Alegeri locale sub „AUSPICIILE” pandemiei de Covid-19

Alegerile locale s-au desfăşurat anul acesta în plină stare de alertă, consecinţă a pandemiei mondiale de Covid-19. Cu circa 1.500 de noi contaminaţi zilnic, România, după o amânare de 5 luni, în duminica de 27 septembrie 2020, a organizat aceste alegeri, foarte necesare de altfel.

Tinând cont de particularitatea alegerilor pentru primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri locali şi judeţeni, constatăm că din numărul de 18 milioane de alegători cu drept de vot, aproape 5 milioane de români nu şi l-au putut exercita, fiind plecaţi din ţară şi răspândiţi în diaspora.

Ei, cu certitudine nu şi-au putut exercita dreptul la vot nici prin corespondenţă, prezenţa în secţiile de votare la care erau arondaţi de către Biroul Electoral Central pe baza adresei de domiciliu din cartea de identitate a fiecărui alegător fiind absolut obligatorie. Sigur, a existat o anume teamă de contaminare cu covid-19.

Astfel, au mai rămas circa 13 milioane de cetăţeni care urmau să-şi exercite dreptul de alegători, lucru puţin probabil să poată fi materializat, având în vedere că trebuiau respectate anumite condiţii impuse de pandemie.

Organele centrale şi locale, respectiv Ministerul Educaţiei, s-au pregătit şi descurcat relativ bine în contextul acestor noi condiţii de votare impuse de pandemie, precum distanţarea socială, obligativitatea purtării măştii, dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea din secţia de vot, deţinerea unui pix personal pentru a semna într-un tabel prezenţa la urne.

În ţară au fost organizate 18.794 secţii de votare, 1.200 dintre acestea fiind în Capitală. Cele mai multe secţii de votare în municipiul Bucureşti se află în sectoarele 3 şi 6.

Sigur, au fost şi sincope, precum organizarea într-o sală de sport a 6 (şase) secţii de votare, lipsind asigurarea distanţării sociale ogligatorie de doi metri, pe ultima sută de metri fiind mutate în săli de clasă.

Dar cum nu există alegeri fără incidente, la fel s-a întâmplat şi pe 27 septembrie a.c. Aşa a fost cazul primarului PNL al localităţii Şeica Mare, judeţul Sibiu, Nicolae Şuşa, amendat cu 1.400 de lei, care a fost filmat în timp ce le arăta oamenilor cum să-l voteze.

De altfel, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 703 sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral, dar în 255 de cazuri nu s-a confirmat niciun fel de ilegalitate.

Au fost constatate 133 de fapte de natură penală, pentru care cunt cercetate 102 persoane, precum şi 137 de contravenţii, fiind aplicate 88 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei şi 47 de avertismente scrise.

Fraudele s-au materializat prin încercarea introducerii mai multor buletine de vot în diverse secţii de votare, cazuri în care au fost deschise dosare penale pentru fraudă la vot, iar la Brăila s-a deschis dosar penal după ce un primar a transportat alegătorii la vot cu maşina instituţiei.

Un bărbat a fost reţinut duminică, acuzat fiind că a încercat să convingă alegători să voteze cu un candidat PMP.

Au existat şi dosare penale pentru lovire şi violenţe, dar şi cazul unei persoane care şi-a fotografiat votul pentru alegerea primarului, ca să-şi ia stipendia promisă. Alţii, mai inventivi, s-au gândit să distrugă mai multe buletine de vot, ori să voteze cu buletinul concubinei şi apoi cu al lui.

Am avut o groază de buletine tipărite greşit sau de buletine de vot unde figurau candidaţi morţi de cel puţin o săptămână.

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) a avut câteva mii de observatori la aceste alegeri locale. Constatările făcute, pe care le-am prezentat mai sus, aparţin observatorilor OADO.

Suntem la 30 de ani de când România a intrat într-o nouă eră a libertăţii şi democraţiei şi, totuşi, penibilităţile se ţin lanţ! Încă nu avem urne transparente, folosindu-se eternele cutii de carton marcate cu etichete. Ruşine, dacă mă gândesc că nici în ţări din lumea subdezvoltată aşa ceva nu mai există!!!

Una peste alta, alegerile au trecut, cu bunele şi relelele lor, cu câştigători şi perdanţi şi cu speranţa alegătorilor că poate, totuşi, de data asta să-şi fi ales gospodarul de care au atâta nevoie pentru cetatea lor.

Nouă, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, nu ne rămâne decât să ne pregătim cu obsarvatori şi pentru alegerile generale din luna decembrie 2020.

 

                                                                                    PREŞEDINTE FONDATOR al OADO

                                                                                       Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.