ANOSR şi CNE condamnă subfinanţarea educaţiei la începutul anului şcolar
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor(CNE) isi exprima ingrijorarea ca desi elevii s-au intors azi pe bancile scolii cu speranta ca vor avea cadre didactice bine pregatite, sali de clasa echipate cu aparatura moderna si sprijin din partea statului pentru cei cu probleme financiare, asteptarile lor nu vor putea fi atinse nici in acest an din cauza bugetului mic alocat pentru educatie.
Printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu dispun de infrastructura necesara pregatirii elevilor pentru piata muncii si care, de cele mai multe ori, nu ofera absolvenitilor cadrul necesar accederii in câmpul muncii. In invatamântul tehnologic, datorita schimbarilor frecvente a modulelor si a programei scolare, elevii si profesorii sunt bulversati si demotivati, de aceea reprezentantii elevilor doresc ca aceasta filiera sa se axeze pe o formarea de competente vizibila ulterior pe piata muncii.
“Subfinantarea sistemului educational afecteaza prezentul si viitorul societatii românesti. Consecintele sunt grave si multiple, atât in ceea ce priveste dezvoltarea personala si profesionala a elevilor, cât si oportunitatile pe care acestia le vor avea in viitor. Educatia este
considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Trebuie sa ne conformam normelor europene, iar cresterea finantarii pentru educatie reprezinta calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale”- Iulia-Flavia MIRON, presedinte CNE.
”Din pacate, problemele legate de slaba finantare a educatiei nu afecteaza
doar studentii si universitatile, ci afecteaza deopotriva elevii si
profesorii din licee, gimnazii, scoli primare sau gradinite, care resimt
indeaproape efectele unui buget insuficient. O pregatire slaba a elevilor
le aduce acestora dificultati in adaptarea la cerintele universitatilor,
lucru ce a dus la situatia in care foarte multi studenti abandoneaza inca
din primul an de studiu, asta fara sa mai tinem cont de numarul mare de
elevi care nici macar nu au sansa inscrierii la facultate din cauza
parasirii scolii cu mult inainte de absolvire. Constatam cu dezamagire ca
actuala generatie de elevi este condamnata la inca un an de sacrificiu
datorat dezinteresului guvernantilor fata de investitia in educatie, lucru
care pune sub semnul intrebarii responsabilitatea cu care guvernantii
trateaza viitorul tinerei generatii si implicit, viitorul României” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR.