Antreprenorii, invitați de Guvern să dezlege Codul Fiscal

Românii au fost anunţaţi, săptămâna trecută, în urma unei prime lecturi din ședința de guvern, că, de la 1 ianuarie 2018, li se va schimba viaţa radical. Dacă e să dăm crezare liderilor coaliţiei PSD-ALDE, absolut toate măsurile fiscale propuse vor duce la creșterea nivelului de trai al fiecărui cetăţean, imediat după petrecerea de Revelion.

Înarmat cu două foi A4, ministrul Finanţelor, devenit deja vedeta guvernului, domnul Ionuţ Mişa, a anunţat o sarabandă de modificări în Codul Fiscal, doar-doar noul subiect de cancan fiscal va acoperi realitatea celui mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 4.1%, înregistrat de România în trimestrul al II-lea al acestui an. Iar acest deficit nu este decât efectul măsurilor fiscale care nu mai sunt însoţite de nici un studiu de impact. Ele sunt dictate de Liviu Dragnea ca adevăruri pe care Palatul Victoria și toată suflarea românească trebuie să le împlinească și să le creadă.

De aceea, nimeni nu ştie dacă măsurile vor fi puse în practică, nimeni nu reuşeşte să înţeleagă impactul real pe care le vor produce în economie, după cum nimeni nu mai poate avea încredere într-un Guvern care ne invită uităm să proiectele deja anunţate, doar pentru ca în termen de câteva săptămâni ele să fie publicate în Monitorul Oficial.

De la cel mai înalt nivel al liderilor coaliţiei PSD-ALDE, suntem înştiinţaţi că, atâta vreme cât ei nu sesizează vreo problemă în economie, atunci ea nu există. Fenomenul fake news a ajuns să domine declarațiile de presă de la începutul fiecărei şedinţe de Guvern. Ce poate să însemne o primă lectură a unei acțiuni care va face harcea-parcea Codul Fiscal? Cine să îşi mai aducă aminte că în lege este stipulat faptul că schimbările din legislația fiscală nu intră în vigoare imediat, ci după şase luni? Grav este că pentru întreprinzătorii români o primă lectură a unei legi, în ședința executivului, înseamnă un anunţ oficial. Motiv să îşi planifice bugetele şi în funcţie de ceea ce spun guvernanții la televizor, nu doar în funcție de evoluția pieței.

În tot acest peisaj mediatico-fiscal, domnul Dragnea îşi caută, de faţă cu presa, o căciulă de blană pentru iarna grea ce va veni. Ea va fi cea mai grea iarnă pentru românii care şi-au pus speranţele într-un program fantasmagoric de guvernare, pe care cei din coaliţia PSD-ALDE l-au uitat imediat după prima lectură. Iată de ce nu de o căciulă de blană va avea nevoie domnul Dragnea pentru a trece iarna, ci de raţiunea de a părăsi puterea, astfel încât țara să poată funcționa din nou în parametri cât de cât normali!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.