ANCOM propune revizuirea indicatorilor de calitate aferenti serviciului de acces la internet

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii supune consultarii publice un proiect de decizie care revizuieste legislatia secundara in vigoare privind indicatorii de calitate (tehnici si administrativi) pentru furnizarea serviciului de acces la internet, precum si conditiile si modalitatile de publicare de catre furnizori a valorilor parametrilor aferenti acestor indicatori, in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare.

Proiectul de decizie stabileste si parametrii de calitate care pot fi masurati de utilizatorii finali cu ajutorul platformei Netograf.ro, astfel inct acestia sa poata monitoriza si evalua calitatea serviciului contractat.

Prevederile proiectului de decizie vor inlesni accesul utilizatorilor finali la informatii relevante, complete, corecte si comparabile, pe baza carora acestia sa poata evalua performanta serviciilor de acces la internet.

Cui se aplica proiectul de decizie

Proiectul deciziei se aplica tuturor serviciilor de acces la internet furnizate prin intermediul retelelor publice de comunicatii electronice, indiferent de suportul prin care se ofera serviciul de acces la internet.

Modificari propuse prin proiectul de decizie

Indicatori de calitate tehnici

Indicatorii de calitate tehnici definiti de catre ANCOM sunt cei prevazuti de dispozitiile Regulamentului (UE) nr. 2015/2120 si ale Ghidului BEREC de implementare a regulilor privind neutralitatea retelelor de catre autoritatile de reglementare.

Furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a include in contracte si de a publica valorile urmatorilor parametri de calitate:

  1. In cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele fixe:
  • viteza minima de transfer a datelor;
  • viteza de transfer disponibila in mod normal;
  • viteza maxima si viteza promovata de transfer a datelor, viteza promovata fiind cea pe care furnizorul o utilizeaza in informarile cu scop comercial.
  1. In cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele mobile:
  • viteza estimata maxima si viteza promovata de transfer a datelor.

Indicatori de calitate administrativi

Conform proiectului de decizie, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a publica valorile parametrilor de calitate administrativi cel putin pentru ultimele doua semestre incheiate, prin afisarea pe propriul site, in cazul furnizorilor care detin o pagina de internet sau prin afisarea la toate punctele de lucru, in cazul furnizorilor care nu detin o pagina de internet. Setul indicatorilor administrativi de calitate include: termenul de furnizare a serviciului de acces la internet, exprimat in zile calendaristice si calculat fata de momentul primirii de catre un furnizor a unei cereri de furnizare a serviciului de acces la internet, termenul de remediere a deranjamentelor exprimat in ore, termenul de solutionare a reclamatiilor primite de la utilizatorii finali, altele dect cele referitoare la deranjamente, exprimat in zile, frecventa reclamatiilor utilizatorului final, frecventa reclamatiilor referitoare la deranjamente si frecventa reclamatiilor privind corectitudinea facturarii.

Obligatii corelate cu platforma informatica Netograf.ro

Proiectul de decizie prevede in sarcina furnizorilor de servicii de acces la internet si o serie de obligatii corelate cu platforma informatica Netograf.ro, pentru o functionare optima a platformei, printre care si aceea de a nu taxa, contoriza, limita sau bloca traficul de date consumat de utilizatorii finali dinspre si inspre Netograf.ro. De asemenea, fiecare furnizor va afisa pe pagina principala a propriului site, la loc usor vizibil, un link direct, cu o denumire adecvata, catre aplicatia pusa la dispozitia utilizatorilor finali de ANCOM.

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie privind stabilirea indicatorilor de calitate pentru furnizarea serviciului de acces la internet si publicarea parametrilor aferenti poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pna la data de 1.09.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.