Alburnus Maior: RMGC face declarația premierului Victor Ponta

Campania Salvați Roșia Montană observă grave dezinformări în declarațiile primului ministru ce declară minele din Finlanda drept model pentru dezvoltarea mineritului la Roșia Montană. Pe durata vizitei oficiale în Finlanda, Victor Ponta a continuat să promoveze proiectul minier cu cianuri din Apuseni prezentând argumente-clișeu, profund eronate, promovate și de compania minieră și contrazise de realitatea finlandeză. Mai mult, primul-ministru își reafirmă sprijinul pentru acest proiect ilegal, contestat de nenumărați experți români și internaționali în contextul unei vizite într-o țară încă marcată de dezastrul ecologic de la mina de nichel Talvivaara.

Oamenii politici din România fac abstracție de numeroasele prevederi legale pentru care proiectul minier de la Roșia Montană nu se poate face. În schimb, aceștia prezintă minele finlandeze, deși pe plan internațional sunt cunoscute problemele de mediu și sociale pe care le generează. Este cazul fostului ministru Borbely sau al actualui ministru al mediului Rovana Plumb, dar și a lui Vosganian sau a premierului Ponta.

În Finlanda există două mine operaționale cu cianuri: Kittila și Raahe. Amândouă sunt deținute de companii canadiene. Potrivit lui Iari Natunen, un bio-chimist din Finlanda, mina Raahe exploatează 2 milioane/ tone minereu pe an și angajează în prezent aproximativ 100 de persoane în curs de disponibilizare. Mina este aproape de faliment dat fiind că estimările de 2g de aur per tona de minereu s-au dovedit a fi inexacte, iar rata de recupere este în realitate de 1g aur pe tona de minereu prelucrată. În plus, iazul de decantare construit „la cele mai înalte standarde” s-a dovedit a fi inoperabil, prin urmare mina Raahe deversează deșurile miniere într-un lac din apropiere fără a deține un acord de mediu. Este bine-cunoscut faptul că minele din Finlanda nu sunt nici pe departe un exemplu de dat pentru siguranța exploatărilor tocmai pentru că aici au avut loc numeroase deversări accidentale inclusiv în 2012 și 2013.

Mai mult declarațiile lui Victor Ponta sunt în deplină conformitate cu retorica companiei miniere, în discursul premierului regăsindu-se atât cuvintele directorului RMGC cât și aceleași argumente eronate și manipulatoare prezente pe pagina de internet a companiei. Astfel atât directorul companiei, cât și Victor Ponta, declară la unison că cea mai mare problemă a cianurii este de semantică. Se trece cu vederea faptul că această substanță este letală pentru om și organisemele vii chiar și în concentrații foarte mici (1).

Declarațiile din Finlanda ale primului ministru Ponta sunt contrazise și de declarația europarlamentarei finlandeze Satu Hassi în plenul Parlamentului European: „În Finlanda, Agnico-Eagle Finland, deţinătorul uneia dintre cele mai mari mine de aur din Europa, în Kittilä, i-a asigurat atât pe localnici cât şi pe politicieni că procesul de cianurare se desfăşoară în sistem închis şi că nu este posibilă deversarea de cianuri în mediul înconjurător. Totuşi, rapoarte recente fac referire la deversări de cianură, cu o concentraţie peste limita impusă în cadrul acordului de mediu. Nordic Mines a început exploatarea aurului la Laivakanga, în zona Raahe şi tocmai a primit permisiunea de a deversa rezidurile temporar la Tuoreenmaanoja, cu alte cuvinte direct în mediul înconjurător… Faptul că nivelul permis de cianură poate fi cu mult depăşit în momentul de maximă producţie este ilustrat de exemplul Mondo Minerals, o companie minieră care a deversat ilegal substanţe toxice în lacul Nuasjärvi din Sotkamo pe o perioadă de cel puţin un an. Cianura de sodiu folosită nu s-a descompus conform previzunilor.”

“Este ca și cum Victor Ponta ar avea fir roșu cu compania minieră, nu m-ar mira dacă s-ar duce mâine directorul companiei să stea în fotoliul de premier și să conducă direct ședințe de guvern. În fiecare săptămână Victor Ponta face greșeli de amator, confundă date, locuri, substanțe chimice. Oare mai guvernează cineva România în tot acest timp în care Victor Ponta se joacă de-a minerul?” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

FACTSHEET MITUL MINELOR VERZI DIN FINLANDA

(1) Extras din studiul “O Evaluare a Studiului de Impact asupra Mediului pentru Proiectul Rosia Montana cu accent pe aspectele legate de apa si de calitatea apeilui”, Robert E. Moran, 2006, Ph.D. Michael-Moran Assoc.: “În planul de management al cianurii compania susține că limitele de cianură ușor disociabilă în mediu acid din steril vor fi menținute sub limita de 10mg/l prevazută de normele europene. În primul rând, mă ătorile concentrației de cianură ușor disociabilă în mediu acid nu detectează multi alți compuși toxici de cianură. Dar mai important decât atât, ingestia unei soluții ce conține 10mg/L de cianură ușor disociabilă în mediu acid este toxică și actionează extrem de rapid pentru multe specii sălbatice. Multe specii acvatice sunt în pericol de dispariție ca urmare a expunerii prelungite la o concentrație de cianuri ușor disociabile în mediu acid de numai 0,50 mg/l sau la o concentrație de cianuri libere de numai 0,022 mg/l. Mai multe informații găsiți aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.