Antreprenorii est-europeni, pesimiști

Jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est – ECE (50%) se aşteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, în timp ce peste o treime (36%) cred că va rămâne la fel, iar 53% dintre aceştia estimează scăderi ale veniturilor în următorul an, din cauza crizei pandemice, reiese din sondajul PwC EMEA Private Business Survey 2020.

Pe de altă parte, doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred că vor înregistra creştere în acest an, iar 36% că se vor situa la acelaşi nivel ca anul trecut. În acest context, un antreprenor din trei (31%) a recurs la disponibilizări în ultimele luni, în timp ce 5% au menţionat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni.

Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre respondenţi (47%) au indicat că îmbunătăţirea gestionării capitalului de lucru este necesară pentru a putea traversa perioada de criză. În acelaşi timp, un sfert dintre ei au crescut utilizarea noilor tehnologii.

Pentru companiile antreprenoriale din ECE, cele mai mari ameninţări pentru dezvoltarea afacerilor în perioada următoare sunt: reglementările, menţionate de 82% dintre respondenţi, urmate de lipsa de personal calificat (73%), securitatea cibernetică şi IT (64%), noii competitori (64%) şi incertitudinea geopolitică (64%). În schimb, coronavirusul este menţionat de 45% dintre cei intervievaţi, pe acelaşi palier cu taxarea şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

De asemenea, flexibilitatea răspunsului la evenimente cu efect perturbator, precum pandemia, este limitată de factori, precum dependenţa de câţiva furnizori şi parteneri (62%), respectarea reglementărilor (51%) şi lipsa personalului calificat (49%).

În viziunea a 89% din totalul celor chestionaţi, asigurarea securităţii sanitare este principalul factor de succes în „noua normalitate”. Acest factor este urmat de utilizarea eficientă a muncii de la distanţă (73%) şi creşterea utilizării noilor tehnologii (67%).

Datele centralizate în studiul PwC arată că 50% dintre antreprenorii din ECE se aşteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, 36% cred că va rămâne la fel, iar 4% că va avea un avans moderat.

În ceea ce priveşte strategia de afaceri pentru următorii doi ani, 60% dintre antreprenori au spus că vor continua să-şi dezvoltate activitatea principală.

Concluziile cercetării de specialitate relevă şi faptul că 58% dintre antreprenori cred că au gestionat impactul crizei COVID-19 la fel de bine ca principalii competitori din industria în care activează, iar 22% mai bine.

Cele mai importante măsuri luate pentru gestionarea impactului crizei COVID-19, dar şi pentru viitor sunt: munca de la distanţă (84%), reducerea timpului de lucru, concedii (67%) şi implementarea planurilor de criză existente.

Totodată, principalele măsuri luate în cea mai recentă criză, anterioară celei pandemice, au fost reduceri de cheltuieli (84%), intrarea pe noi pieţe (84%), pregătirea personalului (68%) şi disponibilizări (53%).

Studiul PwC conţine date pentru Europa Centrală şi de Est extrase din sondajul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) Private Business Survey, realizat în rândul a 2.990 de companii antreprenoriale din 53 de ţări.

Firmele din reţeaua PwC sunt prezente în 158 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.