Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANCOM actualizeaza o serie de reglementari in domeniul comunicatiilor electronice

Publicat: joi, 21 decembrie 2017

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a agreat in cadrul unei sedinte a Consiliului Consultativ revizuirea obligatiilor privind indicatorii de calitate aferenti serviciului de acces la internet, infiintarea unui Punct de informare unic cu privire la infrastructura detinuta de operatorii de retea si organismele din sectorul public, precum si actualizarea obligatiilor privind transmiterea informatiilor referitoare la dezvoltarea si localizarea geografica a retelelor publice de comunicatii electronice.

Revizuirea obligatiilor privind indicatorii de calitate aferenti serviciului de acces la internet 

In ceea ce priveste obligatiile privind indicatorii de calitate aferenti serviciului de acces la internet, ANCOM a aliniat prevederile legislatiei nationale cu cele europene in domeniu si cu necesitatile utilizatorilor finali. Astfel, au fost stabilite sau actualizate definitiile urmatorilor parametri de calitate tehnici: viteza minima de transfer a datelor, viteza de transfer disponibila in mod normal, viteza maxima si viteza promovata de transfer a datelor in cazul serviciilor de acces la internet furnizate prin retele fixe, precum si valorile vitezei estimate maxime si vitezei promovate de transfer a datelor in cazul serviciilor de acces la internet furnizate prin retele mobile. Totodata, furnizorii au obligatia de a pune la dispozitia publicului valorile parametrilor tehnici, procedura de masurare a acestora, precum si remediile aflate la dispozitia consumatorilor in cazul oricarei diferente importante, permanente sau care se repeta la intervale regulate intre performanta reala a serviciului si performanta indicata in contract, in modalitatile stabilite de ANCOM prin decizia agreata cu industria.

Masurarea parametrilor de calitate tehnici se va realiza prin intermediul Netograf.ro, aplicatia pusa la dispozitia utilizatorilor de ANCOM. Furnizorii au totodata obligatia de a publica pe propriul site sau prin afisare la toate punctele de lucru valorileparametrilor de calitate administrativi cel putin pentru ultimele doua semestre incheiate.

Decizia privind stabilirea indicatorilor de calitate va intra in vigoare la data de 1 februarie 2018, cu exceptia prevederilor referitoare la parametrii tehnici de calitate, care vor intra in vigoare la data de 1 mai 2018.

Informatii privind infrastructura fizica a operatorilor de retea, disponibile in Punctul de informare unic

Incepand cu anul viitor, operatorii de retea si organismele din sectorul public vor raporta online ANCOM prin intermediul unui Punct de informare unic informatiile detinute in format electronic privind amplasarea, traseul, tipul si utilizarea actuala a infrastructurii fizice detinute de acestia. Pentru a facilita accesul la infrastructura fizica a operatorilor de retea, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice vor putea accesa aceste informatii tot prin intermediul Punctului de informare unic ce va fi disponibil pe pagina de internet a Autoritatii.

Neraportarea acestor informatii si documente cu respectarea termenelor, formatului si modalitatii de transmitere a informatiilor poate fi sanctionata de catre ANCOM cu amenda de la 1.000 la 100.000 lei.

Inventarul national al retelelor publice de comunicatii electronice si al elementelor de infrastructura asociate acestora

Autoritatea a actualizat formatul si modalitatea de transmitere de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice a informatiilor privind dezvoltarea si localizarea geografica a retelelor publice de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura fizica asociate acestora.

Informatiile vor fi folosite de Autoritate pentru realizarea inventarului national al retelelor publice de comunicatii electronice si al elementelor de infrastructura asociate.

Pentru realizarea inventarului, ANCOM a impus operatorilor transmiterea de informatii cu privire la elementele de retea de comunicatii electronice, ca de exemplu caracteristicile segmentelor de retea sau a unor echipamente, precum si cu privire laelementele de infrastructura fizica asociata retelelor, ca de exemplu caracteristici ale camerelor de tragere, cabinetelor, conductelor, stalpilor ori pilonilor.

Furnizorii vor trebui sa transmita informatiile, conform dispozitiilor legale, in maxim 6 luni de la data intrarii in vigoare a deciziei, un minim de informatii trebuind a fi transmise in termen de 30 de zile de la aceeasi data.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88836

Publicat de la data dec. 21 2017. Categorii IT & C, IT&C.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 februarie 2020, 19:58
 

N
Noros
7°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:11
Apus: 17:49
Prognoza 20 februarie 2020
Zi
 

ENE
Precipitaţii
8°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat cu precipitaţii
3°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 265.590 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team