”Allegria”, competiția speranțelor

      Nimic nu poate fi mai frumos decît grija pentru ziua de mâine a artei românești! Finala concursului național de talente ”Allegria” a reunit pe scena Teatrului Elisabeta cîteva zeci de mici artiști cu vîrste cuprinse între 7 și 18 ani, selecționați în urma celor 5 runde anterioare, la care au participat sute de copii cu înzestrări remarcabile, veniți din întreaga țară. Este unul dintre cele mai frumoase proiecte ale Fundației ”Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României”, pus în practică impecabil, la actuala ediție, în parteneriat cu Centrul pentru seniori al Municipiului București – de altfel directoarea acestuia, Alexandra Dobre, a făcut parte din juriu. Grăitor este faptul că pînă în prezent peste 10.000 de copii și tineri au urcat pe scena ”Allegria”, unii dintre ei fiind nume cunoscute astăzi. Între cele 11 personalități artistice din juriu au mai fost Andreea Soare, soprană la Opera Națională din Paris, cîntărețul Aurelian Temișan, profesori de muzică, regizori, compozitori, coregrafi.

Eduard Stoica

Marele Premiu a fost acordat unui solist de muzică ușoară cu calități vocale formidabile și interpretare pe măsură. Eduard Stoica are 12 ani și vine din comuna prahoveană Olari, fiind elev la Colegiul de artă ”Carmen Sylva” din Ploiești, unde studiază percuția și pianul. Colaborează cu diferite trupe de copii, dar și…studențești, cîntă în cor și a apărut la cîteva dintre cele mai vizionate emisiuni-concurs TV, cum ar fi ”Românii au talent”, ”Next Star” , ”Duelul pianelor” sau ”Eurovision”, dar ar fi de dorit să nu se lase influențat de specificul acestora și să mai cînte și în limba română, cu atît mai mult cu cît în palmaresul său incredibil figurează la loc de cinste și premiul ”Florin Bogardo” oferit de Stela Enache la concursul de interpretare muzicală Matei Bucur Mihăescu.

Mara Medeleanu

Un exemplu pozitiv ni l-a oferit Mara Medeleanu, puștoaica de 11 ani distinsă cu premiul special al revistei ”Actualitatea Muzicală” a Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România. Mara este pasionată de muzică și dans, studiază pianul, a jucat în ”Mary Poppins” și ”Peter Pan”. Are la activ la rîndu-i numeroase premii, unele în Bulgaria, și spre lauda profesorului ei, Florin Butnaru, a ales o bijuterie din tezaurul muzicii ușoare românești, ”Of, inimioară” de Edmond Deda. Cu premiul I a fost recompensată Anamaria Teodora Tanasă, 10 ani, elevă la liceul de arte ”Victor Brauner” din Piatra Neamț. Face dans sportiv, cîntă la pian și saxofon și are la activ un premiu important la un festival din Turcia. Nu știm ce a cîntat acolo, dar aici a convins juriul prin interpretarea nuanțată, sensibilă a piesei lansate cu multe decenii în urmă de Sergiu Cioiu, ”Cîntecul vîntului” de Alexandru Mandy. Despre Georgiana Maria Răducanu, 10 ani, am mai scris, pentru că i-am remarcat calitățile vocale la ”Next Star”, ”Vocea României junior” sau la spectacolul ”Joaca de-a copilăria”. Nu întîmplător colaborează cu Opera Română, fiind distinsă acum cu premiul II, decisivă fiind interpretarea a capella a piesei ”Cîntă cucu-n Bucovina”.

Absolut emoționantă a fost evoluția formației ”Veverițele năzdrăvane”, alcătuită din 7 tineri cu vîrste între 13 și 15 ani din Mangalia, București și localități din jud. Olt, mai toți nevăzători. În finala de la ”Allegria” au reeditat clasarea de la ”Next Star”, locul III, dînd viață cu rafinament și simț ritmic unei compoziții proprii, ”Lumea poate fi minunată”, și piesei instrumentale ”Cosmic rock”, în ambele utilizînd, pe lîngă instrumente clasice (pian, chitară, baterie), boluri tibetane, jambe, ocean drum, tamburină, fluier. Dar au mai fost acordate și alte premii speciale, iar toți finaliștii au primit, pe lîngă diplome, tot felul de premii de la sponsori – editura Litera, Oriflame, agenții de turism, ș.a. Și cum să nu fie așa, cînd minunații copii au impresionat prin momente artistice excepționale? Astfel, am avut dans liric (Andra-Maria Călin), virtuozitate instrumentală-la clarinet și fluier (Denis Costea), saxofon (Alex Florin Militaru) sau oboi (David Adrian Ștefan), arii din opere și musical (Eliana Cristiana Pâslariu Ranghilof), dar mai ales am ascultat multe voci dintre care cu siguranță se vor ridica vedetele de mâine. De pildă, Raisandra (Ariana Raisa Andra Dinu), 10 ani, a participat recent la marele concurs de talente ”World Championship of Performing Arts”, la Hollywood, de unde s-a întors cu medalia de argint de la secțiunea Canto! Acolo a fost remarcată de Mark Williams, compozitor care a scris în trecut pentru Madonna sau Janet Jackson, care i-a propus o colaborare pentru anul viitor. Cu aceeași ocazie producătorul Javier Ronceros i-a propus să filmeze la Los Angeles într-un film. Tot dincolo de Ocean îi va fi editat în 2019 un album, din cuprinsul căruia a cîntat acum piesa ”Sogni variazioni”. Cum să nu te mîndrești cu asemenea copii, cum să nu faci totul pentru ca ei să aibă toate condițiile pentru a-și împlini talentul, pentru a-și cultiva pasiunea? Jos pălăria pentru această fundație și pentru toți cei aliniați sub stindardul descoperirii și șlefuirii pietrelor prețioase din arta românească de mâine!

 

   Octavian URSULESCU

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.