Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Anchetă ZiuaNews.ro: Metalele rare, adevărata comoară de la Roşia Montană

Publicat: luni, 02 septembrie 2013

Cu toate că presa, ONG-urile, dar și reprezentanții clasei politice, au dat de înțeles de-a lungul timpului că aurul ar fi adevărata miză la Roșia Montană, adevărul este cu totul altul • În urmă cu aproximativ şapte ani, un jurnalist francez venit în România spunea că, la Roșia Montană, adevărata miză nu ar fi aurul ci „altceva” • Între timp, presa, societatatea civilă și clasa politică, continuau polemica pe tema aurului, dar și a poluării cu cianuri.

Concluzia nu este nici astăzi foarte clară. Exploatarea aurului de la Roșia Montană va polua sau nu mediul? Va fi sau nu exploatat până la urmă aurul de acolo? În acest moment, nimeni nu poate da un răspuns cert. Cert este însă altceva. La Roșia Montană există și alte minereuri, mult mai de preț decât aurul.

Surse din piață ne-au declarat că tocmai aceste metale numite „rare” sunt în colimatoul investitorilor străini. Numai că nimeni nu vorbește de ele. Astfel, potrivit ultimelor calcule făcute în urma cu trei ani, situația zăcământului se prezenta astfel:

Aur (1,5g/tonă minereu) în valoare de 10,5 miliarde de dolari;

Argint (10g/tonă) estimate la 1,3 miliarde de dolari;

Galiu (300g/tonă) evaluate 13 miliarde de dolari;

Germaniu (20g/tonă) în valoare de 5,2 miliarde de dolari;

Crom (50g/tonă) – 6,5 miliarde de dolari;

Vanadium (2.500g/tonă) – 10 miliarde de dolari;

Cobalt; Titan; Bismut; Arsenic; Nichel – evaluate la cinci miliarde de dolari.

Dacă ar fi actualizate pentru 2012, sumele ar fi mult mai mari, duble, cel puțin în cazul metalelor rare altele decât aurul. Dar, potirivt ultimelor cifre oficiale din 2009, din valoarea totală a zăcământului de la Roșia Montană de 51,5 miliarde de dolari, aurul si argintul valorau „doar” 11,8 miliarde de dolari. Problema este că nimeni nu vorbește de aceste metale în afară de aur și argint. De către cine vor fi ele exploatate? De Roșia Montană Gold Corporation? Vor fie le considerate un „mic” bonus? Trebuie spus că aceste metale rare, altele decât aurul sau argintul, sunt folosite în sectoare strategice precum industria de armament sau industria aerospațială. De exemplu, germaniul de la Roșia Montană (care se găsește într-o cantitate de aproximativ 12 ori mai mare decât aurul) este folosit în detectoare ultra sensibile în infraroșu, în compoziția lentilelor de microscoape, în lentilele de camere foto și video cu unghi larg (wideangle) și altele. Vanadiul este folosit în aplicațiile nucleare și în aliaje de oțel anticorozive. Titanul, un alt metal foarte rar, este folosit la rachetele cosmice, submarine nucleare, motoare de avioane supersonice, în general la toate motoarele high-tech. Nichelul este utilizat în fabricile de desalinizare a apei dar și la fabricarea oțelurilor înalt aliate. Cromul și cobaltul sunt folosite în construcția de avioane.

Detalii pe ziuanews.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=13220

Publicat de la data sept. 2 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 octombrie 2019, 9:48
 

ENE
Ceaţă
10°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:38
Apus: 18:22
Prognoza 22 octombrie 2019
Zi
 

ESE
Soare
23°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Predominant senin
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.

Loto

Horoscop

  • 235.001 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team