropiată bancă/sucursală bancară.

Permisul va fi transmis Ambasadei României la Sofia, de regulă după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale. Misiunea diplomatică română va remite documentul autorității emitente din România, prin intermediul Ministerului român al Afacerilor Externe.

De reținut: În cazul unei suspendări a dreptului de a conduce pe drumurile publice și reținerii permisului de conducere pentru un termen de 30 de zile, măsuri dispuse de autorităţile de poliţie bulgare, documentul propriu-zis va ajunge din nou în posesia deținătorului într-un termen de 60-70 de zile. Justificarea este următoarea :

 • Permisul de conducere rămâne la sediul Secției de Poliție care a dispus măsura suspendării pentru un termen de 14 zile, în conformitate cu Legea Contenciosului Administrativ. În acest termen contraveninetul are dreptul de a contesta măsura aplicată de agentul/ofițerul de poliție bulgar;
 • După o perioadă de aproximativ 30-40 de zile, calculate după stingerea termenului de 14 zile, permisul de conducere și/sau certificatul de înmatriculare reţinut/e ajung(e) la Secția Consulară a Ambasadei României la Sofia. Acestea sunt ulterior transmise autorității române emitente, prin intermediul primului curier (în maxim 7 zile);
 • Din momentul transmiterii către România, procedura de remitere către posesor a documentului durează în jur de 14 zile.

ATENTIE : Poliţia națională are obligaţia de a asigura un translator de limbă română sau o limbă de circulaţie internaţională (în general, limba engleză) pentru a facilita comunicarea NUMAI în cazurile în care cetățenii români sunt autori ai unor contravenții sau infracțiuni. Subliniem faptul că, pe timpul zilelor de sărbătoare sau de weekend, identificarea unui translator de limbă română este dificilă. În general, în cadrul Secțiilor de Poliție, în perioadele amintite, pot fi desemnați agenți/ofițeri bulgari vorbitori de limbă engleză. Legislația bulgară nu prevede obligația ca procesele-verbale de constatare să fie întocmite într-o limbă de circulație internațională!

În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţia bulgară, puteţi contesta procesul-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 7 zile, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale.

ATENȚIE :

 • Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer în timpul deplasării cu autoturismul, iar folosirea centurii de siguranţă este obligatorie (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate).
 • Este obligatorie, de asemenea, dotarea autoturismului cu triunghi reflectorizant, extinctor, trusă de prim ajutor, vestă reflectorizantă.
 • Este obligatorie folosirea fazei scurte pe drumurile publice pe întreaga perioadă a deplasării.

Recomandăm încheierea unei asigurări facultative tip CASCO pentru autoturism, care să fie valabilă şi pentru FURT !!!

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă.

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer, în timpul deplasării cu autoturismul.

DACĂ VĂ CONFRUNTAŢI CU O SITUAŢIE DEOSEBITĂ

 • În cazul constatării lipsei/furtului autoturismului personal pe teritoriul staţiunilor litorale sau montane situate pe teritoriul Republicii Bulgaria, recomandăm întreprinderea următoarelor demersuri :
 • Anunţaţi lipsa autoturismului imediat la telefonul unic de urgenţă 112, la recepţia hotelului unde sunteţi cazaţi şi pe telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Sofia: 00359879440758;
 • Verificaţi, prin intermediul autorităţilor locale, dacă autoturismul a fost ridicat pe motiv de parcare ilegală şi depozitat într-un loc special amenajat;
 • În cazul constatării furtului, colaboraţi cu autorităţile de poliţie locale şi solicitaţi sprijinul unui traducător de limbă română (în cazul în care astfel de servicii vă pot fi puse la dispoziţie);
 • Procedura de cercetare şi investigare la faţa locului și activitatea de audiere şi luare de declaraţii a persoanelor păgubite şi a eventualilor martori pot dura mai multe ore. La încheierea acestor proceduri autorităţile bulgare vă vor înmâna o adeverinţă/un certificat/o dovadă în care vor menţiona împrejurările în care a fost furat autoturismul. Acest document trebuie tradus şi transmis autorităţilor române interesate (companii de asigurare-reasigurare, serviciile locale de taxe şi impozite, poliţia de circulaţie din România etc.);
 • Puneţi la dispoziţia autorităţilor bulgare de poliţie sau procurorilor bulgari o adresă actuală de corespondenţă şi un număr de telefon mobil, care să vă asigure pe viitor menţinerea contactului cu acestea.
 • În cazul producerii unui accident uşor (doar daune materiale), reţineţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat, precum şi datele societăţii de asigurare a acestuia. Completaţi formularul pus la dispoziţie de societatea de asigurări. Părăsiţi locul accidentului doar în cazul în care aţi stabilit de comun acord cu celălalt şofer implicat în accident că veţi alege calea împăcării amiabile. Poliția bulgară nu este obligată să vă pună la dispoziție o copie a asigurării tip RCA a celuilat/celorlați conducător/i auto implicați. Se va face doar mențiunea, în scris, în procesul-verbal de constatare a caracteristicilor asigurării: tipul, compania emițătoare, valabilitate etc. Ambasada României la Sofia nu poate interveni în astfel de situații, singurul instrument legal aflat la dispoziția cetățeanului român este contestarea în contencios adminsitrativ a actului administrativ și a măsurii corespondente dispuse de agentul/ofițerul de poliție bulgar.
 • Dacă accidentul s-a soldat cu victime (răniți sau decedați), apelaţi numărul unic de urgenţă 112, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin imediat, apelați telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Bulgaria: 00359879440758. De asemenea, adresaţi-vă societății de asigurări din România, al cărui client sunteți sau partenerului acestei societăţi din Bulgaria, pentru sprijin imediat şi consiliere specifică.

Păstraţi documentele de plată până la revenirea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurări.

 • Telefoane utile pentru informaţii în caz de accident:
  • 112 – Serviciul Unic de Urgenţe – apelul telefonic este gratuit, are și funcție în limba engleză;
  • 00359879440758 – telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Republica Bulgaria;
  • 00359 2 91146 – Tractări auto (Serviciu oferit de Uniunea Automobilistilor din Bulgaria).
 • În cazul în care este necesară repatrierea autoturismelor înmatriculate în România, implicate în accidente rutiere pe teritoriul bulgar, recomandăm folosirea firmelor de asistență rutieră din România. În acest fel este înlăturată bariera lingvistică și posibilitatea apariției neînțelegerilor privitoare la taxele aplicate pentru astfel de servicii. Secția Consulară nu poate intermedia negocieri între cetățenii români și reprezentanți ai firmelor de asistență rutieră, indiferent că sunt din Bulgaria sau România.
 • În cazul nefericit în care un membru al familiei sau o rudă, cetățean român, a decedat pe teritoriul Republicii Bulgaria, anunțați de îndată autoritățile bulgare la telefonul unic de urgență 112 și Secția Consulară a Ambasadei României în Republica Bulgaria la telefonul de urgență: 00359879440758. Personalul consular vă va oferi detaliile privind transportul corpului neînsuflețit al cetățeanului român către România.

 

 • Informaţii de călătorie pentru transportatori

Atenţie! Agenţia „Administraţia Automobilistică” (echivalentul ARR din România) efectuează controale rutiere frecvente. Astfel, şoferii de TIR trebuie să fie în măsură să prezinte diagrama tahograf (care să corespundă cerinţelor legale) şi dovada de verificare tahograf.

În cazul unor nereguli la diagrama tahograf se plică amenzi de aproximativ 500 de euro, care trebuie plătite imediat pentru a putea continua călătoria.

Utilizarea cărţilor de credit 

În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote naţionale.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare, iar acestea să fie în ambalajul original!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Conform legislaţiei bulgare, la intrarea şi la ieşirea în/din Bulgaria se declară în scris bunurile deţinute, precum şi sumele în leva sau valută, însumând peste 10.000 euro.

De asemenea, se declară bijuteriile din aur, platină şi pietre preţioase care depăşesc greutatea de 60 grame (în total). În cazul metalelor preţioase neprelucrate, limita este de 37 grame.

Bijuteriile şi/sau metalele şi pietrele preţioase care depăşesc limitele precizate mai sus, nedeclarate, se confiscă în folosul statului.

Informaţii vamale suplimentare se pot obţine la pagina internet: http://www.customs.bg/bg/page/130.

Regimul animalelor de companie 

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Informaţii suplimentare se pot obţine la pagina internet:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nocomm_intra_en.htm.

Sursa: AGERPRES; MAE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.