Asociaţia Difuzorilor de Presă ADPR- Bucureşti anunţă luni, 25 septembrie 2017, GREVĂ GENERALĂ

Vă prezentăm textul comunicatului de presă remis  redacției de către Asociaţia Patronală (Patronatul) a Difuzorilor de
Pres
ă din Bucureşti


”Luni nu vor mai fi ziare la chioşcurile de presă din Capitală !
ÎNCHIDEM 300 de puncte de difuzare a presei din Bucureşti!
Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei.
Primarul sectorului 4 Daniel Bă luţă doreşte cu orice preţ înlăturarea chioşcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcţionare. Face totul intenţionat ca să ne scoată în afara legii.


Desfiin
ţarea chioşcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsaţi fără locuri de muncă şi bucureştenii privaţi de un drept prevăzut în Constituţiei: DREPTUL LA INFORMAŢIE.
Am încercat, în repetate rânduri să stăm de vorbă cu domnul primar Daniel Băluţă, dar nu a vrut să purtăm un dialog.
Marţi, 19 septembrie, mai mulţ i membri ai Asociaţiei am stat 4 ore pe holurile primărie încercând să vorbim cu domnul primar ( avem hârtii ş i fotografii doveditoare în acest sens), ca săl rugăm să respecte înţelegerea din iunie. Domnul primar nu nea primit, iar seara a trimis buldozerele peste noi.
Marţi seară, 19 septembrie, când angajaţii ADP şi ai Poliţiei Locale a sectorului 4 au venit să ridice un chioşc de pe strada Turnu Măgurele neau lovit, neau ameninţat şi au dus la secţie 4 membri ai Asociaţiei noastre.
Deşi primarul susţine că ridică chioşcurile pentru lucrări de modernizare, în momentul de faţă, toate chioşcurile de presă din sectorul 4 au primit somaţii de desfiinţare.


Scurt istoric al evenimentelor:

Asociaţia Difuzorilor de Presă ADPRBucureşti a funcţionat întotdeauna legal. De 27 de ani am vândut ziare şi reviste, am plătit impozite la stat şi asta vrem să facem în continuare.
Totul a început în august 2016 când Primăria Sectorului 4 a demolat 6 chioşcuri, deşi acestea aveau avize de funcţionare şi toate taxele plătite la zi. î nainte ca domnul Daniel Bă luţă să ajungă primar, în sectorul 4, Asociaţia Difuzorilor de Presă ADPR- Bucureşti avea 110 de chioşcuri. In prezent mai avem doar 35 de chioşcuri.
în urma scandalului provocat marţ i noapte, preşedintele Asociaţiei Difuzorilor de Presă ADPRBucureşti Ionuţ Nejloveanu şi soţia sa au fost luaţi de lângă cei doi minori ai lor (care au rămas în stradă) şi ţinuţi 16 ore la secţie de poliţie şi Parchet.
în urma violenţelor de marţi noapte, vom depune plângere penală împotriva următoarelor persoane:
Stancu Marius
directorul general al Poliţiei Locale
Cristian
Zărescu consilier al primarului
Bogdan Răducan consilier al primarului
Ştefanei Dan Marin consilier local
Daniel Băluţă primar al sectorului 4
Ne
pare rău că sa ajuns în această situaţie. Noi am avut întotdeauna un dialog civilizat cu autorităţile si acelaşi lucru î l vrem si acum. Sperăm ca Asociaţia Difuzorilor de Presă ADPR- Bucureşti împreună cu domnul primar Daniel Băluţă să venim în sprijinul cetăţeanului şi nu săi îngrădim dreptul la informaţie.


Preşedinte ADPR
Ionuţ Nejloveanu”

LISTĂ REVENDICĂRI

 

REPLICA PRIMĂRIEI DE SECTOR

Pentru o completă şi corectă informare a opiniei publice, dar mai ales pentru a evita manipularea locuitorilor sectorului 4,  Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări cu privire la comunicatul Asociaţiei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti.

Dreptul la informaţie este un drept fundamental al populaţiei, iar Primăria Sectorului 4 îşi exprimă mâhnirea  legată de faptul că anumite persoane ale căror acţiuni au depăşit deja bariera agresivităţii, transformându-se rapid în violenţă,  îl folosesc  pentru a obţine foloase personale.

În comunicatul mai sus menţionat  sunt expuse în spaţiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de nelinişte în rândul locuitorilor sectorului 4, precum şi în rândul editorilor şi patronilor instituţiilor de presă.

În acest condiţii, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii  Asociaţiei Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de faţă. Mai exact, de la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărţilor şi a produselor de papetărie,  dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru.

Un alt neadevăr folosit permanent pentru a induce în eroare opinia publică este cel privind comunicarea presupus deficitară între reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Presă.

Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susţineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăşi Asociaţia Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar preşedintele asociaţiei, domnul Ionuţ Nejloveanu, declara că azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluţă, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziţie două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele”. Este aşadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală şi Asociaţia Distribuitorilor de Presă nu poate fi reţinută în sarcina Primăriei Sectorului 4 şi că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică.

În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioşcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informaţia privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată şi folosită în scop manipulativ.

Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispoziţiile de relocare sau de desfiinţare a unor puncte de distribuţie de presă nu a fost contestată în faţa organelor judiciare.

Asigurăm publicul că demersurile pe care Primăria Sectorului 4 le întreprinde nu au alt scop decât revenirea la normalitate a activităţii de distribuţie a presei, transformată în timp într-o adevărată reţea de minimarket-uri aflate în afara legii.

Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetăţenii României şi pentru instituţiile statului.

Primăria Sectorului 4 nu va comenta informaţii cuprinse în dosare penale şi nici nu va furniza publicului date cuprinse în actele de procedură penală. În modul acesta, nu vom face sub nicio formă publicitate violenţei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.