Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ajutor financiar pentru studenţii din Germania

Publicat: vineri, 19 iulie 2013

În Germania, studenții pot să obțină un ajutor financiar pentru o perioadă de un an pentru studii efectuate în alt stat membru. Pentru a beneficia de un ajutor pentru o perioadă mai mare de un an, aceștia trebuie să dovedească faptul că au avut un domiciliu permanent în Germania timp de cel puțin trei ani înainte de începerea studiilor.

Sesizată de două instanțe germane, Curtea de Justiție a avut ocazia să precizeze dacă această condiție privind reședința neîntreruptă de trei ani este contrară liberei circulații a cetățenilor Uniunii Europene.

Litigiile aflate pe rolul acestor instanțe privesc doi studenți germani, cărora li s-a refuzat finanțarea unui ciclu complet de studii în străinătate. Doamna Laurence Prinz s-a născut în Germania și a trăit mai mulți ani în Tunisia împreună cu părinții săi înainte de a termina învățământul secundar în Germania. Aceasta a avut domiciliul în Germania timp de doi ani și opt luni înainte de a începe studiile la Universitatea Erasmus din Rotterdam, în toamna anului 2009. Întrucât nu îndeplinea condiția privind reședința timp de trei ani, a obținut un ajutor financiar doar pentru primul an de

studii. Domnul Philipp Seeberger s-a născut de asemenea în Germania, unde a trăit până la vârsta de unsprezece ani înainte de a petrece mai mulți ani în Spania împreună cu părinții săi. Acesta susține că s-a întors în Germania din anul 2006. A început studiile la Universitatea din Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, în toamna anului 2009 și, întrucât nu a fost în măsură să demonstreze că avusese reședința în Germania timp de trei ani înainte de a-și începe studiile, finanțarea i-a fost de asemenea refuzată.

Prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea răspunde că cetățenia europeană și libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene se opun unei reglementări naționale care subordonează acordarea, pentru o perioadă mai mare de un an, a unui ajutor pentru formarea efectuată în alt stat membru unei condiții unice – precum cea prevăzută în Germania – care impune solicitantului să fi avut un domiciliu permanent pe teritoriul național timp de cel puțin trei ani înainte de începerea studiilor menționate.

Curtea amintește că, din moment ce un stat membru prevede un sistem de ajutoare pentru formare care permite studenților să beneficieze de astfel de ajutoare în cazul în care efectuează studii în alt stat membru, acesta trebuie să se asigure că modalitățile de alocare a respectivelor ajutoare nu creează o restricție nejustificată a dreptului de circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre. Or, o condiție unică, precum cea prevăzută în Germania, este de natură să descurajeze resortisanți naționali, precum doamna Prinz și domnul Seeberger, să își exercite libertatea de circulație și de ședere în alt stat membru, ținând cont de efectul pe care îl poate avea exercitarea acestei libertăți asupra dreptului la ajutorul pentru formare.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=10182

Publicat de la data iul. 19 2013. Categorii STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 ianuarie 2020, 6:01
 

V
Senin
-4°C
4 km/h
Perceput de temperatură: -5°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:45
Apus: 17:10
Prognoza 23 ianuarie 2020
Zi
 

VNV
Predominant înnourat
8°C
Vânt: 7 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
-6°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 08:00 In zona : Județul Neamţ: Piatra-Neamț, Roznov, Borlești, Piatra Șoimului, Săvinești, Dumbrava Roșie, Zănești, Podoleni, Bodești, Rediu, Girov, Crăcăoani, Gârcina, Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Dochia, Negrești, Dobreni; Se vor semnala : intensificări ale vântului […]

Loto

Horoscop

  • 257.518 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team