Aniversări: Jolt Kerestely – 85

 

Spre deosebire de alte prilejuri, cînd marcam împlinirea unei vîrste rotunde de către un compozitor sau interpret doar printr-un articol, de această dată facem cronica unui amplu, strălucit spectacol, găzduit de Cercul Militar Național, în somptuoasa Sală de Marmură, în cadrul generosului proiect ”Armata prețuiește artiștii”, inițiat de general-lt. dr. Cătălin Zisu. Și nu numai că-i prețuiește, dar, iată, îi cinstește cum se cuvine, punîndu-le la dispoziție logistica de profil, ambianța unei săli de rară eleganță, precum și orchestra reprezentativă a Armatei, dirijată de col. Aurel Gheorghiță.

Aceasta a oferit cîteva aplaudate reprize proprii, dar i-a și acompaniat pe Marcel Pavel (în șlagărul ”Copacul”) și pe Carmen Rădulescu (cu o altă melodie extrem de cunoscută, ”Tăcutele iubiri”). De altfel, întregul spectacol, extrem de complex și de variat, a inclus secvențe instrumentale, coregrafice, actoricești, dar mai ales o paradă a melodiilor de succes lansate de compozitorul omagiat în șase decenii de carieră fructuoasă, pe versurile colaboratorilor săi Ovidiu Dumitru, Aurel Storin, Victor Brătulescu, Roxana Popescu, Marian Stere, Ioan Rus, Carmen Aldea Vlad, Dumitru Popescu Chiselet.

Ne aducem aminte de show-ul de la Sala Palatului, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de viață: atunci aproape că n-a lipsit nici unul din interpreții care i-au cîntat piese lui Jolt Kerestely, ceea ce, din păcate, nu s-a mai întîmplat acum…Cu toate acestea, fiecare refren adus la microfon a reverberat intens în sufletul spectatorilor, care au retrăit clipele de glorie ale muzicii noastre ușoare de la marile festivaluri și concursuri de altădată – Mamaia, ”Melodii”, ”Șlagăre în devenire”.

Mirabela Dauer ne-a reamintit cîntecul de succes ”Cine iubește”, iar Cătălin Crișan sprințarul ”Coca”, o raritate în creația unui compozitor mai degrabă liric. Vorbeam de glorioasele competiții muzicale care erau un izvor nesecat de cîntece pentru muzica de gen. Astfel, la ediția a 16-a a concursului TV ”Șlagăre în devenire”, din 1984, Marina Florea, proaspăt lansată cu un înainte (cîștigătoare aTrofeului Mamaia 1983), a interpretat formidabil ”Un buchet de crizanteme”, aducîndu-i lui Kerestely nu unul, ci două din cele trei premii – și anume cel al Juriului și cel al Tinereții.

Spectacolul aniversar a fost foarte bine gîndit de protagonist (asistat la pupitrul de sunet, ca regizor muzical, de fiul său, Andrei Kerestely), acesta liniștindu-ne sufletele, după fiecare grupaj de refrene vocale, cu piese instrumentale interpretate chiar de el la claviaturi, cum ar fi ”Pianul năzdrăvan” sau ”Gînduri”, din cuprinsul albumului ”Povești sentimentale”, lansat de casa de discuri Eurostar cu acest prilej. Pentru a nu ne închipui cumva că avem de-a face doar cu un ”remember” nostalgic, ni s-a propus și o compoziție în primă audiție, ”De partea ta”, cîntată de vechea colaboratoare Cristina Manoliu-Săvulescu, conducătoarea grupului de copii ”Sunetul muzicii”, împreună cu care Kerestely a obținut numeroase premii la competițiile pentru cei mici, inclusiv la ”Mamaia copiilor”.

Ca de obicei, evenimentele din cadrul acestui proiect sînt multi-media. Înafara discurilor propuse de casa Eurostar (cel în premieră, dar și albumele editate anul trecut), editura ProUniversitaria a avut și ea un stand de cărți cu tematică muzicală (Marina Voica, Titus Munteanu, Alexandru Jula, Cornel Constantiniu), scriitoarea Oana Georgescu prezentîndu-și la microfon volumul dedicat aniversatului zilei, ”Jolt Kerestely, o viață pentru muzică”.

Secvențe de mare emoție de pe albumul lansat cu acest prilej, ”Povești sentimentale”, au fost aduse la microdon de Paul Surugiu-Fuego, pentru că discul tocmai asta ne propune – o înlănțuire de ”povești” muzicale (depănate la pian de Jolt Kerestely) și de recitări ale cîntărețului-actor Paul Surugiu, pe versurile poeților Adrian Artene (dintre versurile acestuia a fost aleasă poezia”Porți de cer”) și Narcis Avădănei (”Datorie”). Dar Fuego nu s-a limitat, se înțelege, doar la asta, ci a dat viață vibrant melodiilor de mare intensitate emoțională ”Covor de lacrimi” și ”Știu că vei regreta”.

Colaborator apropiat al creatorului octogenar, artistul i-a transmis acestuia pe rețelele de socializare un mesaj tulburător: ”Viața ne oferă, în fiecare clipă a ei, lecții neprețuite. L-am celebrat, la cei 85 de ani ai săi, pe maestrul Jolt Kerestely, la Cercul Militar Național, unde a fost premiat, ovaționat și i s-au cîntat melodiile. Nea Joly, părintele meu, omul bun și blînd, este un fenomen. Nu doar că este neobosit, dar a mai lansat un album exemplar, ”Povești sentimentale”, cu piese orchestrale, cu interpretarea lui la pian și orchestrații realizate de George Natsis.

Am contribuit și eu, recitînd cîteva poeme excepționale scrise de talentații poeți Narcis Avădănei și Adrian Artene. Adrian menționa, cu emoție, că bucuriile unui om vin în doze mărunte, la momentul potrivit. Jolt Kerestely este o bucurie, iar eu sînt onorat că-i sînt discipol și am putut interpreta peste 20 de piese scrise de el, adevărate capodopere! Muzica lui Jolt Kerestely este emoție pură, iubire nemuritoare, rafinament. Nea Joly este o adevărată rază de lumină pentru mine, mereu o gură de aer proaspăt, fiind unul din oamenii care mă înțeleg și mă povățuiesc corect artistic, reușind să învăț de la el multe taine ale compoziției. N-are vanități, e o minune de om, e sincer și lipsit de ranchiună”. Nici că se putea realiza un portret mai sugestiv, nu degeaba Paul Surugiu este și pictor!

Permanent activ, Jolt Kerestely a încredințat și în vremea din urmă creații noi unor nume importante ale genului, cum ar fi Margareta Pâslaru, Pompilia Stoian sau Stela Enache. Aceasta din urmă ne-a ”teleportat” într-o ambianță exotică, cîntînd sprințarul ”Luna cîntă samba”. Se știe că Joly, cum îi spune toată lumea, predă lecții de pian, dar și de canto, invitînd-o în spectacol pe una din elevele de care este tare mîndru, Maria Norocel, care după ce a mîngîiat cu talent claviaturile pianului a oferit și un gustat moment de dans modern (are la activ zeci de medalii cucerite la competiții coregrafice internaționale).

Cîteva din piesele de referință purtînd marca Jolt Kerestely au fost lansate, cum scriam mai sus, pe vremuri, cînd preocuparea pentru promovarea creației originale se manifesta pe toate planurile – radio, televiziune, festivaluri. Una din cele mai frumoase piese semnate de el este ”Într-un oraș, într-un tramvai”, pe versurile poetului Ion Lotreanu, lansată pe 14 martie 1981 (Doamne, ce mult e de atunci!), la cea de-a treia ediție a concursului TV ”Șlagăre în devenire” și adusă în scenă, cu aceeași fervoare ca atunci, de Dorin Anastasiu.

Prin creațiile sale inspirate, compozitorul le-a apropiat de muzica ușoară atît pe soprana Daniela Vlădescu (”Marea și noi”), cît și pe vedeta de muzică populară Maria Dragomiroiu (”Tangoul vieții”), aceasta din urmă sorbită din ochi din sală de soțul ei, impresarul Alexandru ”Bebe” Mihu, realizatorul concertului memorabil din urmă cu zece ani, de la Sala Palatului. Și, dintr-un repertoriu subsumat aproape în totalitate iubirii și sentimentelor frumoase, nu putea lipsi, ca un corolar, ”Te rog zîmbește, fată frumoasă!”, marele șlagăr cîntat de Gabriel Dorobanțu. În loc de ”corolar” poate era mai bine să fi întrebuințat expresia ”cireașa de pe tort”, gîndindu-ne la deliciosul (bănuim, nu l-am gustat, l-a dus acasă nepoților, ca și zecile de buchete de flori!) tort realizat de firma ”Doux-Art” și oferit de casa de discuri Eurostar.

Participarea vedetelor a fost absolut impresionantă, gazdele de la Cercul Militar Național, coloneii Cristian Dorca și Ioan Ciontea, găsind cu greu fotolii pentru toate personalitățile care au ținut să fie părtașe la acest eveniment! Au vorbit elogios despre sărbătorit Horia Moculescu, George Natsis, Andrei Păunescu (care și-a întîrziat plecarea într-un turneu pentru a fi prezent), Mircea Drăgan, Alexandra Cepraga, Ion Dicihiseanu, Adrian Artene, dar ar fi putut s-o facă toți ceilalți, admiratori sinceri ai unui muzician de elită: Silvia Dumitrescu, Dorina Paraschiv și Marian Nistor (toate albumele Savoy sînt înregistrate în studioul ”Midi Sound”), Ioana Sandu, Aurel Moga, Rodica Elena Lupu, Marian Spânoche, Natalia Guberna, Alina și Romeo Negoiasă (Alesis), Simona Florescu, Petrică Pană, David Lapadat, actorii Teatrului de revistă ”Constantin Tănase” Monalisa Basarab, Nae Alexandru, Cristian Simion și, firește, Livia și Ioan Gauzin, care au contribuit la apariția cărții Oanei Georgescu dedicate lui Jolt Kerestely.

În vara anului trecut, compozitorul a fost premiat, alături de alte personalități ”senioriale” ale Capitalei; și de această dată Alexandra Elena Dobre, directoarea Centrului pentru Seniori al Municipiului București, i-a înmînat o plachetă de excelență și un buchet de flori din partea Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea. Momentul culminant, de intensă vibrație, a fost acela cînd, cu toți spectatorii în picioare și în prezența unei gărzi de onoare, generalul-locotent dr. Cătălin Zisu i-a înmînat, din partea Instituțiilor de cultură din Armata României, Diploma de excelență pe care este gravat următorul text: ”Domnului Jolt Kerestely – compozitor inefabil, talentat dirijor și instrumentist de renume, cu o carieră prodigioasă în domeniul muzicii ușoare, aflat într-o continuă efervescență creatoare și acum, la venerabila vîrstă de 85 de ani.

Remarcabil regizor muzical și inginer de sunet, o personalitate artistică proeminentă, cu o discografie impresionantă și numeroase premii la festivalurile de muzică, cu melodii celebre și îndrăgite, devenite șlagăre care vor vibra mereu în inimile noastre. Se distinge printr-o bogată și aleasă sensibilitate sufletească, transpusă inegalabil în artă”. După acest moment solemn, care i-a adus efectiv compozitorului lacrimi în ochi, seara s-a încheiat cu nelipsitele fotografii, autografe pe cărți și pe discuri, flori, îmbrățișări, ca să nu mai vorbim de cocktail-ul de clasă. A fost, indiscutabil, o sărbătoare a muzicii ușoare românești…

 

    Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.