Ajutoare de miliarde din SUA pentru America Latină

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că omologul său american, Joe Biden, l-a informat că va aloca 4 miliarde de dolari cu titlu de ajutor pentru Guatemala, El Salvador şi Honduras, relatează AFP.

Preşedintele Lopez Obrador a discutat la telefon vineri după-amiază cu Joe Biden despre chestiuni bilaterale, în principal despre imigraţie, punct asupra căruia cei doi şefi de stat au căzut de acord privind necesitatea de a acţiona pentru o mai bună dezvoltare economică a ţărilor din America Centrală, potrivit preşedintelui mexican.

„Cred că ajutorul ar trebui să fie furnizat direct (…) locuitorilor din Honduras, El Salvador şi Guatemala. Nu cred că sunt indiscret spunând că preşedintele Biden mi-a spus că va aloca 4 miliarde de dolari pentru a susţine aceste trei ţări”, a declarat preşedintele de stânga mexican.

Andres Manuel Lopez Obrador i-a mulţumit lui Joe Biden şi pentru că s-a angajat să reglementeze statutul a milioane de persoane fără documente din SUA, printre care un număr important de mexicani.

Din 2018, mii de cetăţeni din America Centrală care fugeau de sărăcia şi violenţa din ţările lor au încercat să ajungă în SUA, prin Mexic, pentru a intra clandestin pe teritoriul american sau pentru a solicita azil.

Peste o duzină de caravane umane au încercat fără succes să ajungă la frontiera între SUA şi Mexic. Ultima dintre ele, formată din circa 9.000 de hondurieni, a fost oprită de poliţia din Guatemala, la numai 50 km de frontiera cu Honduras.

Preşedintele Mexicului a întreţinut o relaţie strânsă cu fostul preşedinte Donald Trump, fiind unul dintre ultimii lideri din lume care l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa electorală.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.