Andreea Paul: Noua generație de politicieni, un model politic pentru tineri?

„Dezvălui un lucru din strategia mea politică de viitor: îmi propun ca-n următoarele săptămâni să fac o analiză privind starea națiunii, de fapt, privind poziția mea ca om politic față de realitățile din România” – Andreea Paul, prim-vicepreşedinte PDL.

„La întâlnirea de azi cu tinerii democrat-liberali este prilejul cel mai bun pentru a lansa proiectul STAREA NAȚIUNII TINERE. Sunteți la vârsta la care încă puteți fi necruțători și cu un ochi mult mai critic decât pot chiar eu fi.

Câteva lucruri în deschidere și apoi aș vrea să le dezbatem:

· Populația stabilă tânără a scăzut cu un sfert în ultimul deceniu, la 5,3 milioane români cu vârsta între 15 și 34 de ani.

· O jumătate de milion de tineri sunt plecați, oficial, pe perioade îndelungate în străinătate.

· 8 din 10 tineri caută afară un salariu mai bun. 2 din 10 tineri pun dezvoltarea personală și educația pe primul loc.

· 6 din 10 tineri s-ar întoarce acasă, iar restul de 4 s-ar stabili afară.

· 1 din 5 persoane tinere au studii superioare. Dintre aceștia, marea majoritate lucrează în alt domeniu decât în cel pentru care s-au pregătit (80%). 15% din tineri sunt „prea educați” comparativ cu cererile pieței, peste media celor din Germania sau Marea Britanie.

· Peste 65 de mii de tineri sunt analfabeți.

· 1 din 4 tineri sub 25 de ani sunt șomeri. România are de cheltuit o jumătate de miliard de euro din bani europeni în următorii doi ani pentru absorbția șomajului în rândul tinerilor, dar nu are un plan convingător de măsuri pentru a-l înainta CE.

· 8 din 10 români sub 30 de ani au o atitudine pozitivă față de munca pe cont propriu (antreprenoriat), peste media europeană.

· Doua treimi din tineri își declară intenția de a participa la alegerile europarlamentare din 2014.

Prima întrebare pe care mi-o pun este: suntem noi, generația de politicieni, un model politic pentru tineri?

Voi privi în arena politică. Un partid, PDL, care a reușit câteva reforme vitale pentru România. Apoi, o coaliție de partide, USL, care a speculat prin minciună și oportunism criza pentru a câștiga puterea. Ce fac cu puterea? Au oprit țara din mers, pentru a satisface foamea mafiei. Au oprit țara din drumul ei economic pentru că nu se pricep. Afacerile curate în România sunt împovărate. Mai bine nu faci afaceri, decât să fii taxat aberant. Apoi, o țară nu se conduce prin parade televizate. Seducție și manipulare. USL este o gogoașă care se dezumflă.

Voi privi iarăși în arena politică. Cine ne sunt politicienii? Parlamentul plin de invizibili, o majoritate ineficientă și nepregătită, selectată pe criterii de partid sau notorietate publică. Alții, căutați de DNA sau pușcăriași susținuți de o cohortă media. Este de râs cât de mult se chinuie USL să dea câte un ministru nepătat. A trecut o lună până a găsit un nume necăutat de DNA pentru Transporturi, dar fără nicio brumă de experiență sau profesionalism.

Mă întreb: dat fiind situația, ce-i lipsește societății politice? Acum două zile, Roger Waters a cântat la București cântecele albumului The Wall, unde versul celebru spune că n-avem nevoie de educație dacă aceasta este folosită pentru a manipula sau pentru demagogie ieftină. Unde-i educația în România? Ce face ea din noi?

Eu sunt produsul educației. Consider că educația m-a ținut în frâu pentru a nu greși. Vă spun că în politică este mai simplu să greșești. Compromisul, decizia de moment cu efecte catastrofice apoi și multe altele fac din omul politic unul supus greșelilor. Consider că educația mea economică mi-a dat anvergura necesară spre a avea curajul să intru în politică. Nu invers. Am intrat în politică pentru a spune clar: pot să netezesc drumul studenților mei spre o carieră mai bună făcând o societate mai bună. Nu știu cât am reușit, știu că am greșit de multe ori!

Dar revin, educația la noi este o vânătoare de diplome. Competența este invizibilă în majoritatea domeniilor. Din păcate, privind în urmă lucrurile în România nu sunt altfel. Avem tradiție în corupție, în proasta guvernare. Avem tradiție în suspendarea dezbaterii publice în favoarea vocii autoritare, dictatoriale. De ce-și caută mereu obsesiv românul o voce autoritară în a fi condus? Pentru că succesiv generații de politicieni au dat tinerilor drept moștenire un viitor amanetat.

Educația temeinică, adaptată la nevoile reale, specializată, este viitorul. România noastră trebuie să fie cea a realizărilor. Din nefericire, continuăm să avem carențe de funcționare moștenite din vremuri uitate. Noi n-avem drumuri, încă mai vânăm „credite cu buletinul”, încă sperăm că ne aranjăm cu o relație viitorul. Poate unii o vor face în continuare, altfel nu se poate, veți spune!

Eu cred însă că o educație adevărată, temeinică ne va face stăpâni pe o realitate pe care o vom cuceri și respinge în același timp. Vom putea să arătam Puterea fiindcă societatea are nevoie de specialiști – priviți spre obsesia continuă a societăților de stat ineficiente, a licitațiilor trucate, a nevoii unui management străin – și putem arăta că respingem pilele, corupția, o societate mâncată de rele mentalități și deprinderi. Putem impune politica „de caracter”.

Ce contează astăzi? Imaginea! Dar să fim serioși, fapta de ce nu are valoare? Neîncrederea, circul ieftin mereu fac regulă. Tineri ai dreptei, vă iau parteneri la acest demers. Fapta va fi recunoscută mereu dacă în jur sunt oameni de calitate. Noi avem datoria să ne recunoaștem limitele și să descoperim oameni mai buni ca noi. Specialiștii României de mâine au datoria din totdeauna să constituie și o societate civilă, nu doar o imagine publică. Haideți să continuăm drumul meu!

După cum vedeți, locurile pentru voi sunt pregătite în PDL, un singur lucru să nu faceți: să nu vă lăsați furați de imagini de moment, de dansuri seducătoare gata să vă abandoneze.

Vă propun să-ncepem acest drum împreună. Vă invit astăzi la dialog sincer. Vă invit apoi în fiecare zi la dezbatere și faptă.

Ce-ar fi să facem un corp comun împotriva manipulării ieftine în România?

Care să dea soluții la îndemână, invizibile pentru oamenii politici de astăzi, dar cunoscute de voi, prin specializarea voastră și viziunea europeană-globală.

România se va sufoca în propriile rele, voi veți copia încă un drum pe care va trebui să-l luați de la zero. Ce sens are? Să luați comisioane și să nu-l duceți la capăt? Nu este cazul.

Vă invit la jocul specialiștilor și faptelor. Merită!” – Andreea Paul, Prim-vicepresedinta PDL, Deputat de Tara Oasului, Satu Mare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.