Anglia salvează deponenţii sucursalei bancii cipriote Laiki Bank

Depozitele de 270 de milioane de lire sterline ale celor 15.000 de clienti ai sucursalei bancii cipriote Laiki Bank din Marea Britanie vor fi transferate la filiala Bank of Cyprus din aceeasi tara, fara ca deponentilor sa li se aplice vreo taxa.

Autoritatile cipriote au anuntat ca masura de nationalizare a unei parti din depozitele diin Bank of Cypru si Laiki se va aplica doar pe teritoriul Ciprului, asadar nu afecteaza deponentii filialelor din tarile straine ale celor doua banci, filialele avand statutul juridic al tarii in care functioneaza si in consecinta sunt reglementate si supravegheata de bancile centrale din fiecare tara, iar depozitele sunt garantate de schemele de garantare locale.

In aceasta situatie se afla Marfin Bank in Romania, care este filiala a Laiki Bank din Cipru, banca ce urmeaza a fi desfiintata in Cipru, prin transferul depozitelor garantate si a activelor viabile catre Bank of Cyprus, depozitele de peste 100.000 de euro si activele neperformante urmand a fi incluse intr-o banca-punte (band bank) in vederea vanzarii.

In schimb, sucursalele bancilor cipriote din strainatate functioneaza dupa principiul pasaportului european, conform legilor din Cipru, asadar sunt autorizate si supravegheate de banca centrala a Ciprului, iar depozitele sunt garantate de schema de garantare din Cipru, tot in limita a 100.000 de euro, conform standardului european.

Toate operatiunile dintr-o sucursala sunt considerate a avea acelasi statut ca si cand ar fi efectuate pe teritorul tarii de origine a bancii-mama, in acest caz Ciprul. Ceea ce inseamna ca masura de nationalizare a unui parti, ce poate ajunge la pana 60%, conform clarificarilor facute de autoritati, din depozitele de peste 100.000 de euro, se vor aplica si depozitelor clientilor romani ai sucursalei Bank of Cyprus.

Din acest motiv noua Autoritate de Reglementare Prudentiala (PRA) din Anglia, sub coordonarea bancii centrale a Angliei, care si-a inceput activitatea chiar astazi, a supervizat cumpararea depozitelor sucursalei Laiki de catre filiala Bank of Cyprus din Marea Britanica, cu statut de persoana juridica britanica, asadar cu depozitele garantate, tot in limita a 100.000 de euro, de catre autoritatile din aceasta tara si fara a se putea aplica masura de taxare a celor peste limita garantata.

Valoarea medie a unui depozit al englezilor la Laiki Bank se ridica la 18.000 de euro, bani ce vor putea fi accesati fara restrictii, a anuntat PRA.

Fireste ca nu acelasi lucru o pot face si autoritatile din Rusia, intruca valoarea depozitelor detinute de firmele ruse si de oligarhii din aceasta tara din bancile cipriote au valori substantial mai ridicate, de ordinul zecilor de miliarde de euro. Autoritatile ruse au declarat, deja, ca nu vor salva de la nationalizare depozitele rusilor.

In schimb, englezii au decis sa-si salveze deponentii de la alte pierderi dupa experienta nefericita avuta cu bancile din Islanda, prima insula care stabilit, de fapt, precedentul nationalizarii depozitelor.

Banca islandeza Landsbanki, care s-a extins excesiv prin sucursale online in Anglia si Olanda, cu strategia de atragere de depozite, a intrat in colaps dupa izbucnirea crizei financiare din toamna lui 2008 iar autoritatile acestei tari au decis sa confiste fondurile englezilor si olandezilor. In aceasta situatie, guvernul britanic a trebuit sa le acorde compensatii de miliarde de lire, fonduri ce urmau sa fie recuperate ulterior de la guverntul islandez.

Interesant este ca unitatile Laiki Bank din Anglia vor ramane in continuare deschise iar englezii isi vor administra in continuare atat depozitele cat si creditele si alte produse bancare in cadrul acestora, singura modificare fiind aceea de schimbare a statutului de depozite, din negarantate in Laiki, in garantate si neimpozitate in Bank of Cyprus, dar administrate de Laiki. De altfel, Laiki a platit chiar contravaloarea in numerar a respectivelor depozite, astfel incat Bank of Cyprus sa-si asume responsabilitatea acestora.

Sursă: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.