Aproape șase trilioane de tone de pește au fost pescuite din 1950 până în prezent

O echipă de oameni de știință din Australia a compilat o bază de date care oferă detalii în premieră privind pescuitul la nivel mondial începând din anul 1950: în această perioadă au fost prinse 5,8 trilioane de tone de pește, informează miercuri Xinhua.

Baza de date, creată de „Institute for Marine and Antarctic Studies” (IMAS) din cadrul Universității din Tasmania, se bazează pe mai mult de 867 milioane de înregistrări ale activităților de pescuit din perioada 1950 — 2014.

În timpul celor 65 de ani, pescarii din 193 de țări au prins 5,8 trilioane de tone de pește din 1.443 de specii diferite, dintre care 892 de milioane de tone au fost capturate ilegal.

Reginald Watson, care a colectat informațiile, a declarat că baza de date ilustrează faptul că populația de pește a globului este finită. ”Baza de date reunește toate informațiile statistice importante legate de pescuit (colectate — n.r.) de la începerea înregistrărilor exhaustive, ce oferă date unice din interiorul acestei industrii”, susține aceasta într-un comunicat de presă emis miercuri. Potrivit lui Watson, „au fost compilate într-un singur material armonizat peste 867 de milioane de înregistrări privind activitățile de pescuit”, înregistrările fiind ulterior punctate pe hartă „astfel încât să putem observa locurile în care se pescuiește și care este în timp impactul asupra acestora”.

În ciuda unei stagnări înregistrate în ultimii ani, Watson declară că rata anuală a pescuitului a crescut de la 27,6 milioane de tone în 1950 la 120,2 milioane de tone în 2014. „După 1950 pescuitul s-a mutat mai în larg și s-a intensificat considerabil. În prezent avem mai multe nave, mai mari, cu capacitate sporită de stocare, ne petrecem mai mult timp pe mare și pescuim în ape mai adânci”, a explicat ea adăugând că „s-ar putea înregistra o creștere și mai importantă a cantității de pește pescuit anual”, însă momentan vârful acesteia se află la circa 120 de milioane de tone — inclusiv „17 milioane de tone pescuite ilegal și 15 milioane de tone aruncate”.

Oamenii de știință de pe glob folosesc baza de date pentru a examina informații „precum managementul pescuitului, impactul global al acestuia și modul în care diverse țări beneficiază de pe urma lui”, după cum a mai spus Watson. „De asemenea, datele cuprinse în aceasta permit oamenilor să observe interacțiunea dintre pescuit și mamiferele marine, acestea hrănindu-se în larg, și impactul pe care îl are pescuitul asupra diverselor eco-regiuni ale lumii”, a completat specialista.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.