Analize pertinente: Sportul spaniol după Fuentes

Ceea ce se numea a fi „procesul secolului” s-a încheiat cu o ruşine mondială. Doctorul Fuentes, omul care a dopat o mulţime de sportivi, a primit o pedeapsă echivalentă cu interzicerea tinerilor de a accesa site-urile de socializare pe o perioadă de o zi. Acesta n-a fost închis, nici măcar o amendă care să-l ducă la faliment n-a primit, iar meseria şi-o poate practica în continuare, însă abia peste 4 ani. Judecătoarea Santamaria a decis că închisoarea cu suspendare, câteva mii de euro de plată şi o pauză de 4 ani din profesarea medicinei sportive este de ajuns.

În urmă cu 7 ani, doctorul Fuentes declara: „Am lucrat cu tot felul de sportivi, de la fotbalişti, atleţi, până la tenismeni şi boxeri. Am colaborat cu cluburi din prima şi a doua ligă spaniolă”. Când „Le Monde” a avut acces la documente care arătau legătura dintre doctor şi uimitoarele Real şi Barca, cerul s-a întunecat, iar cele două cluburi au fost retrogradate, titlurile le-au fost retrase, Puyol a fost tuns la chelie şi lui Ronaldo i-au fost rupte picioarele. Ei bine, niciunul dintre aceste lucruri nu s-au întâmplat, însă acuzatorii au devenit acuzaţi, iar „Le Monde” a fost obligat la plata unor daune de 300.000 de euro către Real Madrid, după ce gruparea iberică a acţionat în instanţă cotidianul francez.

Ceea ce pare incredibil este că, judecătoarea Julia Patricia Santamaria a refuzat orice propunere de confesiune a inculpatului, iar pe lângă asta, a refuzat să pună la dispoziţia Agenţiei Mondiale Antidoping cele 200 de pungi de sânge. Ca tacâmul să fie complet, aceasta a hotărât ca probele să fie distruse. Jurnaliştii spanioli cred că există o legătură între această decizie şi posibila prezenţă în celebrele pungi cu sânge a datelor biologice ale atletei Marta Dominguez, campioană mondială la 3000 de metri garduri în 2009, despre care se ştie că a colaborat cu Fuentes, dar care e membră a partidului de guvernământ al premierului Rajoy.

Faptele arată un singur lucru, de când a fost arestat doctorul Fuentes, sportul din Spania suferă, iar aici avem nenumărate exemple: Nadal, Contador, Barcelona, Real şi lista cred că poate continua.

Alin GRIGORE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.