Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Apelul de urgență automat în caz de accidente rutiere: eCall

Publicat: duminică, 16 iunie 2013

Pentru a ajuta la atenuarea consecințelor accidentelor rutiere grave din UE, Comisia Europeană a adoptat două propuneri pentru a asigura ca, până în octombrie 2015, autovehiculele să apeleze automat serviciile de urgență în cazul unui accident grav. Sistemul eCall apelează automat 112 – numărul european unic de urgență – în cazul unui accident grav.

El transmite serviciilor de urgență locul în care se află vehiculul, chiar în cazul în care conducătorul auto este inconștient sau în imposibilitatea de a efectua un apel telefonic. Se estimează că sistemul ar putea contribui la salvarea a până la 2 500 de vieți pe an (MEMO/13/547).

Acest proiect de act legislativ va prevedea obligația ca începând cu octombrie 2015 toate modelele noi de vehicule de pasageri și de vehicule ușoare să fie echipate cu sistemul eCall 112 și să fie creată infrastructura necesară pentru preluarea și gestionarea adecvată a apelurilor sistemului eCall în centre de preluare a apelurilor de urgență – asigurând compatibilitatea, interoperabilitatea și continuitatea serviciului eCall la nivelul UE.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul responsabil de sectorul transporturilor, a declarat: „Propunerile acestea reprezintă un progres semnificativ către o mai mare siguranță rutieră în UE. Anul trecut, 28 000 de persoane și-au pierdut viața și 1,5 milioane de persoane au fost accidentate pe drumurile UE. Atunci când are loc un accident, fiecare minut contează pentru a oferi ajutor victimelor. Tehnologia eCall are un mare potențial de a salva vieți, prin reducerea în mod dramatic a timpului până la intervenția serviciilor de urgență, iar acest efect se obține în întreaga UE.”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisarul pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Instituirea unui sistem eCall interoperabil la nivelul UE este un progres important în domeniul siguranței rutiere. Cetățenii UE se pot simți mai în siguranță cu acest sistem, care economisește timp și salvează vieți și care va contribui la reducerea numărului de morți și de răniți pe drumurile noastre. De asemenea, el reprezintă un important pas înainte către vehicule mai inteligente și către creșterea competitivității noastre.”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Sistemul eCall la nivelul UE reprezintă un mare pas înainte pentru siguranța rutieră. Atunci când avem nevoie de asistență de urgență este mult mai bine să fim conectați decât să fim singuri, aceasta este valoarea TIC.”

Datele primite prin sistemul eCall vor permite serviciilor de urgență să ofere mai rapid asistență șoferilor și călătorilor, contribuind astfel la salvarea de vieți și la tratarea rapidă a răniților. Estimările sugerează că sistemul eCall ar putea scurta timpul de răspuns în caz de urgență cu 40 % în zonele urbane și cu 50 % în zonele rurale, salvându-se astfel 2 500 de vieți pe an.

Pe lângă beneficiile în materie de siguranță rutieră, sistemul eCall va avea un impact semnificativ și asupra reducerii congestionării rutiere cauzate de accidente și asupra reducerii accidentelor secundare cauzate de neizolarea locurilor în care s-au petrecut accidente. Industria are de câștigat și datorită numărului mare de societăți comerciale care sunt implicate în furnizarea de tehnologii, de componente și de servicii utilizate în diferitele segmente ale sistemului eCall, incluzând sistemele instalate în vehicule, transmiterea de date prin conexiune fără fir și sistemele de puncte de răspuns în materie de siguranță rutieră. În plus, se preconizează ca echipamentele instalate în vehicule introduse în cadrul sistemului eCall să fie utilizate pentru servicii suplimentare cu valoare adăugată (cum ar fi depistarea autovehiculelor furate).

Sistemul eCall se declanșează automat de îndată ce senzorii instalați în vehicul detectează un accident grav. Odată declanșat, sistemul apelează numărul european de urgență 112, stabilește o legătură telefonică cu centrul corespunzător de preluare a apelurilor de urgență și transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care a avut loc, poziția exactă a vehiculului accidentat și direcția deplasării (informație esențială în cazul în care accidentul s-a produs pe o autostradă sau într-un tunel). Un apel eCall poate fi declanșat și manual, prin simpla apăsare a unui buton din interiorul autovehiculului, de exemplu de către un martor la un accident grav.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=7869

Publicat de la data iun. 16 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

7 decembrie 2019, 20:12
 

N
Parţial noros
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 16:36
Prognoza 8 decembrie 2019
Zi
 

SV
Predominant însorit
7°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VNV
Parţial noros
-2°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 07-12-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Vaslui; Se vor semnala : local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 247.033 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team