Apel pentru colaborare extinsă în domeniul diabetului

Comunitatea medicală de diabetologi şi producătorii de medicamente inovatoare lansează un apel pentru colaborare extinsă în domeniul diabetului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) – Grupul de lucru Diabet au semnat un protocol de colaborare, care reprezintă un angajament pentru parteneriat în domeniul prevenţiei şi managementului integrat al pacientului cu diabet, lansând un apel deschis pentru toţi factorii interesaţi.

Datele la nivelul României arată că 11,6% din populaţie suferă de diabet (1), prevalenţa ajungând până la 17,7% pentru grupa de vârstă 60-79 de ani. Cu toate acestea, gradul de conştientizare şi informare a populaţiei cu privire la diabet rămâne scăzut, atât pentru pacienţii cu diabet zaharat cât şi pentru non-pacienţi. Diabetul este perceput de către români ca o boală mai puţin gravă decât accidentul vascular cerebral, obezitatea, bolile de inimă, artrita sau hepatita. În acelaşi timp, 3 din 4 români sunt de acord că România se află în urma altor ţări din UE în ceea ce priveşte accesul la noi medicamente antidiabetice (2).

Complicaţiile cardiovasculare în diabet, care sunt considerate a fi principala cauză de deces în rândul pacienţilor (procentul este estimat la 50% şi poate urca până la 75%-80%) presupun costuri foarte ridicate (3). Având în vedere că se estimează o creştere a prevalenţei diabetului în toată Europa cu 16%, costurile financiare vor reprezenta tot mai mult o povară pentru bugetul sănătăţii.

Prof. Romulus Timar, Preşedinte SRDNBM: Din cauza incidenţei din ce în ce mai ridicate şi a complicaţiilor bolii, diabetul priveşte nu doar persoana cu diabet sau medicul său, ci fiecare familie în parte, medicii diabetologi, celelalte specialităţi implicate în managementul diabetului, companii şi autorităţi.

Datele Federaţiei Internaţionale de Diabet – IDF arată că una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată, iar mai puţin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educaţie pentru diabet. De aceea, consider că trebuie să avem o abordare de 360 grade, colaborând eficient în problematica diabetului în ceea ce priveşte educaţia, prevenţia, în stabilirea diagnosticului precoce şi într-un tratament eficient, care să conducă la prevenirea riscurilor apariţiei bolii şi la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelor care suferă de această afecţiune.

Protocolul de colaborare dintre SRDNBM şi ARPIM, semnat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, reprezintă un angajament pe termen lung asumat de cele două părţi în vederea susţinerii active a unor acţiuni care urmăresc prevenţia, depistarea precoce şi managementul integrat al pacienţilor cu diabet.

Cecilia Radu, Coordonator Grup de lucru Diabet din cadrul ARPIM: Cu toţii avem o responsabilitate faţă de pacienţii care suferă de diabet, să contribuim la îmbunătăţirea stării de sănătate şi calitatea vieţii acestora. Protocolul de colaborare cu Societatea Română de Diabet reprezintă un prim pas pentru un parteneriat pe care dorim să-l extindem în următorii ani. Pentru a contribui eficient la creşterea gradului de educare cu privire la diabet şi complicaţiile afecţiunii, avem nevoie de sprijinul întregii comunităţi medicale – cardiologi, medici de familie, nutriţionişti, pediatri, endocrinologi, medici rezidenţi şi studenţi la medicină, precum şi de asociaţiile de pacienţi şi autorităţile responsabile în domeniu.

Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM: În cadrul asociaţiei prioritatea noastră este contribuţia la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi respectarea drepturilor acestora. Cu ajutorul expertizei membrilor, care investesc permanent în cercetare şi dezvoltare, continuăm să identificăm soluţii la problemele cu care se confruntă pacienţii din România.

Invitaţia pentru a adera la această iniţiativă rămâne deschisă pentru toţi factorii interesaţi.

* Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) are ca obiectiv ameliorarea permanentă a calităţii îngrijirii medicale şi a calităţii vieţii persoanelor cu diabet zaharat şi/sau cu alte boli de nutriţie şi metabolism.

* În cadrul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a fost format un grup de lucru pe diabet care reuneşte următoarele companii: AstraZeneca Pharma, Boehringer Ingelheim RCV GmbH &Co KG, Eli Lilly România, Merck România, Merck Sharp & Dohme România, Novo Nordisk Farma, Roche România, Sanofi România şi Servier Pharma. Scopul grupului de lucru este de a se implica activ în creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte diabetul şi în definirea politicilor de prevenţie şi management integrat pentru pacienţii cu diabet. Grupul de lucru este afiliat proiectelor grupului de lucru Diabet creat la nivelul EFPIA – Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice şi Forumului European al Diabetului.

(1) Studiu Predatorr – Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi, 2013;

(2) Studiu IMAS – Percepţii şi atitudini legate de prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul diabetului, noiembrie 2016.

(3) Studiu al companiei Novo Nordisk cu privire la costul complicaţiilor cardiovasculare în diabet în mai multe ţări, prezentat la Congresul Anual European ISPOR, 2017. Rezultatele arată că în cazul României, aceste costuri se ridică la 581 mil. euro/ an, reprezentând un cost de 586 euro/an/ pacient cu diabet. Comunicat de presă – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)

 

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.