Analiză: Comisioanele ucid piaţa creditelor imobiliare

Piaţa imobiliarelor va avea de suferit odată cu terminarea fondurilor pentru programul „Prima Casă”, întrucât persoanele care vor dori să-şi cumpere o locuinţă vor fi nevoite să acceseze creditele imobiliare standard prezente în portofoliul băncilor, scriu jurnaliştii de la pesurse.ro. Problemele vor apărea în momentul în care clientul va afla că un credit ipotecar obişnuit, spre deosebire de unul „Prima Casă”, are costuri uriaşe ataşate.

Astfel, în cazul unui credit imobiliar oferit de BRD, clientul va plăti 1.000 de lei comision de analiză în cazul unui împrumut în lei sau 400 de euro/dolari în cazul unui împrumut în valută. La aceste costuri se ataşează şi comisionul de administrare a creditului, plătit lunar, în valoare de 0,05% în cazul creditelor în lei şi de 0,16% pentru cele în valută.

Aceeaşi situaţie este şi la BCR, unde, pentru analiza unui dosar de credit, clientul va plati 990 de lei plus alţi 300 de lei sub forma comisionului de evaluare a apartamentului.

La Bancpost, în cazul creditului în lei, comisionul este mai mare decât la precedentele bănci, mai exact, 1.500 de lei. Pentru împrumutul în valută, clientul va plăti 400 de euro. Vestea bună aici ar fi că Bancpost nu percepe nici un comision de administrare pe perioada creditului.

Totuşi, toate aceste comisioane pălesc în faţa celor practicate de Credit Europe Bank, unde, pentru analiza unui dosar de credit imobiliar, cu sau fără ipotecă, clientul trebuie să plătească undeva între 900 şi 3.500 de euro. Astfel, analiza dosarului în cazul unui credit de până la 50.000 de euro, clientul va fi taxat cu un comision de 900 euro sau 1.900 euro în cazul în care doreşte un credit cuprins între 50.001 şi 100.000 euro. Dacă împrumutul depăşeşte 100.000 euro, comisionul va fi de 3.500 de euro.

Continuarea materialului pesurse.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.