Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

ANCOM revizuieste pietele de terminare a apelurilor in retelele publice fixe si mobile de telefonie

Publicat: marți, 06 iunie 2017

ANCOM lanseaza spre consultare publica un set de masuri de identificare, analiza si reglementare a pietelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile in retelele publice de telefonie, propunand atat mentinerea obligatiilor, cat si a tarifelor reglementate, impuse deja operatorilor cu putere semnificativa pe piata in rundele anterioare de analiza. Autoritatea deruleaza periodic acest demers conform legislatiei nationale si europene in vigoare, cu scopul de a asigura functionarea pietelor cu amanuntul de telefonie  in conditii concurentiale si de a proteja interesele utilizatorilor finali.

Ca urmare a analizei realizate pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe in retelele publice de telefonie, Autoritatea identifica 35 de piete relevante corespunzatoare retelelor fixe individuale ale operatorilor activi la data de 30.04.2017 si propune mentinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea obligatiilor adecvate, in concordanta cu problemele concurentiale identificate, in sarcina tuturor celor 35 de operatori identificati cu putere semnificativa pe aceste piete. Acestea sunt: obligatia de transparenta, obligatia de nediscriminare, obligatia de control al tarifelor si fundamentare a acestora in functie de costuri (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare) si, respectiv, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate.

In ceea ce priveste tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, toti cei 35 de operatori de telefonie fixa identificati cu putere semnificativa de piata trebuie sa practice tarife ce nu pot depasi pragul de 0,14 eurocenti/minut, fara TVA, valabil de la data de 1 aprilie 2014.

Lista operatorilor de telefonie fixa carora li se vor aplica masurile de reglementare propuse poate fi consultata aici.

In cazul serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in retelele publice de telefonie, ANCOM a identificat cinci operatori cu putere semnificativa pe fiecare din cele cinci piete relevante identificate: Lycamobile S.R.L. (in calitate de operator de retele mobile virtuale ”complet”), Orange Romania S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A. si, respectiv, Vodafone Romania S.A. La fel ca in cazul pietelor terminarii apelurilor la puncte fixe, ANCOM propune mentinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea obligatiilor specifice, corespunzator problemele concurentiale identificate, in sarcina tuturor operatorilor identificati cu putere semnificativa pe respectivele piete: obligatia de transparenta, obligatia de nediscriminare, obligatia de control al tarifelor si de fundamentare a acestora in functie de costuri (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare) si, respectiv, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate.

Tariful maxim ce poate fi perceput pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii apelurilor la puncte mobile de catre oricare dintre societatile desemnate ca avand putere semnificativa pe pietele relevante identificate ramane cel in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2014, si anume de 0,96 eurocenti/minut, fara TVA.

ANCOM mentine fundamentarea tarifelor aferente serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile pe baza metodologiei LRIC pur, model dezvoltat in perioada 2012-2014. Nivelurile actuale ale tarifelor corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile, raman neschimbate, intrucat reflecta costurile eficiente ale furnizarii acestora de catre operatorii din Romania, acestea situandu-se, in ambele cazuri, sub nivelul mediei europene.

In ceea ce priveste obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, in contextul national actual, in care anumiti furnizori de servicii de apeluri la puncte fixe, respectiv mobile, detinatori de retele IP, se confrunta cu refuzul altor operatori de telefonie fixa, respectiv mobila de a le oferi servicii de interconectare bazata pe tehnologie IP, creandu-se si mentinandu-se o serie de probleme concurentiale, ANCOM considera oportuna impunerea atat in sarcina operatorilor de retele fixe, cat si a celor de retele mobile, identificati cu putere semnificativa de piataobligatia de a oferi serviciul de interconectare bazat pe tehnologia IP conform cerintelor tehnice armonizate la nivel national. O asemenea masura se va aplica incepand cu data de 1 iulie 2018, dar nu mai devreme de 6 luni de la intrarea in vigoare a deciziei privind adoptarea cerintelor tehnice armonizate la nivel national.

Masurile de identificare, analiza si reglementare a pietelor relevante corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile in retelele publice de telefonie pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 07.07.2017, pe adresa sediului central al ANCOM din str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti sau direct la registratura ANCOM. Observatiile si recomandarile pot fi transmise si prin fax la numarul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Dupa incheierea perioadei de consultare publica, respectiv analizarea observatiilor si propunerilor primite, conform cadrului european de reglementare in domeniu, ANCOM urmeaza sa notifice Comisia Europeana, Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor Electronice (OAREC) si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse. Comisia Europeana, OAREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81589

Publicat de la data iun. 6 2017. Categorii IT & C, IT&C.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 august 2018, 2:17
 

N
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:20
Apus: 20:20
Prognoza 17 august 2018
Zi
 

NNE
Parţial însorit
34°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

N
Predominant senin
20°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-08-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:30 si 20:30 In zona : Județul Bistriţa-Năsăud: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Bistriţa-Năsăud: Rodna, Lunca Ilvei, Șanț;Județul Maramureş: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Maramureş: Sighetu Marmației, Borșa, Vișeu de Sus, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-08-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 19:30 si 20:30 In zona : Județul Bihor: Salonta, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Diosig, Brusturi, Ciumeghiu, Nojorid, Tăuteu, Șimian, Sălard, Curtuișeni, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Borș, Girișu de Criș, Roșiori, Tarcea, Abrămuț, Cherechiu, Cefa, Ciuhoi, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-08-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 19:10 si 20:00 In zona : Județul Cluj: Poieni, Negreni, Săcuieu, Ciucea;Județul Sălaj: Sâg, Valcău de Jos, Plopiș, Halmășd, Boghiș;Județul Satu Mare: Tășnad, Pișcolt, Andrid, Santău, Cehal, Pir, Săuca, Săcășeni; Se vor semnala : averse care vor cumula local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-08-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 19:05 si 20:00 In zona : Județul Bihor: Bratca, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Aușeu, Măgești, Bulz;Județul Caraş-Severin: Bozovici, Prigor, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Eftimie Murgu, Lăpușnicel, Șopotu Nou; Se vor semnala : averse ce pot cumula 25-30 l/mp, frecvente […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-08-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 19:05 si 20:00 In zona : Județul Suceava: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Suceava: Vatra Dornei, Șaru Dornei, Panaci; Se vor semnala : averse care vor cumula local 25...30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale […]

Loto

Horoscop

 • 121.155 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team