Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Aproximativ 200 de jurnaliști, în spatele gratiilor, la nivel mondial

Publicat: miercuri, 18 decembrie 2013

În Turcia, Iran și China se aflau mai mult de jumătate din cei peste 200 de jurnaliști întemnițați în toată lumea la data de 1 Decembrie, 2013 devenind al doilea dintre cei mai nocivi ani pentru jurnaliști, din punct de vedere al întemnițării din cauza meseriei lor.

Autoritățile au folosit, în principal, acuzații de infracțiuni împotriva statului, printre care trădare și terorism, pentru a reduce la tăcere 211 reporteri, bloggeri și redactori cu voci critice, din toată lumea, conform Comitetului pentru Protecția jurnaliștilor.

Alte acuzații, precum calomnie, încălcare a cenzurii, insulte etnice și religioase constituie, de asemeni, motive ale întemnițării jurnaliștilor.

Mai mult de jumătate dintre jurnaliștii închiși în 2013 lucrau pentru publicații online, 79 dintre aceștia – în presa scrisă, iar 28 – pentru posturi de radio și televiziune. Aproximativ o treime dintre jurnaliștii închiși erau freelancer-i.

În Turcia, numărul jurnaliștilor închiși a scăzut de la 49, câți erau anul trecut, la 40, unii fiind eliberați pe durata procesului, conform noii legislații.

În Turcia, se află în spatele gratiilor zeci de jurnaliști kurzi, acuzați de infracțiuni de terorism, alții fiind reținuți pentru suspiciunea de implicare în conspirații în scopul înlăturării guvernului.

Numărul jurnaliștilor întemnițați în Iran a scăzut, de la 45, câți erau anul trecut, la 35. În China, 32 de jurnaliști, tot atâți cât și anul trecut, sunt închiși.

Eritrea, Vietnam, Siria, Azerbaijan, Ethiopia, Egipt și Uzbekistan încheie un TOP 10 al statelor cu cei mai mulți jurnaliști lipsiți de libertate, în vreme cew numărul celor închiși a crescut în Ethiopia, Bahrain, Somalia și Vietnam.

Numărul jurnaliștilor închiși în Siria a scăzut în 2013, dar în bilanțul prezentat de CPJ nu figurează și cei răpiți de grupările opoziției. Aproximativ 30 de jurnaliști au fost dați dispăruți în Siria până la finalul acestui an.

Cinci ziariști se află în detenție în Egipt, țară în care niciunul nu era privat de libertate în 2012.

22 de jurnaliști sunt închiși în Eritrea, fără a fi fost judecați sau puși sub acuzare.

Un singur jurnalist se află în spatele gratiilor în America, blogger-ul independent Roger Shuler finnd închis pentru sfidarea unei instanțe judecătorești în statul Alabama.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20240

Publicat de la data dec. 18 2013. Categorii MASS-MEDIA, Recomandări ULTIMA ORĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 10:22
 

N
Soare
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.559 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team