ANSVSA: Amenzi de 132.360 lei în industria avicolă, în ultimele 7 luni

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi în valoare de 132.360 de lei, în urma celor 1.470 de controale efectuate în industria avicolă, la nivel naţional, în perioada august 2017-februarie 2018, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 178.200 de ouă şi au fost reţinute oficial de la centre de ambalare a ouălor 1.238.460 ouă şi 3.250 de kilograme de produse din ouă lichide, din unităţi de procesare a ouălor.

Potrivit sursei citate, toate aceste produse au fost dirijate către unităţi autorizate de neutralizare, unde au fost distruse.

„Începând cu luna august a anului trecut, ANSVSA a demarat o acţiune tematică de control, la nivel naţional, pentru a verifica modul în care operatorii din industria avicolă respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor referitoare la producerea ouălor şi a produselor din ouă, destinate comercializării. Verificările au vizat respectarea normelor de biosecuritate aplicabile fermelor avicole, respectarea condiţiilor de igienă şi de temperatură în unităţile de ambalare, procesare şi depozitare a ouălor, asigurarea trasabilităţii ouălor şi a produselor din ouă şi eventuala prezenţă a substanţei Fipronil în aceste produse”, precizează comunicatul ANSVSA.

Controalele au fost realizate în fermele de găini ouătoare, abatoare de păsări, centre de colectare si ambalare ouă, unităţi de procesare ouă, unităţi de comercializare, depozite farmaceutice veterinare, fabrici de nutreţuri, precum şi în unităţile care au fost autorizate pentru efectuarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Astfel, în ultimele 7 luni s-au realizat 1.470 de controale oficiale, dintre care 776 în ferme de găini ouătoare, iar restul în: centre de colectare a ouălor, centre de ambalare a ouălor, unităţi de producere a ouălor lichide, unităţi de procesare a ouălor, unităţi de depozitare ouă, depozite de produse medicinale veterinare şi firme care efectuează acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

„În urma acestor verificări au fost depistate 9 centre de ambalare a ouălor care au produs şi furnizat materie primă pentru producerea de praf de ou (ouă lichide – melanj de ou integral), fără să deţină autorizaţie sanitară veterinară pentru desfăşurarea acestei activităţi”, menţionează comunicatul.

Totodată, s-au prelevat 535 de probe (din ouă, gălbenuş lichid, praf de ouă, carcasă de pasăre, cereale folosite ca furaje şi teste de sanitaţie) pentru determinări de laborator. Pentru un lot de 400.000 de ouă, care a fost reţinut oficial, suspicionat a fi contaminat cu o substanţă din categoria biocidelor, restricţia a fost ridicată, după sosirea buletinelor de analiză conforme.

ANSVSA precizează că pentru şase probe, analizele de laborator au relevat prezenta substanţei Fipronil, fiind luate măsurile legale aplicabile acestui tip de situaţie, iar pentru a determina sursă şi modalitatea de contaminare, inspectorii ANSVSA, împreună cu alte instituţii abilitate ale statului, derulează o anchetă.

În urma neregulilor constante pe parcursul celor aproape 7 luni de controale, au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 132.360 de lei şi au fost emise trei Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

„Având în vedere concluziile şi recomandările Comisiei Europene – DG SANTE, din luna septembrie a anului trecut, privind includerea în programul de monitorizare, pe lângă Fipronil, a încă 5 substanţe (Amitraz, Bifenthrin, Cypermethrin, Diazinon, Thiamethoxam), ANSVSA a elaborat un program ad hoc, de extindere a monitorizării. În baza acestui program extins, au fost organizate controale oficiale şi la nivelul abatoarelor de pasări şi în unităţile autorizate sanitar veterinar pentru activităţile de producere de ou lichid şi produse din ouă”, precizează autoritatea. .

Controalele ANSVSA în industria avicolă se desfăşoară în continuare.

Fipronilul este un insecticid pentru uz larg, care aparţine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişniţele, gărgăriţele şi alte insecte, dar nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.