Ne sunt utili multora dintre noi, dar ce știm despre ei? Ochelarii

Ochelarii reprezintă un dispozitiv format dintr-o pereche de lentile transparente prinse într-o montură care permite ținerea lor în fața ochilor.

Aceștia pot fi medicali, cu scopul de a compensa un defect de vedere (miopie, hipermetropie, astigmatism etc.) sau de protecție, cu scopul de a apăra ochii de radiații dăunătoare, de praf.

Încă din timpuri străvechi s-au căutat diverse mijloace de a remedia tulburările de vedere.

În secolul al XI-lea a fost inventată lupa, iar la finele secolului al XIII-lea, fizicianul florentin Salvino Degli Armati (1245-1317) punea la punct două sticle care aveau un anumit stadiu de grosime și curbură făcute în așa fel încât să mărească obiectele. Acestuia i se atribuie inventarea ochelarilor în 1280.

Sticlele concave pentru miopie au apărut la finele secolului al XV-lea, în timp ce brațele atașate ramelor au fost inventate abia în 1746.

Evoluția ochelarilor a cunoscut de-a lungul timpului schimbări semnificative atât ca mărime, cât și ca design. Dacă la început erau incomozi și inestetici, în prezent ei sunt adevărate accesorii moderne, branduri celebre fabricând rame pentru ochelari de vedere sau ochelari de soare. În ultima vreme, tot mai multe persoane, din motive estetice, înlocuiesc ochelarii de vedere cu lentile de contact.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.