Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANAF: Un inspector fiscal nu poate să fie şi consultant fiscal, ar fi conflict de interese

Publicat: joi, 13 aprilie 2017

Preşedintele ANAF a declarat, joi, la Palatul Victoria, că instituţia pe care o conduce are un deficit de 3.000 de posturi şi că un inspector fiscal nu poate fi şi consultant fiscal. Declarația lui Bogdan Stan a venit după ce ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat că pentru calculul impozitului pe gospodării s-ar putea apela la această instituţie.

„Din punct de vedere al legislaţiei, în momentul de faţă, un inspector fiscal nu poate să fie şi consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform Statutului funcţionarului public”, a declarat Bogdan Stan, la Palatul Victoria, potrivit News.ro.

În acest sens, el a ţinut să precizeze că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are un deficit mare de personal.

„ANAF are în momentul de faţă 25.000 de angajaţi. Suntem subdimensionaţi cu 3.000. Practic, prin HG prin care funcţionăm, avem alocate 28.000 de posturi”, a arătat Stan, precizând că speră ca la rectificarea bugetară aceste 3.000 de posturi să fie deblocate.

Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi de 10% peste acest nivel, iar declaraţiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale de către consultanţi plătiţi din bani publici, potrivit ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan. Guvernul va extinde şi cotele deductibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.

„Cu siguranţă nu vorbim decât de două cote de impozitare: zece şi zero. Astăzi avem 16% şi avem zero la pensiile sub 2.000 de lei”, a spus Viorel Ştefan, miercuri seară, la Antena 3.

Guvernul speră ca prin acest nou sistem să lărgească baza de impozitare, deşi legislaţia actuală obligă contribuabilii să declare toate veniturile.

Legea va introduce şi conceptul de gospodărie definită fiscal, pentru care se vor face declaraţiile fiscale de către un consultant.

„Consultantul fiscal este medicul gospodăriei fiscale. El va fi profesie liberală, va beneficia de un onorariu de angajament din partea Ministerului Finanţelor, aşa cum medicul primeşte plata de la Casa de Sănătate. Acest consultant fiscal va fi plătit de către Ministerul Finanţelor în funcţie de câte gospodării are înregistrate. Acest consultant fiscal va completa declaraţia fiscală pentru gospodăria respectivă, el fiind foarte bun cunoscător al legii”, a explicat Ştefan, spunând că onorariul acestora va fi „suficient de tentant”.

El a susţinut că ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanţi fiscali, iar un consultant ar putea să asiste, în medie, 200 de gospodării.

Gospodăria fiscală se poate constitui din mai multe persoane indiferent dacă sunt sau nu rude, care au un singur reprezentant în raport cu Fiscul, potrivit proiectului PSD.

Sursa: DIGI24

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=78834

Publicat de la data apr. 13 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

27 ianuarie 2020, 19:06
 

E
Noros
7°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 75%
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:40
Apus: 17:17
Prognoza 28 ianuarie 2020
Zi
 

VSV
Parţial însorit
11°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

SV
Parţial înnourat cu precipitaţii
2°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 27-01-2020 Ora : 13 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 13:00 si 16:00 In zona : Județul Constanta: Medgidia, Cernavodă, Cobadin, Ostrov, Cogealac, Băneasa, Mircea Vodă, Rasova, Lipnița, Peștera, Chirnogeni, Independența, Oltina, Aliman, Deleni, Adamclisi, Saligny, Dobromir, Seimeni, Ion Corvin, Tortoman, Cerchezu, Siliștea, Dumbrăveni;Județul Constanta: zona de litoral;Județul Tulcea: […]

Loto

Horoscop

  • 258.921 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team