Aproape 10.000 de spargeri de locuinţe, comise în primele luni ale anului

Poliţia Română a înregistrat în primul trimestru circa 9.700 de furturi din locuinţe, dintre care 40-45% au fost în mediul urban, majoritatea la blocuri, respectiv apartamente şi boxe. Cu toate acestea, potrivit poliţiştilor, numărul spargerilor nu a crescut faţă de perioada similară a anului trecut, iar hoţii în cele mai multe dintre cazuri au profitat de uşile neasigurate.

„Anul trecut, ca şi în primul trimestru al acestui an, furturile din locuinte reprezintă 14% din totalul furturilor sesizate Poliţiei Române, deci nu sunt atât de însemnate”, a declarat comisarul-şef Călin Aurel, director în cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale, cu ocazia lansării unei campanii de informare şi avertizare a cetăţenilor, denumită „Nu-ţi scăpa casa din ochi!”, derulată împreună cu Groupama Asigurări.

Potrivit poliţiei, hoţii acţionează în timpul zilei pe parcursul săptămânii de lucru (54,9%), iar în weekend pe timpul nopţii (56,3%). În schimb, la sate preferă să dea spargeri noaptea, atât în cursul săptămânii (60,8%), cât şi în weekend (60,1%).

Cel mai adesea, hoţii fură bani (30%), aparatură electronică, audio/video, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), aparate folosite în construcţii (10,9%), haine (10,1%), produse alimentare (9%), electrocasnice (8%), băuturi alcoolice (5,6%) şi materiale de construcţii (5,5%), potrivit unei analize a Poliţei efectuate pe 3.000 de cazuri soluţionate, prezentată de comisarul-şef Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

În cele mai multe cazuri (22,8%) pierderile sunt estimate între 100 şi 500 de lei, urmate de cele cu 500-1.000 de lei (15,3%) şi doar în 0,7% din cazuri sunt furate bunuri şi bani în valoare de peste 50.000 de lei.

Furturile au loc pe fondul uşilor neasigurate sau prin împrietenirea hoţilor cu proprietarii, pretinzând că sunt de la diverse instituţii sau companii de utilităţi, dar şi prin spargerea efectivă a locuinţei. Furturile din locuinţă înregistrate prin escaladarea obstacolelor, forţarea uşilor sau ferestrelor, folosirea unor chei potrivite sau chiar a celor originale, spargerea zidurilor, acoperişurilor sau podelelor reprezintă 63% din totalul acestora.

Restul sunt comise prin acces liber, adică hoţii au profitat de neatenţia sau neglijenţa proprietarilor care au lăsat geamurile sau uşile deschise, au câştigat încrederea locatarilor, împrietenindu-se cu aceştia sau au folosit diverse pretexte pentru a pătrunde în locuinţă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.