Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANAF: Autoturismele în leasing vor fi înmatriculate mai uşor

Publicat: luni, 06 mai 2013

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală propune, printr-un proiect de ordin lansat în dezbatere publică, o procedură nouă de calcul a timbrului de mediu pentru autoturismele achiziţionate în leasing, care va simplifica înmatricularea acestor autovehicule. Procedura prin care organele fiscale stabilesc valoarea timbrului de mediu a fost aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 296/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 18 martie 2013.

Potrivit acestui act normativ, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, pentru care se solicita calculul sumei reprezentand timbrul de mediu, organele fiscale intocmesc o singura decizie de stabilire, sumele detaliate pentru fiecare autovehicul fiind inscrise intr-un centralizator, anexa la decizia de stabilire. Totusi, la doua saptamani de la aprobarea procedurii, Fiscul propune modificarea reglementarilor, astfel incat autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing sa fie inmatriculate mai usor.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala precizeaza pe pagina sa de internet ca noua procedura vine la solicitarea Asociatiei Financiare – ALB Romania. Mai exact, prin proiectul de ordin propus de ANAF, se propune emiterea, pentru fiecare autovehicul in parte, a unei decizii privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu, ceea ce va simplifica inmatricularea acestor autoturisme.

Potrivit actului normativ care il reglementeaza (OUG nr. 9/2013), timbrul de mediu va fi platit o singura data in urmatoarele situatii:
– cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;
– cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului I s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;
– pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare (in acest caz, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate);
– pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate Timbrul de mediu se calculeaza de organul fiscal competent din subordinea Fiscului.

Organul fiscal competent este:
– in cazul persoanelor fizice — organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal;
– in cazul celorlalti contribuabili (persoane juridice, persoane fizice care desfasoara activitati independente sau exercita profesii liberale) – organul fiscal in a carui evidenta contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.

Suma de plata se calculeaza in euro, dar va fi platita in lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In 2013, cursul de schimb valutar utilizat este de 4,5223 lei/euro.

Timbrul de mediu se plateste de contribuabili intr-un cont distinct deschis la Trezoreria Statului, pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu, iar dovada platii va fi prezentata cu ocazia inmatricularii sau trabscrierii dreptului de proprietate.

Timbrul de mediu se calculeaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pe baza unor documente pe care proprietarul autoturismului trebuie sa le depuna la Fisc.

Pentru a le fi calculata timbrul de mediu, contribuabilii trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere prin care solicita calculul taxei, insotita de anumite documente, si anume:
– Cartea de identitate a vehiculului sau, in cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, in locul cartii de identitate a vehiculului, trebuie prezentat un document care sa contina elementele necesare calculului timbrului;
– Documente care atesta dobandirea autovehiculului pentru care se solicita plata taxei de catre contribuabil;
– In cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora.

Potrivit procedurii ANAF, documentele trebuie prezentate in copie si in original, insa cele in originial vor fi restituite contribuabilului imediat dupa verificarea conformitatii si inscrierea pe copiile care raman la organul fiscal a vizei „conform cu originalul”.

Calcularea timbrului de mediu pentru autovehicule si emiterea deciziei cu suma de plata se efectueaza in mult doua zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete. Pentru masinile achizitionate in leasing, termenul este de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=5931

Publicat de la data mai 6 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

6 iunie 2020, 21:21
 

ESE
Predominant înnourat
26°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 25°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 44%
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:32
Apus: 20:57
Prognoza 7 iunie 2020
Zi
 

NE
Înnourat
28°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

ENE
Predominant senin
14°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:00 si 19:00 In zona : Județul Cluj: Huedin, Aghireșu, Poieni, Gilău, Căpușu Mare, Călățele, Gârbău, Mănăstireni, Mărgău, Sâncraiu, Izvoru Crișului;Județul Cluj: zona de munte; Se vor semnala : local vor fi frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 20:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte;Județul Suceava: Rădăuți, Cajvana, Vicovu de Sus, Siret, Marginea, Arbore, Zvoriștea, Todirești, Vicovu de Jos, Straja, Păltinoasa, Frătăuții Noi, Dărmănești, Milișăuți, Frătăuții Vechi, Grănicești, Volovăț, Horodnic de Sus, Dornești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:40 si 19:00 In zona : Județul Alba: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Alba: Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Arieșeni, Vadu Moților, Ciuruleasa, Poiana Vadului; […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 17:30 si 19:00 In zona : Județul Sălaj; Se vor semnala : local vor fi frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula 15 l/mp, grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale vântului

Loto

Horoscop

 • 301.304 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team