Apa îmbuteliată, cu reziduuri de pesticide şi medicamente

Cercetătorii au analizat 47 de mărci de apă îmbuteliată, disponibile la nivel global, şi au descoperit că zece dintre ele erau contaminate cu cantităţi mici de medicamente şi pesticide. În timp ce producătorii spun că nivelul de contaminare este unul mic, iar apa este sigură pentru oameni, grupuri ecologice avertizează în legătură cu un “posibil efect de cocktail” care ridică grave probleme de siguranţă.

 Un studiu realizat de revista „60 de milioane de consumatori“ şi Fundaţia „France Libertes“ a relevat, luni, prezenţa urmelor de pesticide şi de medicamente, dintre care unul pentru tratarea cancerului de sân, în circa 20% dintre sticlele de apă îmbuteliată.

Ancheta „nu acuză absolut deloc onestitatea îmbuteliatorilor“, ci aduce în discuţie contaminarea mediului prin practici umane, a insistat redactorul şef al publicaţiei „60 de milioane de consumatori“, Thomas Laurenceau. „Există o nelinişte asupra calităţii resursei globale“, spune Laurenceau, care face apel la „revizuirea normelor de calitate“ ţinându-se cont de noii poluanţi.

Analizele au fost făcute pe 47 de sticle de apă, trei rezervoare de apă şi 10 eşantioane de apă de la robinet prelevate din trei departamente. Din sticlele studiate – reprezentând piaţa în ansamblul ei – 37 nu prezentau nicio urmă din cele 85 de molecule căutate. În schimb, 10 conţineau reziduuri de medicamente şi pesticide.

Continuarea pe Financiarul.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.