Analiza Cursdeguvernare.ro despre noua salarizare a medicilor
Firme reputate în analiza și diagnoza sistemului românesc de Sănătate au raportat șpaga tradițională în spitale la o medie de circa 200 euro pentru fiecare internare și la aproape 50% procentajul celor care fac plăți informale pentru a-și asigura servicii medicale cât de cât rezonabile. În loc să ia măsuri de îmbunătățire a serviciilor medicale pentru toți românii, statul s-a gândit să valorifice starea de fapt pentru cârpirea bugetului.
Desigur, în loc să te bați în guvern pentru a obține cel puțin 7% din PIB, media europeană, e mai simplu să privatizezi parțial de facto spitalele existente și să încasezi sume importante prin legiferarea șpăgii sub forma unor așa-zise opțiuni ale pacienților. Care, așa cum e natural, vor să fie tratați cât mai bine de către cei mai buni medici. Deci, ar trebui să plătească pentru a evita loteria medicului desemnat.
Așadar, Ministerul Sănătății a venit cu un proiect de introducere a până la 20% din paturile unei secții în sistem privat cu plată suplimentară, la care să lucreze aceiași medici care operează teoretic gratuit 80% din paturile secției. S-a stabilit, cu maximă chibzuință, și împărțirea banilor: 60% pentru medicul ales de pacient, 30% pentru echipa medicală aferentă și 10% către spital pentru plata personalului care nu lucrează și în regim privat, precum și pentru acoperirea diverselor cheltuieli.