Alianţa Pacienţilor Cronici din România cere mai multe medicamente pentru tratamentul gratuit al pacienţilor

Reprezentantul Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, afirmă că mai multe medicamente care tratează artrita reumatoidă, limfom Hodgkin, mielomul multiplu, atrita psoriazică, boala Crohn şi boala ulcerativă ar trebui introduse în hotărârea de guvern pentru includerea lor în mod gratuit în tratamentul pacienţilor.

„Nu mi-am format nicio iluzie privind accesul la medicamentele pe care noi le-am reclamat că ar fi trebuit introduse în această hotărâre de guvern, deoarece ele au trecut de evaluarea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale fără niciun fel de criteriu, adică ar fi trebuit să intre necondiţionat în această HG. Din păcate, sunt şase patologii care ar fi avut nevoie de aceste medicamente care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, unele dintre ele mult mai ieftine decât cele care se compensează la ora actuală. (…) Avem medicamente, dar nu avem acces, lucrurile sunt neclare în teritoriu. Nu s-a luat nicio măsură în acest sens, de aceea nu avem încredere în politicile existente ale Ministerului Sănătăţii. Tot o amânare, tot o promisiune iar noi murim cu zile. Sistemul de sănătate este subfinanţat iar introducerea de noi medicamente nu a fost decât o chestiune politică populistă”, a declarat Irimia cu prilejul unei dezbateri organizate de Ministerul Sănătăţii.

Totodată, Cezar Irimia a criticat „lentoarea” în ceea ce priveşte luarea deciziilor.

„Deciziile vor fi luate cu greutate iar această lentoare a deciziilor nu face decât victime”, a spus reprezentantul APCR.

„Aceste medicamente ar fi trebuit introduse în mod necondiţionat, cum a decis evaluarea lor la ANMDM. (…) Trebuie să avem acces la aceste tratamente, altfel viaţa noastră este în pericol”, a atenţionat Irimia.

Dan Octavian Alexandrescu, secretarul de stat în MS, a precizat că o decizie va fi luată împreună cu reprezentanţii CNAS.

„O să luăm o decizie după ce ne consultăm cu toţii şi împreună cu Casa. Ne vom asigura ca de data aceasta moleculele care vor intra cu 720 (n.r. – HG) să intre odată cu protocoalele”, a adăugat Alexandrescu.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.