ANCOM organizeaza examinarea pentru certificatele de radioamator si de operator radio in serviciul mobil terestru

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) prin Directiile sale Regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis organizeaza, in perioada 4 aprilie – 31 mai 2017, sesiuni de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.

Certificatul de radioamator

Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 8 aprilie 2017 la Cluj, 21 aprilie 2017la Iasi, 26 aprilie 2017 la Timisoara si 25-26 aprilie 2017 la Bucuresti. Mai multe detalii referitoare la examenele organizate in vederea obtinerii certificatelor de radioamator, precum si alte informatii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internationale, formulare si sanctiuni, sunt de asemenea accesibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM.

Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, dar exista si competitii organizate la nivel local si international. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente, realizarii si testarii de aparatura de radiocomunicatii. Radioamatorii pot contribui uneori, alaturi de institutiile publice de resort, la asigurarea comunicatiilor in situatii de urgenta.

In Romania exista in prezent 3.649 radioamatori autorizati de catre ANCOM.

Certificatul de operator radio

Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in perioada  4 – 5 aprilie 2017 la Bucuresti, 5 mai 2017 la Iasi, 10 – 11 mai 2017 la Timisoara si 31 mai 2017 la Cluj. Mai multe detalii sunt disponibile aici, pe pagina de Internet a ANCOM dedicata personalului operator al statiilor de radiocomunicatii.

Pentru a putea utiliza o statie de radiocomunicatii, angajatii companiilor care detin sau opereaza retele de radiocomunicatii mobile terestre trebuie sa detina un certificat de operator radio. De obicei, aceste companii activeaza in diverse domenii precum industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc.

In Romania au fost emise si sunt valabile in prezent 8.331 certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.

Documente necesare

Cei interesati trebuie sa depuna o cerere de inscriere, impreuna cu o copie dupa actul de identitate si o fotografie color tip pasaport. Suplimentar, pentru obtinerea certificatului de operator radio in serviciul mobil terestru este necesara dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).

Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul ANCOM.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.