ANCOM avertizeaza: Verificati existenta marcajului CE pe telefoanele fixe wireless!

ANCOM continua campania de informare cu privire la detinerea, punerea in functiune si utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fara marcajul CE (Conformitate Europeana). Echipamentele fara marcaj CE, care provin de regula din afara Uniunii Europene si nu respecta standardele de alocare a frecventelor radio la nivel european, provoaca interferente prejudiciabile serviciilor de comunicatii mobile, iar utilizarea lor poate fi sanctionata conform legii.

Actiunile de monitorizare si control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM au evidentiat o crestere semnificativa a cazurilor de interferente cu serviciile de comunicatii mobile (telefonie si internet) cauzate de utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fara marcaj CE de catre utilizatori persoane fizice. Doar in prima jumatate a acestui an numarul telefoanelor de tip DECT 6.0 care au provocat interferente prejudiciabile serviciilor de comunicatii mobile a crescut cu mai mult de 50% fata de numarul total de cazuri raportate anul trecut.

Telefoanele DECT 6.0 fara marcaj CE

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fara marcaj CE provin in cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia si sunt destinate utilizarii in aceste tari.

In cele mai multe dintre cazurile identificate si solutionate de ANCOM, telefoanele fara marcaj CE au fost introduse in Romania de catre persoane fizice care au calatorit pe continentul american sau au ajuns in tara fiind trimise de alte persoane, in general rude ale utilizatorilor. Ele erau folosite in locuinte particulare, pentru uz personal.

De ce produc interferente

Telefoanele fixe fara fir de tip DECT 6.0 functioneaza in benzi de frecvente care in Romania sunt destinate altor servicii, si anume celor de telefonie mobila si internet mobil de banda larga de generatia a treia. In momentul in care un astfel de aparat neconform este pus in functiune pe teritoriul Romaniei, el produce interferente care perturba functionarea serviciilor de telefonie mobila.

Ce se intampla cand se produc interferente

Atunci cand o statie de baza pentru telefonie si internet mobil este afectata de o asemenea interferenta se produc o serie de efecte in cascada: statia de baza isi restrange zona de acoperire, numarul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil in zona respectiva scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibila, iar apelurile in curs se intrerup.

In cazuri extreme, interferentele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerului de urgenta 112. Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferentele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetatean.

De retinut

Utilizatorii care detin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie sa verifice existenta marcajului CE pe aparat. In cazul in care acesta nu exista, utilizatorii trebuie sa scoata imediat aparatul din functiune (atat terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cat si statia de baza a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectata la o sursa de alimentare de la reteaua electrica).

Telefoanele DECT 6.0 fara marcaj CE pot produce interferente prejudiciabile serviciilor de comunicatii electronice in momentul in care sunt conectate la sursa de energie.  

Si alte tipuri de echipamente radio pot afecta serviciile de telefonie mobila atunci cand nu au marcajul CE: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucarii teleghidate prin radio, drone, console si controllere pentru jocuri video etc. Si unele echipamente non-radio pot cauza interferente in lipsa marcajului CE: corpuri de iluminat, intrerupatoare automate, echipamente electrocasnice, telecomenzi cu infrarosu etc.

Sanctiuni aplicabile

In cazul in care cei care detin astfel de echipamente continua sa le foloseasca sunt incalcate prevederile Hotararii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio, fapta fiind sanctionata cu amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 5.000 lei. Mai multe informatii privind echipamentele electronice si electrocasnice neconforme, marcajulCE si obligatiile care le revin producatorilor, distribuitorilor si consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autoritatii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.