Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANCOM, rezultatele chestionarului referitor la alocarea spectrului pentru multiplexurile de radiodifuziune digitala terestra

Publicat: miercuri, 09 mai 2018

In urma consultarii pietei de comunicatii electronice cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF si UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune, ANCOM va propune unele modificari legislative care sa permita organizarea unei licitatii ȋn cursul anului 2018 pentru acordarea multiplexurilor de radiodifuziune digitala terestra. „Pentru ca implementarea radiodifuziunii digitale sa fie adaptata realitatii pietei romanesti, am consultat furnizorii interesati cu privire la organizarea unei licitatii si cu privire la modul in care resursele de spectru disponibile sa fie impartite. Conform opiniilor exprimate, vom face propuneri de modificari legislative necesare in vederea organizarii licitatiei si apoi vom demara acest proces, planificat pentru a doua jumatate a anului”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Modificarile legislative care sa permita organizarea licitatiei pentru acordarea multiplexelor de radiodifuziune digitala terestra implica elaborarea unor propuneri privind stabilirea taxei de licenta pentru multiplexurile de T-DAB, precum si modificarea deciziei privind procedura de tarifare pentru utilizarea spectrului radio. Ulterior licitatiei, se vor face propuneri pentru modificarea strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia la nivel national, in sensul incurajarii dezvoltarii sistemelor digitale de radiodifuziune terestra T-DAB+.

Rezultatele consultarii publice

Pentru resursele de spectru disponibile in banda VHF (174-230MHz), propunerile primite de Autoritate au vizat transformarea multiplexului de televiziune digitala din VHF in patru multiplexuri nationale de T-DAB+. Aceasta modificare ar permite existenta mai multor resurse spectrale pentru radiodifuziune digitala terestra audio, creandu-se astfel premiza difuzarii unui mai mare numar de programe, atat nationale, cat si regionale si locale, precum si a unui multiplex dedicat pentru difuzarea programelor publice. O alta optiune care va fi luata in calcul in organizarea licitatiei este cea a impartirii in 4 multiplexuri nationale de T-DAB+ in banda 174-216 MHz, 47 de multiplexuri regionale din banda 216-230 MHz, varianta ce va crea mediul propice pentru difuzarea unui numar mare de programe de diferite genuri, la calitate maxima.

In ceea ce priveste banda UHF (470-694MHz), cei interesati au apreciat ca impartirea resurselor de spectru intr-un multiplex national si 36 regionale (MUX 3) ar fi o solutie echilibrata, considerand totodata ca varianta alocarii a doua multiplexuri nationale (MUX 3 si MUX 6) ar fi de preferat din punct de vedere al profitului care ar putea fi obtinut de castigatorul licentelor de utilizare a frecventelor pentru cele doua multiplexuri nationale.

Legat de obligatiile de acoperire cu servicii pentru T-DAB+ si DVB-T2, cei chestionati au considerat de preferat impunerea atat a unor obligatii de acoperire geografica, cat si a unora de acoperire demografica pentru multiplexul national dedicat difuzarii programelor publice de radiodifuziune si instalarea unui numar de emitatoare, in cazul celorlalte multiplexuri de T-DAB+ si a multiplexurilor de DVB-T2. Totodata, s-a considerat necesara o etapizare a obligatiilor de acoperire pentru multiplexul dedicat difuzarii programelor publice de radiodifuziune, care sa prevada intr-o prima etapa acoperirea zonelor urbane dens populate (acoperire demografica) si a principalelor cai de legatura rutiere si feroviare,  urmata de o extindere a acoperirii la nivel national.

In ceea ce priveste continutul multiplexurilor de T-DAB+, respondentii au considerat ca acesta ar trebui sa fie alcatuit din programe audio cu continut divers, atat nationale si regionale, publice si private, precum si programe de nisa, cu continut specializat sau/si generate pe perioade de timp asociate desfasurarii unor evenimente de interes general si date (atȃt date asociate cȃt si date independente (de ex. TMC- Trafic Management Control, imagini). Pentru multiplexurile de DVB-T2, continutul ar trebui sa fie acelasi cu cel al multiplexurilor acordate, considerandu-se necesara modificarea legislatiei actuale astfel incat operatorii acestor multiplexuri sa aiba aceleasi drepturi de alcatuire a grilei de programe cu ale detinatorilor de alte platforme (CATV, DTH, etc).

Raspunsurile complete la chestionarul aplicat de ANCOM pot fi consultate aici.

ANCOM a organizat, in luna martie a acestui an, o consultare publica pentru a sonda interesul pietei cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF si UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune. Chestionarul a fost adresat tuturor furnizorilor interesati de aceste multiplexuri, cu scopul de a afla opinia acestora despre modul si conditiile de acordare a acestor frecvente, precum si intentiile operatorilor existenti pe piata sau a unor potentiali operatori nou intrati in ceea ce priveste participarea la o eventuala procedura de selectie competitiva pentru alocarea spectrului disponibil.

Transmisia posturilor de radio si televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital  Video Broadcasting – DVB, ofera o calitate superioara a sunetului si a imaginii si permite o utilizare mai eficienta a spectrului radio prin transmisia mai multor programe intr-un spectru mai ingust. La nivel european, benzile de frecvente VHF (174-230 MHz) si UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune si radio digitale terestre.

In banda VHF (174-230MHz), Romania detine doua multiplexuri nationale de T-DAB si un multiplex national de televiziune digitala terestra DVB-T. Incepand cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitala terestra din banda VHF, alaturi de multiplexurile nationale si regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitatii succesive organizate de autoritate, iar pana in prezent niciun operator nu si-a manifestat interesul pentru achizitionarea drepturilor de utilizare pentru acesta.

In banda UHF (470-694MHz), au mai ramase nealocate un multiplex national si mai multe multiplexuri regionale.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=97062

Publicat de la data mai 9 2018. Categorii IT & C, IT&C.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 decembrie 2019, 13:41
 

ENE
Ceaţă
4°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 16:36
Prognoza 14 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Noros
12°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NV
Nori intermitenti
3°C
Vânt: 7 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 05:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Pojejena, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului cu viteze la […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 05:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Sândominic, Ciucsângeorgiu, Frumoasa, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani: Albești, Ștefănești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Santa Mare, Darabani, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Viișoara, Hănești, Ripiceni, Românești, Mitoc, Adășeni;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi: Tulucești, Măstăcani, Frumușița, Cavadinești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Sibiu: Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Boița; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60...70 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.439 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team