Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANOSR, RAPORT privind respectarea drepturilor studenților: progresăm, dar prea încet

Publicat: luni, 21 mai 2018

Respectarea drepturilor colegilor noștri reprezintă principalul deziderat al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Vă prezentăm Raportul național privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentuluipentru anul universitar 2016-2017. Sau, în alte cuvinte, cum arată Sistemul Național de Învățământ la 6 ani după adoptarea Statutului Studentului: politizare, lipsă de transparență în predare și evaluare, refuzul universităților de a implica studenții în actualizarea planurilor de învățământ.

Codul drepturilor și obligațiilor studentului este una dintre principalele realizări ale ANOSRdeoarece a fost adoptat la propunerea federației, la sfârșitul a mai bine de cinci ani de negocieri. Astfel, studenții se bucură actul normativ care reglementează toate drepturile, dar și obligațiile pe care le au, începând cu data de 30 martie 2012, când a fost adoptat prin Ordinul Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 3666, fiind prima inițiativă legislativă exclusiv studențească. Primul raport care monitoriza situația respectării Statutului Studentului a fost lansat de ANOSR în anul 2012 a fost urmat de alte trei, în anii 20142015 și 2016.

Care sunt concluziile la care am ajuns?

Studenții sunt implicați prea puțin în procesul de elaborare și revizuire a planurilor de învățământ. Acest lucru este total neproductiv și desconsideră statutul studenților de parteneri egali în procesul de învățământ. Prin urmare, se impune introducerea în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, a prevederii conform căreia studenții vor fi prezenți în Consiliile departamentelor într-un procent de minim 25%.

Din păcate, acțiunile de propagandă politică încă sunt prezente în mediul universitar. Totodată, în multe universități întâlnim persoane cu funcții de conducere care ocupă, simultan, și funcții politice. ANOSR militează în continuare pentru introducerea în legislație a incompatibilității dintre funcțiile de conducere din mediul academic și funcțiile politice, acesta reprezentând un pas semnificativ în vederea depolitizării sistemului universitar.

Numărul universităților care oferă studenților posibilitatea de a dobândi credite ECTS pentru activitățile de voluntariat este în continuare foarte mic, fiind universități care acordă aceste credite numai pentru anumite proiecte derulate în universitate, considerăm această măsură limitativă pentru studenți.

Centrele de Consiliere și Orientare în Carieră rămân în continuare ineficiente, în același timp rata abandonului universitar fiind mare, asemenea numărului studenților care au terminat o facultate și ajung să lucreze într-un alt domeniu. Evaluarea prestației cadrelor didactice și publicarea rezultatelor acestor evaluări rămân în continuare inaccesibile, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a transparenței instituționale, respectiv o ignorare sistematică a opiniei studenților cu privire la modul în care se desfășoară procesul educațional.

Locurile de cazare rămân o problemă care persistă în rândul studenților din România, motiv care ne face să punctăm, din nou, importanța dublării subvenției pentru cămine. Universitățile încă solicită de la studenți diverse taxe pe care le catalogăm nejustificate sau chiar ilegale, introduse ca soluții pentru a atrage fonduri inclusiv de la studenți din cauza finanțării insuficiente a sistemului educațional de la sistemul de stat.

Un prim aspect îmbucurător pe care l-am constat în urma răspunsurilor reprezentanților studenților este acela că, față de anul precedent, există progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor studenților în universități, aceștia declarându-se mai mulțumiți din unele puncte de vedere comparative cu anul 2016.

Un aspect care s-a schimbat recent este legat de taberele studențești, care erau oferite numai studenților înmatriculați la buget, iar acesta reprezenta o formă de discriminare a studenților care studiază în regim cu taxă. Între timp, în urma demersurilor ANOSR, începând cu anul universitar 2017-2018, și studenții de la forma de învățământ „cu taxă” vor beneficia de locurile oferite în cadrul Programului Național „Tabere Studențești”.

Concluzionând, afirmăm că, deși se observă anumite progrese în respectarea drepturilor studenților în universitățile din România, mai sunt încă multe capitole unde e nevoie de îmbunătățiri.

Despre Raportul național privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului pentru anul universitar 2016-2017

Prezentul document a pornit din dorința și necesitatea deopotrivă de a afla cum percep reprezentanții studenților respectarea și punerea în aplicare a drepturilor pe care studenții le au și care sunt diferențele dintre ce este scris într-un regulament și ce se întâmplă în mod real în universități. În acest sens, în perioada 26 octombrie – 31 octombrie 2017 a fost aplicat un chestionar  organizațiilor membre ANOSR, la care au răspuns reprezentanți ai studenților din 18 universități de stat, respectiv 12 centre universitare (Alba-Iulia, București, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Petroșani, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara), din toate regiunile țării. Acest raport reflectă perspectiva organizațiilor studențești și a reprezentanților studenților asupra implementării și respectării Codului drepturilor și obligațiilor studentului în universitățile din România, perioada de referință fiind anul universitar 2016-2017.

„Drepturile studenților se câștigă în urma unor eforturi deosebite, însă apărarea respectării acestora reprezintă un travaliu semnificativ. Obtuzitatea anumitor cadre didactice din conducerile instituțiilor de învățământ superior din România, dar și a unor profesor deconectați de spiritul Procesului Bologna, conduc la situații abuzive. De asemenea, este deranjant faptul că în continuare universitățile reprezintă, pe alocuri, enclave politice, mai mult sau mai puțin fățiș. Aceste practici trebuie să își găsească un sfârșit în cel mai scurt timp. În plus, faptul că studenții, dar și toate persoanele interesate, nu au acces la rezultatele evaluării prestației cadrelor didactice reprezintă o lipsă de transparență care produce efecte negative în relația dintre corpul studențesc și cadrele didactice. Trecând peste faptul că profesorii din universitățile publice de stat sunt plătiți din banii contribuabililor și au responsabilitatea de a răspunde public pentru activitatea lor, procesul educațional ar putea fi îmbunătățit considerabil prin implementarea opiniilor venite din partea studenților” – Marius DEACONU, președinte ANOSR

RAPORTUL INTEGRAL

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=97867

Publicat de la data mai 21 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 decembrie 2019, 13:45
 

ENE
Ceaţă
4°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 16:36
Prognoza 14 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Noros
12°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NV
Nori intermitenti
3°C
Vânt: 7 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 05:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Pojejena, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului cu viteze la […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 05:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Sândominic, Ciucsângeorgiu, Frumoasa, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani: Albești, Ștefănești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Manoleasa, Păltiniș, Santa Mare, Darabani, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Viișoara, Hănești, Ripiceni, Românești, Mitoc, Adășeni;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi: Tulucești, Măstăcani, Frumușița, Cavadinești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Sibiu: Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Boița; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60...70 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.439 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team