ANOSR cere aplicarea TUTUROR măsurilor asumate în timpul campaniei electorale
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) reiterează solicitările adresate Coaliției de guvernare și Guvernului României cu privire la aplicarea măsurilor asumate în timpul campaniei electorale și Programele de guvernare subsecvente adoptate în ultimul an.
Indiferent de instabilitatea de la conducerea Ministerului Educației Naționale, de-a dreptul supărătoare (în ultimii 6 ani au fost 13 miniștri ai educației, trei doar în ultimul an!), considerăm că aceste angajamente trebuie să fie duse la îndeplinire. Acum câteva zile am arătat că au fost implementate doar 17,25% dintre solicitările făcute de ANOSR în toamna anului 2016. Nu în ultimul rând, am luat act de prioritățile noului ministru al educației, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care în parte coincid cu cele expuse în strategia ANOSR din ultimii ani.
Insistăm asupra faptului că în ceea ce privește finanțarea învățământului superior, există discrepanțe mari între asumări și realizări. Printre cele mai importante se numără:
– Finanțarea de bază a universităților a crescut doar cu 22% (până la 3.318.284.000 lei), în contextul în care Partidul Social Democrat (PSD) și-a asumat creșterea finanțării de bază în anii 2017-2018 până la suma de 6.522 lei per student echivalent. Această alocație ar conduce la un fond total total de 4.232.455.185,58 lei, cu 914.171.186 leimai mult față de proiecția bugetului pentru anul 2018. Creșterea este necesară pentru a acoperi cheltuielile salariale, care au explodat în ultimii ani, o nouă creștere salarială fiind prevăzută pentru data de 1 martie 2018 (și pentru care nu observăm nicio acoperire bugetară în momentul de față), respectiv pentru ca instituțiile de învățământ superior să se poată dezvolta;
– Fondul pentru subvenția cămine-cantine a crescut cu doar 21% (până la 171.410.000 lei), deși aceleași asumări politice prevedeau dublarea acestei subvenții în anul 2017, ceea ce înseamnă un minim de 254.237.422 lei, cu82.827.422 lei mai puțin decât a fost alocat;
– Fondul de burse crește cu 5,86% (până la 900.000.000 lei), în contextul în care aici sunt cuprinse și anumite burse din învățământul preuniversitar și în care ANOSR a solicitat creșterea acestuia la 980.835.262 lei, pentru ca bursele studenților etnici români să atingă un prag decent în anul în care România își sărbătorește centenarul, fiind vorba de un act simbolic.
Îi reamintim domnului ministru al educației, că în Răspunsul Partidului Social Democrat la propunerile studenților, se amintește că „etica integritatea și buna guvernanță sunt valori ce trebuie să fie prevăzute clar în legislație și asumate ferm de comunitățile academice din universități”. Derapajele de la aceste norme constituie, din păcate, regula, și nu excepția. Mai multe studii arată că 51% dintre studenți și 21% dintre cadrele didactice admit că au plagiat în mod intenționat, în contextul în care conducerile universităților chestionate consideră că adoptă o politică riguroasă cu privire la prevenirea plagiatului. O asemenea molimă nu poate fi stârpită decât prin măsuri ferme de combatere, respectiv metode de prevenție coerente. ANOSR a propus în repetate rânduri un set de măsuri în acest sens.
Apreciem faptul că noul ministru înțelege importanța proiectului „România educată”, ale cărui rezultate sperăm să se reflecte în cadrul dezbaterilor consiliului consultativ pentru noua lege a educației, din cadrul căruia nu pot să lipsească reprezentanții studenților. De asemenea, așteptăm cu interes dezbaterile cu privire la metodologia de clasificare a universităților, cea privitoare la evaluarea școlilor doctorale, respectiv cea de distribuire a locurilor bugetate în universități, unde ANOSR a avut o serie de propuneri concrete și care sperăm să se reflecte în documentele care vor fi adoptate.
De asemenea, ne bucură interesul pentru formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, despre care ANOSR a atras atenția în repetate rânduri și asupra căruia ne vom concentra câteva analize din viitorul imediat apropiat. În lipsa unor măsuri în această zonă, riscăm ca, pe viitor, noile cadre didactice să se bucure de o pregătire tot mai precară, cu efecte devastatoare asupra viitorilor elevi și studenți, implicit a României.
În vederea implementării priorităților studenților, așa cum au fost definite în timpul campaniei Viitorul Implică Studenții (V.I.S.) din toamna anului 2016, ANOSR va solicita în perioada imediat următoare o serie de întâlniri cu reprezentanții Administrației Prezidențiale, Guvernului României, partidelor din coaliția de guvernare, dar și cele aflate în opoziție, precum și cu Consiliul Național al Rectorilor sau alți actori instituționali.
„În ultimul an, portofoliul educației, dar și cel al cercetării, a fost ocupat de trei persoane diferite. Această instabilitate nu are cum să nu se resimtă la nivel sistemic. Trecând peste acest lucru, există întârzieri care cresc tot mai mult în ceea ce privește implementarea angajamentelor luate față de studenți. Necesitatea unor modificări în domeniul legislației este de netăgăduit. Important este ca acestea să fie realizate transparent și cu consultarea tuturor partenerilor, capitol la care activitatea MEN s-a îmbunătățit recent. În perioada imediat următoare vor fi adoptate o serie de documente de mare interes pentru sistemul de învățământ superior din România. Este important ca aceste decizii să fie în avantajul tuturor participanților la procesul educațional” – Marius DEACONU, Președinte ANOSR
Sursa: ANOSR