Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Amenzi între 20.000 și 50.000 de lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu

Publicat: joi, 28 septembrie 2017

Amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei vor fi date, începând cu 1 octombrie, celor care dețin construcții și amenajări fără avize și/ sau autorizații privind securitatea la incendiu, au anunțat joi reprezentanții IGSU.

Conform prevederilor legale, punerea în funcțiune, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/ schimbare de destinație atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale.

IGSU precizează că în primele opt luni ale anului 2017 s-au depus eforturi susținute pentru soluționarea celor 22.969 de solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu.

„În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, la nivel național au fost emise 3.643 de avize de securitate la incendiu și 2.086 de autorizații de securitate la incendiu. De asemenea, în perioada 1 ianuarie — 31 august a.c., inspectorii de prevenire au derulat 27.717 acțiuni de îndrumare și control, pe timpul cărora au aplicat 9.520 de amenzi în cuantum de 12,2 milioane lei”, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

Sursa citată menționează că, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat IGSU a acordat asistență tehnică de specialitate în 18.598 de cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

Totodată, a fost elaborată o platformă online, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

IGSU precizează că, pe lângă aplicarea legii în sfera sancționatorie amintită, este dispusă să sprijine soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ. Obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/ investitorilor construcțiilor.

Specialiștii arată că documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte, atestați. Pentru obținerea acestui act administrativ, IGSU nu percepe taxe.

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu. Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționarii ori utilizării sunt reglementate în HG 915/2015.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85947

Publicat de la data sept. 28 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

11 decembrie 2019, 11:48
 

NE
Noros
5°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:42
Apus: 16:36
Prognoza 12 decembrie 2019
Zi
 

NE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Ploaie
4°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 247.940 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team