Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

AI NOȘTRI CA BRAZII: Solista de muzică ușoară Mihaela Runceanu

Publicat: vineri, 04 mai 2018

Mihaela Runceanu s-a născut la 4 mai 1955, la Buzău. Avea să descopere pasiunea pentru vioara încă din copilărie. A urmat cursurile școlii elementare de pe lângă Liceul de muzică și arte plastice din Buzău, având-o ca profesoară de vioară pe Eufrosina Tomescu.

A absolvit Liceul de muzică și arte plastice din Buzău ca șefă de promoție. În 1972 a câștigat premiul I la concursul ”Tinerețea Buzoiană” cu piesa ”Anilor” de Petre Magdin, prima recunoaștere publică a vocației de solist de muzică ușoară, potrivit site-ului bestmusic.ro. A urmat Conservatorul de muzică ”Ciprian Porumbescu”, unde a fost admisă, în 1974, cu media 9,95, și, în paralel, cursurile Școlii Populare de Artă din București, clasa de canto, condusă de profesoara Nina Bercaru.

În 1975, câștigă trofeul Festivalului „Steaua litoralului” de la Constanța și obține premiul I la Festivalul „Constelații vâlcene” de la Râmnicu Vâlcea. În același an a debutat la radio cu o piesă, în primă audiție, a compozitorului George Grigoriu.

Pe 8 aprilie 1976 a participat la un spectacol organizat în sala de concerte a Radioteleviziunii alături de unii dintre cei mai în vogă cântăreți ai momentului. ”Acesta a fost adevăratul meu debut ca solist profesionist de muzică ușoară”, avea să spună Mihaela Runceanu, potrivit site-ului amintit. Cu o voce aparte în peisajul muzical autohton, Mihaela Runceanu obține o serie de premii la diverse concursuri muzicale de gen, precum Festivalul ”Lotca de aur” (Brăila), ”Festivalul artei studențești” (Galați), precum și trofeul la ediția a IX-a a ”Festivalului tinereții” de la Amara (1976).

După absolvirea, în 1978, a Conservatorului ”Ciprian Porumbescu”, Facultatea de pedagogie, muzicologie, compoziție, a fost profesoară de vioară la școala generală de muzică din Brăila, apoi, în perioada 1979-1980, la Liceul de muzică și arte plastice din Buzău. Din 1980 devine profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București (până în 1989), avându-i ca elevi, între alții, pe Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Ovidiu Baciu, Paula Mitrache.

Interpretează piese aparținând compozitorilor George Grigoriu, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Cornel Fugaru, Jolt Kerestely, Anton Șuteu, Laurențiu Profeta, Horia Moculescu, Aurel Giroveanu, Mișu Iancu, Camelia Dăscălescu, Alexandru Willmany, Virgil Popescu, Ion Bratu-Voicescu, Dinu Giurgiu, Dan Beizadea, Zoltan Boroș, Dan Dumitriu, Gheorghe E. Marian, Alexandru Simu, Viorel Gavrilă, Dan Ardelean, Dan Pavelescu, Eugen Mihăescu ș.a.

În anii ’80, efectuează turnee peste hotare, având, de asemenea, participări de succes la festivaluri și concursuri în țară (concursul ”Melodii ’84”, unde obține premiul I cu melodia ”Să crezi în dragostea mea” la categoria creație, Festivalul Mamaia, concursul TV ”Steaua fără nume”) și din străinătate (Festivalul ”Gala ’85”, Cuba; Festivalul de la Rostock, în fosta R.D.Germană,1986).

Amintim dintre piesele sale de succes: ”E-adevărat iubirea mea”, ”Nu, nu mai vreau să știu”, ”Să crezi în dragostea mea”, ”De-ar fi să vii”, ”Să fim copii”, ”Haide spune!”, ”Viața începe cu tine”, ”Să învingă dragostea”, ”Iartă”, ”Acasă”, ”Cât aș fi vrut să te chem”, ”De câte ori îți spun la revedere”, ”Conga”, ”Deschideți poarta soarelui” (interpretată alături de mai multe mari vedete ale muzicii ușoare românești), ”Pentru voi, muguri noi”, ”Clipe ce dor”, ”Eu nu te-am uitat”, ”Fericirea are chipul tău”, ”Dacă totuși vei pleca”, ”Cântă iubirea”.

Primul album al solistei Mihaela Runceanu a apărut în decembrie 1987, la Electrecord.

La 29 octombrie 1989, participă la spectacolul ”Start Melodii ’89”, de la Sala Radio, bucurându-se de un foarte mare succes. Acesta a fost ultimul său spectacol. Cel de-al doilea album — ”Pentru voi, muguri noi” — va apărea, tot la Electrecord, pe 30 octombrie 1989. „Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun și mai frumos în noi…” spunea Mihaela Runceanu, după cum citează site-ul mugurinoi.ro.

Viața și cariera în plină ascensiune i-au fost curmate brusc, Mihaela Runceanu fiind asasinată în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989, în garsoniera sa din București. A fost înmormântată în cimitirul ”Dumbrava” din Buzău.

În 1990, a fost înființat fan-clubul ”Mihaela Runceanu” (primul fan-club din România), care a organizat în același an un spectacol de muzică ușoară în memoria îndrăgitei interprete.

De asemenea, la Buzău este organizat, începând din anul 2012, Festivalul național de muzica ușoară pentru copii și tineret ”Mihaela Runceanu — Pentru voi, muguri noi”.

Sursa text: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=96750

Publicat de la data mai 4 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 august 2019, 1:43
 

VNV
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 68%
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:25
Apus: 20:12
Prognoza 22 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
35°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
21°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 225.075 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme