Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ana Aslan, una din valorile "uitate" ale naţiunii

Publicat: marți, 29 octombrie 2013

Mai-mai c-am uitat de un brand cu care România intrase aproape spectaculos în atenția lumii în urmă cu câteva decenii: Gerovital H 3. Și, bineînțeles, Ana Aslan, femeia de la care începuserăm să așteptăm, să sperăm măcar, pătrunderea tinereții fără bătrânețe în viețile noastre, prin tratamente medicale adecvate.

Faptul că Ana Aslan și-a făcut cariera de răsunet odată cu instalarea la putere a regimului comunist, fiind în mod categoric sprijinită de acesta, ar putea să ridice unele suspiciuni privitoare la calitatea profesională a medicului-savant și la îndeptățirea sa de a ocupa o poziție de vârf în cercetarea românească. Refuz, totuși, să dau credit unor asemenea ipoteze, fiindcă am găsit în biografia ei lucruri ce țin de originalitatea aproape extravagantă a persoanei, și știm că nu cu asemenea trăsături se câștiga simpatia nomenclaturii de partid.

Născută printre „nouăzeciștii” veacului al XIX-lea, cam odată cu Cezar și Camil Petrescu, cu Tudor Vianu și alte nume ilustre ale culturii noastre contemporane, Ana Aslan s-a arătat încă de la vârsta școlară preocupată de năstrușniciile tehnice de la începutul secolului XX; și încă în așa măsură, încât la 16 ani se spune că-și dorea să devină pilot și chiar a zburat cu un mic aparat de tip Bristol-Coandă. Ceea ce, să recunoaștem, era o mare aventură într-o vreme când Aurel Vlaicu abia se prăbușise cu avionul său fragil, aparat având toate caracteristicile perioadei de pionierat aeronautic mondial. Se mai spune că, hotărându-se pentru medicină, a trebuit să facă greva foamei în familie spre a înfrânge opoziția mamei, iar ca studentă, în perioada Primului Război Mondial, nu s-a dat în lături de la corvezi dificile, precum îngrijirea răniților de pe frontul de la Iași. În fine, aceste lucruri pun în evidență un caracter opus conformismului în general, inclusiv celui politic. Profesional vorbind, important e faptul că tânăra doctoriță își începe urcușul ierarhic într-o clinică bucureșteană de renume, condusă de celebrul profesor Daniel Danielopolu, care i-a și fost îndrumător al tezei de doctorat.

Am[nunte pe Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=17664

Publicat de la data oct. 29 2013. Categorii SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 august 2019, 0:17
 

ENE
Senin
22°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:26
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
34°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
22°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.389 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team