ASPA: 3 milioane de euro pentru capturarea celor 65.000 de câini

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a semnat, luni, 9 septembrie, contracte cu 3 dintre cele 7 firme care au participat la licitaţia organizată de instituţie în vederea suplimentarii echipelor de strângere a maidanezilor din Bucureşti. Autoritatea va plăti pentru operaţiunea de prindere a unui câine suma de 219 de lei, preţulfiind stabilit în urma procedurii de licitaţie.

Echipele de prinzatori intervin cu prioritate în jurul şcolilor şi grădiniţelor având în vedere faptul că în data de 16 septembrie incepe noul an scolar. După finalizarea intervenţiilor din jurul unitatilor de invatamant, se vor continua interventiile în parcurile din Capitala.

 De asemenea, dupa finalizarea actiunilor la şcoli, grădiniţe şi parcuri, echipele de prinzatori vor continua operatiunile de ridicare a câinilor fără deţinător de la adresele la care au fost semnalate sau au fost identificate haite.

Autoritatea va plăti pentru operaţiunea de prindere a unui câine suma de 219 de lei, preţul fiind stabilit în urma procedurii de licitaţie.

“Am fost acuzaţi că nu am făcut nimic până acum, însă cetăţenii trebuie să ştie că nu ne-am oprit nicio zi din prinderea şi ridicarea câinilor fără stăpân de pe străzi. După votul acordat bugetului institiţiei la sfârşitul lunii aprilie, proiectele, printre care şi cel privind externalizarea serviciilor de prindere a maidanezilor, s-au aflat timp de 30 de zile în dezbatere publică, aşa cum prevede legea, apoi au fost supuse aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Data la care proiectele au intrat în vigoare a fost 8 iulie, pentru ca, după votul dat de consilierii generali, a fost necesară completarea actelor cu amendamentele votate. Procedura de licitaţie a fost iniţiată imediat şi s-a desfăşurat cu respectarea termenelor legale prevăzute de OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică”, afirmă Răzvan Băncescu – Coordonator de Proiect la ASPA.

Pe de altă parte, şeful instituţiei  a afirmat că varianta unui adăpost pentru toţi câinii din Bucureşti este exclusă, costurile ajungând la 54 de milioane de euro pe an, bugetul pe 2013 al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) fiind de 4 milioane de euro.

Răzvan Băncescu, directorul general al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), spune că este exclusă construirea unui adăpost pentru toţi câinii comunitari din Bucureşti, costurile ajungând la 54 de milioane de euro pe an, bugetul pe 2013 al ASPA fiind de 4 milioane de euro.

„Pentru a investi într-un centru trebuie să avem un studiu de fezabilitate, să treacă de consiliu, să luăm aprobări, se face referat, devizul de cost. „Caut să improvizez, să cresc capacitatea de la Mihăileşti“, a declarat Răzvan Băncescu.

Directorul general ASPA a precizat că aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu legea privind eutanasierea câinilor, scrie Ziarul Financiar.

Acesta a subliniat că este exclus să investească într-un centru cu 30.000 de locuri pentru câini sau pentru toţi câinii din Capitală, adică 64.000 în total.

„Sunt costuri cu întreţinerea, ventilaţia, mâncarea. 10 lei pe zi ne costă să ţinem un câine în adăpost.“ Potrivit calculelor ZF, bazate pe declaraţia lui Băncescu, costul cu întreţinerea tuturor câinilor fără stăpân în adăposturi ar ajunge la circa 150.000 de euro zilnic, adică 54 mil. euro pe an. Bugetul pe 2013 al ASPA este de 4 mil. euro”, a mai spus Băncescu.

Potrivit acestuia, strategia este să strângă mai întâi câinii din zona grădiniţelor, şcolilor, din curtea spitalelor şi din parcuri şi să extindă capacitatea adăpostului de câini din Mihăileşti.

„Am făcut câteva improvizaţii la centrul din Mihăi­leşti, nişte ţarcuri din sârme pentru câinii pe care îi strângem. Am creat încă 100 de locuri“, a spus Băncescu, numit în august anul trecut la conducerea ASPA. Anterior el a lucrat pe consultanţă proiecte, în „zona medicală“.

În cele două centre pentru câini încap acum 700 de animale.

„Strângerea câinilor este cea mai simplă. Bugetul pe care îl are ASPA în acest an este pentru capturarea câinilor, sterilizarea lor şi returnarea în teritoriu, nu pentru eutanasiere sau dezvoltare de centre noi“.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.