Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANRE: Operatorii burselor de gaze vor fi obligaţi să publice, la fiecare două ore, preţurile minime şi maxime

Publicat: miercuri, 06 iunie 2018

Bursele de gaze vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2019, să publice informaţii despre preţurile de tranzacţionare, precum şi lista companiilor care au depus oferte, potrivit unui ordin aprobat miercuri de Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Ordinul se referă la noile reguli generale privind piaţa centralizată de gaze naturale, unde va exista o piaţă a produselor standardizate pe termen scurt, precum şi o piaţă a produselor standardizate pe termen mediu şi lung.

Pentru tranzacţiile pe termen scurt, ANRE a decis ca titularii de licenţă bursieră să fie obligaţi să publice, la fiecare două ore, volume tranzacţionate pentru ziua următoare şi numărul de tranzacţii încheiate în acest sens, volumele tranzacţionate pentru restul zilei gaziere şi numărul de tranzacţii încheiate în acest sens – pentru fiecare produs în parte, preţul minim de tranzacţionare – pentru fiecare produs în parte, preţul maxim de tranzacţionare, precum şi preţul mediu, calculat ca medie ponderată.

Totodată, zilnic vor trebui să fie publicate preţul de închidere al zilei de tranzacţionare, variaţia preţului de închidere al zilei faţă de preţul de închidere al zilei anterioare, preţul la sfârşitul zilei de tranzacţionare, variaţia preţului la sfârşitul zilei de tranzacţionare faţă de preţul la sfârşitul zilei de tranzacţionare anterioară, precum şi lista participanţilor înregistraţi la piaţă care au depus minimum o ofertă în piaţă, indiferent de sensul acesteia – vânzare sau cumpărare.

De asemenea, pentru tranzacţiile încheiate în cadrul pieţei produselor standardizate pe termen mediu şi lung, titularii licenţelor de administrare a pieţei centralizate au obligaţia de a publica zilnic, la sfârşitul intervalului de tranzacţionare, pe pagina proprie de internet, volumele tranzacţionate şi numărul de tranzacţii încheiate în acest sens, preţul minim de tranzacţionare al zilei, preţul maxim de tranzacţionare al zilei; preţul mediu al zilei de tranzacţionare, pentru fiecare produs în parte, calculat ca medie ponderată.

Trebuie publicat, totodată, preţul mediu actualizat pentru fiecare produs în parte, variaţia preţului mediu actualizat faţă de preţul mediu/actualizat al zilei anterioare, preţul de închidere al zilei de tranzacţionare, variaţia preţului de închidere al zilei faţă de preţul de închidere al zilei anterioare, preţul la sfârşitul zilei de tranzacţionare, variaţia preţului la sfârşitul zilei de tranzacţionare faţă de preţul la sfârşitul zilei de tranzacţionare anterioară, lista participanţilor înregistraţi la piaţă care au depus minim o ofertă în piaţă, indiferent de sensul acesteia – vânzare sau cumpărare.

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis, miercuri, AGERPRES, prin introducerea noilor reguli, instituţia urmăreşte să creeze premisele pentru dezvoltarea unei pieţe centralizate pentru produse standard tranzacţionate menite să asigure referinţe de preţ bazate pe cerere şi ofertă, care să conducă la o concurenţă loială a operatorilor din sectorul gazelor naturale în favoarea consumatorilor.

Un alt aspect important vizat de ANRE este şi acela care priveşte dezvoltarea pieţelor Intra-Day (în cursul zilei de livrare) şi PZU (piaţa pentru ziua următoare) pentru asigurarea echilibrării sistemului naţional de transport al gazelor naturale în aşa fel încât să contribuie la creşterea siguranţei şi continuităţii alimentării cu gaze naturale.

Noile reguli stimulează tranzacţionarea produselor standardizate şi vor duce la formarea unui preţ de referinţă pentru gazele naturale bazat pe cerere şi ofertă, creşterea transparentei şi concurenţei pe această piaţă asigurându-i pe consumatori că preţul pe care îl plătesc furnizorului este unul corect.

„Reamintim totodată că a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat, la furnizarea în regim concurenţial”, mai spun oficialii reglementatorului.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=98827

Publicat de la data iun. 6 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 ianuarie 2020, 17:25
 

N
Predominant însorit
7°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 33%
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 17:12
Prognoza 24 ianuarie 2020
Zi
 

SV
Soare
7°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
-2°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-01-2020 Ora : 9 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23 ianuarie, ora 09:00 - 23 ianuarie, ora 18:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : intensificări ale vântului; Mesaj : ACTUALIZAREATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 23 ianuarie, ora 09:00 - 23 ianuarie, ora 18:00Fenomene […]

Loto

Horoscop

  • 257.974 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team