ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS privind serviciile de roaming in SEE

ANCOM a aprobat, pentru al doilea an, cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienti anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale, pentru serviciile de roaming in Uniunea Europeana, dar si in Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE). Conform reglementarilor europene, operatorii mobili care nu sunt in masura sa sustina comercial „Roam like at home” pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, in plus fata de tarifele nationale.

Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate in aceasta zona si se pot aplica tuturor clientilor RCS&RDS care consuma servicii de roaming in SEE incepand cu 1 iulie 2018, pentru o perioada de 12 luni. Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizata in roaming in SEE si numai pentru apelurile efectuate si primite, respectiv servicii de date (MB/GB).

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS&RDS

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt mai mici decat cele reglementate anul trecut, avand urmatoarele valori (fara TVA):

  1. a) 0,0208 Euro/minut, pentru apelurile efectuate (fata de 0,031 Euro/minut in 2017);
  2. b) 0,0091 Euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mica stabilita la nivel european de la data aplicarii (fata de 0,0108 Euro/minut in 2017);
  3. c) 2,97 Euro/GB (0,00297 Euro/MB) (fata de 6,37 Euro/GB in 2017 pentru consumul de date efectuat intre 30 iunie – 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie – 30 iunie 2018).

Pentru apelurile efectuate in roaming in SEE abonatii RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa, in limita minutelor nationale incluse, respectiv tariful pentru apeluri in afara retelei plus suprataxa, dupa epuizarea minutelor nationale incluse.

Pentru apelurile primite in roaming in SEE abonatii RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa.

Pentru datele consumate in roaming in SEE abonatii RCS&RDS vor plati, de la primul MB, numai suprataxa.

RCS&RDS poate in continuare sa stabileasca o politica de utilizare rezonabila a resurselor de roaming in SEE, caz in care devin aplicabile reglementarile mecanismului „Roam like at home” – detalii aici (punctul 7).

Conditii de suprataxare „Roam like at home”

Potrivit reglementarilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt in masura sa sustina comercial „Roam like at home”, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practica pe piata nationala, pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, in plus fata de tarifele nationale.

Pana in prezent, ANCOM a primit doua astfel de cereri din partea RDS&RCS, in 2017 si in luna mai a acestui an.

Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite sa asigure posibilitatea RCS&RDS sa isi recupereze costurile pe care le suporta pentru a furniza propriilor clienti servicii de roaming in SEE, fara a fi afectate conditiile in care operatorul furnizeaza servicii mobile pe piata din Romania.

Autorizarea ANCOM este valabila 12 luni si poate fi consultata aici.

ANCOM va monitoriza RCS&RDS in tot acest interval, astfel incat operatorul sa nu depaseasca nivelul suprataxelor autorizate si sa nu recupereze mai mult decat costurile furnizarii serviciilor de roaming in SEE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.