Armele chimice, interzise de ONU. Din nou!

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au aprobat o declaraţie privind interzicerea folosirii armelor chimice, ajungând la un consens îndelung subminat de războiul din Siria, precum şi de cazurile Skripal din Anglia sau Kim Jong-nam din Malaezia, transmite AFP.

Consiliul reafirmă faptul că utilizarea armelor chimice constituie o încălcare a dreptului internaţional şi condamnă în termenii cei mai fermi utilizarea armelor chimice”, se subliniază în declaraţia adoptată în unanimitate la iniţiativa Marii Britanii.

Utilizarea armelor chimice oriunde, oricând, de către oricine, în orice circumstanţe, este inacceptabilă şi reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale”.

„Consiliul se declară ferm convins că persoanele responsabile de utilizarea acestor arme trebuie să răspundă pentru faptele lor”, se precizează în declaraţie.

În februarie 2017, agentul neurotoxic VX a fost găsit în organismul fratelui vitreg al liderului nord-coreean asasinat în Kuala Lumpur.

Dar cazul care a stârnit cele mai mari disensiuni în cadrul Naţiunilor Unite este cel în care s-au confruntat Marea Britanie şi Rusia, după otrăvirea cu substanţa neurotoxică Noviciok, în martie 2018, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury.

În ultimii ani, occidentalii s-au opus adesea Rusiei, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate, pe tema utilizării armelor chimice în Siria.

În declaraţie, Consiliul de Securitate îndeamnă toate statele, care încă nu au făcut-o, să devină neîntârziat parte la Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării, utilizării armelor chimice şi distrugerea acestora.

Aceasta convenţie semnată în 1993 a intrat în vigoare în 1997. Siria a devenit parte la ea în 2013. Israelul a semnat-o, dar nu a ratificat-o, în timp ce Coreea de Nord, Egiptul şi Sudanul de Sud nu sunt parte.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, şi-a exprimat speranţa că adoptarea declaraţiei va permite revenirea la o „traiectorie a dezarmării complete” în Siria.

Prin intermediul adjunctului ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, Moscova a subliniat necesitatea interzicerii accesului „grupărilor teroriste” la arme chimice.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.