Aplicaţie care măsoară starea tehnică a drumurilor, lansată la Universitatea Dunărea de Jos

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a găzduit recent lansarea, în premieră naţională, a SmartRoadSense, o aplicaţie pentru telefoanele mobile care măsoară starea tehnică a drumurilor.

Aplicaţia, la care au lucrat, timp de patru ani, zece cercetători de la Universitatea de Studii din Urbino, Italia, se deosebeşte de celelalte aplicaţii de trafic existente (cea mai cunoscută fiind Waze) în prezent printr-un detaliu care face diferenţa – dacă la celelalte aplicaţii existenţa unei gropi din carosabil trebuie să fie raportată de şofer sau pasager, această aplicaţie înregistrează singură existenţa denivelării.

Profesorul Alessandro Bogliolo, de la Universitatea de Studii din Urbino, a precizat că este de ajuns să fie instalată aplicaţia pe smartphone şi să fie lăsată deschisă în timp ce se merge cu maşina, iar toate gropile peste care se trece vor fi menţionate pe o hartă online.

”Dorim să implicăm publicul, cetăţenii să contribuie la sustenabilitatea drumurilor şi infrastructurii drumurilor. Aşa că luăm avantajul telefoanelor inteligente care conţin diferiţi senzori cum este accelerometrul şi pot simţi vibraţiile maşinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri, fără intervenţia utilizatorilor prin această aplicaţie. Datele sunt colectate în anonimat şi sunt adunate într-un server şi sunt calculate şi studiate pentru a îmbunătăţi infrastructura şoselelor. Informaţiile sunt gratuite şi oferite tuturor. Poate să le acceseze orice cetăţean, sunt deschise publicului, precum şi instituţiilor publice. Diferenţa faţă de alte aplicaţii este că de obicei aplicaţiile oferă oamenilor şansa de a se plânge de anumite lucruri, dar această aplicaţie măsoară practic toate denivelările, problemele din infrastructură, alte aplicaţii doar le semnalizează. Această aplicaţie şi măsoară şi transmite mai departe informaţiile”, a spus Bogliolo.

Potrivit conferenţiarului universitar Vlad Ciprian, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, aplicaţia oferă gratuit informaţiile privind gropile de pe şosele, informaţii reactualizate la fiecare şase ore, ceea ce înseamnă o adevărată hartă, în timp real, a problemelor de infrastructură, extrem de utilă administraţiilor locale.

”Este un fapt unic în cadrul universităţii noastre, suntem cu adevărat încântaţi să găzduim acest eveniment şi sperăm că în sfârşit o aplicaţie de cercetare va avea şi finalitate prin punere în practică, mai ales pentru monitorizarea stării drumurilor, cel puţin din oraşul Galaţi, dacă nu şi din judeţ. Colaboratorii universităţii, atât cei din Italia, cât şi ceilalţi membri ai proiectului, au fost deja şi au înştiinţat primăriile din judeţul Galaţi. Sperăm că vom începe o colaborare cu administraţiile locale prin punerea în aplicare a acestei aplicaţii”, a afirmat Vlad Ciprian.

România este a treia ţară în care se lansează această aplicaţie, după Italia şi Marea Britanie, aplicaţia având deja mii de utilizatori.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.