ANCOM, Consiliul Concurentei si ANRE exploreaza modalitatile de colaborare trans-sectoriala

Autoritatea de reglementare pentru comunicatii – ANCOM, Consiliul Concurentei si autoritatea de reglementare in domeniul energiei – ANRE au organizat astazi un prim eveniment comun destinat furnizorilor din sectoarele de energie si comunicatii pentru a dezbate pe tema practicilor si reglementarilor pro-competitivitate in domeniul infrastructurilor fizice, impreuna cu factori cu putere de decizie in stabilirea politicilor publice, reprezentanti ai asociatiilor de profil si ai proprietarilor de infrastructuri si de retele.  

Concurenta si reglementare sectoriala

Dezbaterea de astazi vine in contextul in care autoritatile de concurenta si reglementare sectoriala lucreaza la indeplinirea sarcinilor lor specifice: ANCOM la punerea in practica a Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurilor fizice pentru comunicatii electronice, iar ANRE la crearea cadrului pentru accelerarea dezvoltarii retelelor inteligente. De asemenea, Consiliul Concurentei urmareste indeaproape evolutiile in cooperarea trans-sectoriala, pentru a asigura o concurenta durabila si sanatoasa in interesul consumatorilor din Romania.

Cele doua sectoare, al comunicatiilor si energiei, desi prezinta particularitati si elemente specifice in ceea ce priveste modul in care functioneaza retelele, se realizeaza productia sau sunt comercializate serviciile, se intalnesc insa la nivelul infrastructurilor fizice pe care le partajeaza sau dezvolta impreuna.

Cooperare trans-sectoriala

Interesul pentru cooperarea trans-sectoriala este reciproc si in crestere, pe fondul progresului tehnologic spre retele tot mai performante si agile, capabile sa livreze servicii cu tot mai multa valoare pentru bani. De asemenea, interesul este cu atat mai mare cu cat concepte precum orase inteligente, care furnizeaza si beneficiaza de servicii publice prin valorificarea conectivitatii universale si a ecosistemelor digitale, Internet of Things (IoT) sau smart grids devin omniprezente.

Prin intermediul asociatiilor de profil, dar si a furnizorilor prezenti in sala, industria de comunicatii si cea de energie, au aratat reglementatorilor prezenti ca au nevoie de predictibilitate, debirocratizare si stabilitate a cadrului de reglementare pentru a-si putea derula planurile de afaceri, investitii si inovatie.

Evenimentul, menit sa faciliteze un dialog structurat atat intre autoritatile de reglementare, cat si cu industria, a relevat si faptul ca o cooperare trans-sectoriala in reglementare este necesara drept raspuns la evolutiile naturale ale infrastructurilor din Romania, in scopul imbunatatirii rezultatelor reglementarilor, reducerii costurilor si stimularii investitiilor eficiente in infrastructurile din Romania. Participantii la dialog au agreat faptul ca autoritatile de concurenta si reglementare pot livra rezultate mai bune daca exista o buna colaborare, utilizand nivelurile de concurenta sau reglementarile, dupa caz, pentru a face fortele pietelor sa lucreze mai bine.

Reteaua Reglementatorilor din Romania

Pentru explorarea si valorificarea potentialului de colaborare in scopul promovarii unor reglementari mai bune, ANCOM, ANRE si Consiliul Concurentei au anuntat ca vor infiinta ”Reteaua Reglementatorilor din Romania”, un cadru formal de cooperare pentru cele trei entitati publice, cu obiectivul de a furniza servicii de reglementare de cea mai buna calitate pietelor de energie si comunicatii si, implicit, furnizorilor si utilizatorilor lor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.