Analgezicele viitorului, fabricate din veninul şerpilor

Cocktail-ul letal din colții unui șarpe ar putea crea noi medicamente

Mamba negru, temutul șarpe african, poate ucide un om în 20 de minute, însă veninul lui conține și analgezice la fel de puternice ca morfina. Descoperirea cercetătorilor francezi ar putea produce medicamente noi, cu mult mai puține efecte secundare decât morfina sau codeina, de exemplu.

Echipa franceză a descoperit că mamba negru (Dendroaspis polylepis) secretă prin colți dou㠄mini-proteine, sau peptide, care opresc durerea la șoareci. Aceste mambalgine sunt atât de eficiente, încât firma franceză Theralpha lucrează acum la un medicament bazat pe ele.

Cercetătorii, conduși de dr. Eric Lingueglia de la Institutul de Farmacologie Moleculară și Celulară din Valbonne, căutau alternative pentru opioide. Pacienții pot dezvolta toleranță la ele, fiind nevoie de doze tot mai mari, și sunt posibile și efecte secundare, precum greața.

În ultimul deceniu au apărut puține medicamente pentru tratarea durerii.„Partea interesantă este că potența mambalginelor e similară cu cea a morfinei, dar felul în care acționează este diferit, spune Linguelia. Morfina se leagă de moleculele de pe suprafața celulelor nervoase, numite receptori opioizi, dar mambalginele acționează asupra canalurilor ionice – componente cheie ale sistemului nervos care reglează fluxul de ioni din membranele celulelor.

Detalii pe ScienceWorld Romania

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.