Asociația Presei Auto din România – următorii 20 de ani

Născută în urmă cu 20 de ani la inițiativa unui grup de jurnaliști din presa auto, aflată atunci la început de drum, dar și generalistă, Asociația Presei Auto din România (APAR) a devenit astăzi cea mai longevivă asociație de breaslă din presa autohtonă. Asociația Presei Auto din România numără azi în rândurile sale jurnaliști profesioniști din cele mai variate medii de comunicare, de la presa scrisă la radio, TV și on-line, acoperind astfel întreg spectrul mediatic.  Printre membrii APAR se numără și personalități ale presei internaționale de profil precum dr. Haig Simonian, senior Editor la Financial Times, primul membru de onoare și care va fi prezent la București cu ocazia aniversării a 20 de ani, Ray Hutton (Președinte COTY), Paul Frere, cel mai mare junrnalist auto al tuturor timpurilor, Hakan Matson (Președinte COTY în exercițiu) și alții.

Timp de 20 de ani jurnaliștii APAR au informat publicul din România despre tot ce a fost esențial  în industria auto, politica românească vizavi de comerțul cu automobile, industria automotive, politici fiscale în domeniu, asigurări, bănci, etc. APAR, prin vocea comună a membrilor săi, a sprijinit numeroase inițiative ale guvernelor României care au vizat controlul poluării generate de automobile, atragerea de investiții și investitori în industria auto românească, a sprijinit și susținut dezvoltarea comerțului cu automobile noi și a serviciilor conexe și a stat la baza a numeroase inițiative privind necesitatea dezvoltării infrastructurii rutiere, ca obiectiv principal în reducerea numărului de accidente soldate cu victime, îmbunătățirea fluidității în trafic și încurajarea dezvoltării industriei.
Printre cele mai importante realizări APAR, se numără organizarea centrului de presa la două ediții ale Salonului Internațional Auto București – singurul eveniment prezent în calendarul OICA, precum și organizarea concursului „Masina Anului în România” – concurs ajuns la ediția a 18-a anul acesta.

Asociația Presei Auto din România se află astăzi, după 20 de ani, în fața unor noi provocări. Pe de o parte sunt cele profesionale ridicate de valul de influenceri emanați din extinderea pe cale largă a internetului și a rețelelor de socializare, iar pe de altă parte transformările disruptive ale industriei auto în ansamblu și ale automobilului în particular, de la trecerea spre noi tipuri de propulsie până la noi sisteme de achiziție și de utilizare ale automobilului în comun. Aceste dezvoltări disruptive, extrem de rapide, ce implică tehnologii foarte avansate, reprezintă cel mai mare challenge, necesitând o pregătire profesională continuă la cel mai înalt nivel.

Pentru a aniversa cele două decade de presă auto românească, APAR organizează marti 10/10/2017 un eveniment unic la care au fost invitate numeroase personalități ale lumii auto din România și din străinătate. Tema evenimentului „APAR – următorii 20 de ani” nu este deloc întâmplătoare, APAR propunându-și să exploreze împreună cu oaspeții săi cum va evalua automobilul spre autonomous driving, cât de connected vor deveni mașinile și – mai ales- cât de green vor putea să ajungă și cât de repede?

„Sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea Asociației Presei Auto din România este un eveniment cu adevărat remarcabil. Și nu doar prin prisma faptului că a avut o activitate neîntreruptă în aceste două decade- din păcate, o raritate în peisajul media de la noi. APAR a realizat lucruri importante – începând cu competiția națională „Mașina Anului în România” și a pionierat conceptele de presă auto modernă. A fost un model pentru mulți colegi din țările învecinate și a primit aprecierea juriilor europene Car of the Year și AUTOBEST. De altfel, Ilia Seliktar, Președintele Juriului AUTOBEST va fi la București pentru a saluta evoluția remarcabilă a APAR.  Avem câțiva membri de onoare, celebrități ale presei mondiale, care au fost la București pentru a fi alături de noi, între care legendarul Paul Frere, cel mai mare ziarist auto al tuturor timpurilor și Ray Hutton, fost Președinte COTY. Dr Haig Simonian, Senior Editor Financial Times –și el membru de onoare APAR din 1998- vine special la București pentru Aniversarea APAR. Nu mai puțin de un Viceprim Ministru, Grațiela Gavrilescu și un Ministru al Mediului, Toma Petcu, au acceptat invitația noastră și vor avea două alocuțiuni despre viitorul mobilității în România. În fine, lista de invitați români și străini este extrem de bogată cu personalități care vor explora următorii 20 de ani de evoluție a automobilului. ” Dan Vardie, Membru Fondator și Presedinte de Onoare.

La rândul său, dr Haig Simonian, care va conferenția marți la București declara pentru APAR: „A fost o imensă plăcere să fiu la București în 1998 pentru primul premiu „Mașina Anului în România” și am acceptat cu egală mândrie calitatea de membru de onoare al  tinerei asociații de presă auto din țara dumneavoastră. De atunci, toți putem privi în urmă cu o mare satisfacție la modul cum s-au dezvoltat toate aceste lucruri, în special odată cu țara și cu constructorul național de automobile, Dacia, care a devenit una dintre cele mai importante mărci din Europa și chiar în lume. Iar azi, cu și mai multe canale de comunicare – să nu uităm că internetul era abia la început când am venit prima dată la București – dar și mai multă confuzie, rolul presei auto profesioniste rămâne mai important ca niciodată – poate chiar mai important decât până acum – fiind pentru consumatorii și fanilor automobilului un ghid de încredere în descifrarea unei piețe atât de complexe.”

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.