Ancom propune modificarea unor prevederile legate de tariful de utilizare a spectrului T-DAB

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat astăzi în consultare publică un proiect de decizie care actualizează modul de stabilire a tarifului de utilizare a spectrului, urmărind în special îmbunătățirea principiilor de tarifare și introducerea unui tarif utilizare a spectrului pentru radiodifuziunea digitală terestră.

Introducerea tarifului pentru serviciile digitale de radiodifuziune terestră

Având în vedere că Autoritatea urmează să organizeze o procedură de selecție pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (T-DAB) în acest an, proiectul supus consultării publice propune stabilirea tarifului de utilizare a spectrului,  care va fi achitat de către titularii drepturilor de utilizare a frecvențelor radio destinate furnizării acestor servicii.

Tariful de utilizare propus ține cont de natura serviciului ce urmează a fi furnizat, luându-se în considerare și faptul că într-un canal de televiziune de 7 MHz se pot introduce 4 blocuri de T-DAB.

Alte propuneri privind tarifarea spectrului pentru anumite servicii de radiocomunicații

O altă modificare propusă se referă la modificarea tarifului de utilizare a spectrului din serviciile mobil maritim, mobil aeronautic și a tarifului pentru serviciul de radiodeterminare. În prezent, navele și aeronavele, și implicit stațiile radio de la sol, respectiv coastă, au un set bine definit și dedicat de benzi de frecvențe, special rezervat, indiferent de echiparea concretă a navei sau aeronavei. În acest context, nu se mai justifică existența unei diferențieri între diferitele tipuri de nave, respectiv aeronave, pe criterii legate de echipare sau de ruta de navigație.

ANCOM propune modificarea sistemului de tarifare a componentelor terestre complementare (CGC) asociate sistemelor de comunicații electronice prin satelit din benzile 1980-2010 MHz/2170-2200 MHz în funcție de numărul și amplasarea stațiilor de bază CGC. Astfel, cei doi operatori selectați de către Comisia Europeană, Inmarsat Ventures Ltd și Echostar Mobile Ltd, vor putea opta între un tarif în funcție de numărul și amplasarea stațiilor de bază CGC sau în funcție de banda de frecvențe utilizată la nivel național. Tariful pe stație de bază CGC propus a fost determinat în funcție de raza zonei de serviciu și de rangul localității aflate în vecinătate la o distanță mai mică de 12 km.

Pentru tariful de utilizare a spectrului destinat transmisiilor temporare/ocazionale de programe audiovizuale prin satelit, realizate de către persoane fizice sau juridice străine, ANCOM propune o diminuare cu 20% a nivelului din prezent.

Consultare publică

Proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 07.10.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.